unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

6330 Посещения

Равносметката

Интересни Времена

Равносметката

 

Васил Василев

1462006 846347005492414 1816572873 n

 

Васил Василев е  бивш състезател по информатика, математика и роботика, с редица национални и международни награди, студент е първи курс в СУ, преподавател по състезателна математика в няколко училища.

 

 

   Наскоро се навършиха 5 пълни години, в които Бойко Борисов е премиер. И ето че идва времето всеки, който се интересува от съдбините на тази територия (да, вече не може да се говори за държава, не е останало населено място, което да си няма местен феодал, когото всички там познават и една значителна част работят за него), да направи едно умствено усилие, или както се казва – равносметка на реалните резултати. Нека започнем по важност (по десетобална система):

 

1) Правосъдие – 0. Може да се гордеем с най-честните, достойни, смели, умни и неподатливи на корупция лидери, липса на олигарси и хора със съмнително придобито имущество, а Румънците очевидно са затънали в корупция – при тях само за последната година има над 1250 дела срещу политици, олигарси, медийни магнати, бивши служители на комунистическия режим и други. А от тези 1250 дела над ¾ са завършили с осъдителни присъди. При нас такива дела са нула, зеро, 0. Ако оставим шегата на страна обаче трябва да осъзнаем, че вече сме на светлинни години зад Румъния. Защо ли? Главният им прокурор подаде оставка, заради неправомерно използване на кортеж от пътна полиция. При нас обаче най-много приятели да се посмеят в кръчмата на тази оставка – та нали премиера возеше с държавния самолет каквото и когото си поиска и почти всички си казаха „И кво? Нали оправя държавата, кво ни интересува, че си возел футболния отбор.”. И ето тук идва същностната разлика с Румъния, тя е вече и на психологическо ниво. Там ще се подаде оставка, която ще бъде поискана, а тук, на фона на всичко останало, най-много да се посмеят хората. А всичко, което трябва да се направи е да се последва модела на която си изберем държава в ЕС, или най-лесно – на Румъния, защото е показал, че работи и в балкански условия, и това е изцяло въпрос на политическа воля, която очевидно нашето правителство няма, което автоматично показва, че е замесено в много задкулисни договорки и го е страх от такава реформа.

 

2) Образование – 0. В тази сфера бяхме свидетели на особено рязтягане на локуми и особено нищоправене. Но явно и тук всичко цъфти и единствения проблем е как ще наричаме онези срамни пет века от историята ни. Това, че качеството на образование е на изключително ниско ниво и ни поставя на последни места във всички международни класации явно не е толкова голям проблем за природонаселението у нас. Както и това, че то вече не отговаря на критериите на бизнеса, че половината студенти излизат неподготвени за работа, че изпити се купуват за „50 кинта”, както се хвалеше един познат, който го е правил, че практиката на практика я няма вече в повечето университети, че половината от децата не притежават достатъчната четивна грамотност също не са толкова важни, колкото робството, присъствието и владичеството, нали за тези неща никой няма да излезе на улицата. Но да оставим досега изброените на страна и да се обърнем към най-тежкият проблем – изключването на малцинствата от системата. Както е добре известно от 2013 насам се раждат повече малцинствени бебета и то точно от тези малцинства, които масово нямат афинитет към образованието и които системата от 60 години насам не успява да включи, а се случва обратното, изключва ги и ги маргинализира, а по този начин се губят всякакви шансове за интеграция. Така че, който каквото иска да говори, но след 20-25 години това ще са хората в активна възраст, които ще трябва да създават стойност в територията и които ще трябва да осигуряват достойните старини на 2-2,5 милиона пенсионери, а това очевидно няма да стане, ако не се направят дълбоки, даже основни реформи в тази система. Друг голям проблем е, че в момента системата толерира агресията (за словесната няма да коментирам) и по този начин дава добра основа на бъдещите мутри. Ще питате – „Как така?”. Еми така – сигурно не знаехте, че в държавните училища закона гласи, че един ученик може да бъде изгонен само за един учебен срок и после какво става – може да се върне „на бял кон” и да е героят и примерът на останалите хулигани. Мога да дам още десетки примери. След това защо ни заливала мутрокултура. И за малко да забравя, националният отбор по астрофизика правеше благотворителни събития, за да събере средства и да отиде на международната олимпиада, а останалите ни национални отбори по науки се финансират основно от фондация Америка за България и Американската фондация за България, в което няма нищо лошо, но показва колко е отговорно нашето правителство към най-добрите. До скоро тези отбори трябваше да плащат на държавата, за да се подготвят в специално направен център за подготовка на такива отбори.

 

3) Вътрешни работи – 0. В дискотеки, които са на 2 пресечки от РПУ се продават свободно наркотици и не само. На много места битовата (и не само) престъпност е стигнала толкова високо ниво, че хората са склонни на саморазправа и има почти всекидневни примери за това.

 

4) Регионално развитие – тук вече може да дадем 2 от 10, заради магистралите „Тракия” и „Струма”, но „Тракия” пропада всяко лято от жегите и тировете. Северна България може направо да я отпишем от картата, ако не вярвате – посетете я някой път за повече от 2 дни.

 

5) Демографска политика – 0. А можеше да е много повече, ако взимахме пример от Дания и Франция - проведоха огромни по същността си информационни кампании на всички нива и много други мерки, в които няма да навлизам. Но този показател зависи от всички други, основно от икономическите и правосъдните – пример за това е 2009, когато се отбелязаха 12 години неспирен ръст на икономиката. Тогава имаше най-високата раждаемост от 1993 насам – 81 000 души, сега е малко над 60 000.

6) Европейско финансиране – тук може да се даде 3 от 10, съответствено на 30% от фондовете, които се оползотворяват и останалите 70%, които отиват в партийни каси или при олигарси (но поне не са спрени, какъвто тренд имаше при правителствата на БСП).

 

7) Равнище на доходите – 0. Може номинално да са се увеличили малко, но животът стана по-скъп.

8) В останалите сектори резултатите са сходни, няма да описвам. Но няма как да не отдам и заслуженото внимание на Божидар Лукарски, който си спечели челно място с изказването, че, видиш ли, горивата били скъпи, щото сме нямали били добив у нас. Трябва да се върне в 7-ми клас и да си опресни знанията, а не да е начело на партия и на министерство.
Ако сегашното правителство и лично Бойко Борисов имаха политическа воля за реформи и работеха в обществена полза, нещата можеха да изглеждат по много различен начин. Пет години са напълно достатъчни за осезаема промяна в тези сектори, щом държавата излезна от фалит и отбеляза един от най-големите икономически ръстове в Европа в периода 1997-2001, за което Дойче банк пращаше поздравителни писма. Това е равносметката и ако сте доволни от тези резултати, и това е мечтаната ви родина, и мислите, че България върви в правилната посока – пак му гласувайте (както той се изразява). Ама и 10 години да управлява пак ще са същите резултатите.

Бойко Борисов на първия рожден ден на застрахователна компания СИК през 1995 г. Отляво надясно са Венцислав Стефанов, Румен Николов- Пашата, Бойко Борисов.

Още статии от този автор