unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

5222 Посещения

атентата

Иво Беров

    В очакване на нов атентат.

Константин Казаков, Иван Драшков, Цветлин Йовчев, Петко Сертов, Калин Георгиев.

  Кои бяха пък тия, бе ? Май в скандали и далавери нещо бях забъркани…”

Това би казал за тях човекът от мнозинството, средностатистическият българин, оня отворко, който „никак не е прост”  и е способен без особени усилия да прозре козните на световният заговор и да провиди, че убийството на израелците в Бургас било дело не на терористи, а на ЦРУ и Мосад, които по тоя начин искали да дадат повод на световния империализъм, тоест на САЩ и Израел да нападнат Иран, та да му вземат петрола или да му унищожат ядрената енергия, за да си нямат съперници на империализма.

Между другото, ако попиташ същите умници кой е началник на ЦРУ има вероятност, макар и малка,  да отговорят правилно. Не за друго, а защото началникът на ЦРУ е бил на гости на Бойко. / Казва се Дейвид Петреъс/. Но че не е бил на гости лично на Бойко, това нашите отворковци не знаят. И че американският посланик беше принуден да опровергава хвалбите на българския министър-председател, че шефът на ЦРУ му е бил личен гост също не знаят.

Както не знаят кои бяха тия - Константин Казаков, Иван Драшков, Цветлин Йовчев, Петко Сертов, Калин Георгиев и останалите.

Но иначе са прави. И за нещо са се досетил „Тия” верно бяха забъркани в едни скандали и в едни далавери. И още са.

Получава се малко като при оня виц от комунистическо време, когато нашите партийни гявОли обяснявали, че и ние, комунистите, също като американците сме много демократични, защото и ние, също като тях, можем съвсем свободно да ругаем Никсън…

Та и сегашните наши умници могат примерно да се досетят, кой е шеф на ЦРУ, досещат се, вече не понякога, а винаги, че той длъжен да разследва терористите и да дава сведения за дейността им, ама кой в България е началник на специалните служби и българското ЦРУ, какви са отговорностите на това българско ЦРУ, какво и кого трябва да разследва, пред кого е длъжно да се отчита то за дейността си – това те не знаят, за тия работи не се досещат и дори не се досещат, че не ги знаят.

Има една естествена и неизбежна зависимост. Когато повечето българи, /народът тоест/, се държат като недозрели деца, които се очароват от рисувани филмчета, никак не е за учудване, че техните водачи се държат като очарователни юнаци от рисувани филмчета.

Когато повечето българи, /народът тоест/, се очароват от това, че Бойко Борисов се появил веднага на едно местопроизшествие, тоест на всички местопроизшествия, освен на тези, на които няма как да проличи мъжествената му загриженост за народа, когато се очароват от това, че той с мъжествено-загрижено-убедителен глас ръси проникновения от рода на „ами то няма как да се спрат атентаторите-самоубийци” и „ няма какво да се страхуваме от арабски терористи, защото тук на всеки ъгъл има араби с дюнери”, България ще бъде „мека цел” удобна за всякакви терористи и тяхна неизбежна жертва. Няма начин да не бъде.

Конституция на Република България – глава пета - Министерски съвет.

Ч лен 105, алинея втора :

Министерският съвет осигурява общественият ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на въоръжените сили.

Дали се знае кой отговаря за националната сигурност и кой ръководи държавната администрация, включително службите по национална сигурност.

А кои бяха тия служби ?

Разбира се, хората не са длъжни да четат конституцията, не са длъжни да знаят кои служби отговарят за националната сигурност, те си ходят на работа и затова получават пари, а не за да мислят, да преценяват и да вникват в същността на разни явления.

Може и така да е. Но тогава нямат прави да се оплакват, че някой ги лъже.

И че все остават излъгани.

А пък то не се иска и кой знае какви умствени напъни, за да разбере човек какво става. Иска се първичен усет поне.

В страната ти терористи убиват хора. Чужденци, които са ти дошли на гости и които дават доста пари за гостуването си.

Значи и ти и страната ти сте изправени пред една грижа. Имате задача за разрешаване. Имате проблем, тоест.

Какъв вид нисшо създание би трябвало да си, какъв точно вид млекопитаещо или гръбначно / или по-скоро безгръбначно/, че да си лишен и от този първичен усет за злополука и опасност.

Какъв точно трябва да е този министър председател, който след атента  казва на хората неща от рода на : „Няма проблеми, то срещу самоубийци атентатори не може да се противодейства”. Или пък : „ Всичко е наред, ние нямахме никакви сведения и затова не действахме.

Част от какъв точно вид стадо или тълпа трябва да е оня народ, които след тия му приказки ще си рече :” Да, прав е, тоя се грижи за  народа”

Когато хората осъзнаят, че нещо не е наред и дойде някой началник да им разправя, че всичко е наред, те бива да преценят, че това което не е наред включва и началника им.

  Глава втора, член четвърти от закона за Държавна Агенция „ Национална сигурност” :  Държавната агенция „Национална сигурност” извършва дейности свързани с…

алинея 11- международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им.

Алинея 12 –международна търговия с оръжие или изделия и технологии с двойна употреба, производство, съхраняване и разпространение на общоопасни средства.

Член шести, алинея 3 от същия закон :

Агенцията осъществява контролна дейност във връзка с пребиваването на чужденци в Република България.

Ето, значи коя служба трябва да се занимава откриването и преследването на терористи.

Във всяка истински демократична страна, където хората притежават поне зачатъчен разум , след подобен атентат като този на бургаското летище тези същите служби щяха да бъдат нищени, разнищвани и след това отново занищвани, заради това, че не правят нищо. Или заради нищото, което правят. Щяха да се правят проверки за това  кой точно за какво и пред кого отговаря, кой какви ги е вършил, най-вече какво не е свършил и на кого му е време да си ходи.

Докато в една страна със замаяно от жеги, невежество, убогост и мазни репортажи с премиерско рязане на ленти природонаселение, хората не само няма да разнищват тези служби, но и няма да полюбопитстват кои са, разгеле, са те. В тая страна ще се говори за това имал ли е перука атентатора, по кои улици се е разхождал в Равда, какво такси е взел, колко е платил на шофьора, на какви езици му е говорил и не е ли всъщност човек на Мосад.

Глава трета –устройство и управление на ДАНС, член осми, алинея първа от закона за Държавна Агенция Национална Сигурност:

Държавна агенция "Национална сигурност" се ръководи от председател, който се назначава с указ на президента на Република България по предложение на Министерския съвет за срок 5 години.

...

Значи за националната сигурност в България отговаря председателя на ДАНС /кой ли беше пък той / и човекът, който го назначава –  министър-председателят на България.  Бойко Борисов отговаря в случай.

А в миналото, през годините се е получавало следното :

...

 След преобразуването на НСС /Националната Следствена Служба / в ДАНС / Държавна Агенция „ Национална Сигурност” / шеф й става Димитър Казаков. Той е бил началник на „руското направление” в  НСС. Има съмнения, че е имал вземане-даване с руската организирана престъпност. Правени са му проверки, самият той е бил пред уволнение, но всичко бива потулено. Казаков се прочува с особеното си сведение, което докладва на една делова оперативка. Сведението е следното : „Русофобите знаят, но мълчат, русофилите не мълчат, но не знаят".  Изключително полезно за сигурността ни, нали…

Назначението му означава, според Татяна Дончева, временно примирие между групата на Иван Драшков и Бойко Борисов.

Иван Драшков започва война срещу Алексей Петров, прочутия обвиняем. Той е бил назначен на работа в ДАНС като съветник на бившия председател на агенцията Петко Сертов. Според вътрешния министър Цветанов това станало по поръка на Станишев.  Групата Сертов – Алексей Петров воюва срещу  Иван Драшков, който е покровителстван  от следващия директор на ДАНС – Цветлин Йовчев. През 2008, Петко Сертов отстранява Иван Драшков заради скандалите с подслушването на журналисти по разработката „Галерия” и сайта „Опасните”. Драшков обжалва решението пред съда и в края на 2009 г. е възстановен на служба  в ДАНС. Самият Драшков се забърква и в далавера с цирконий, но проучване няма и работата се потулва. Борисов заявява, че Сертов е виновен за злополуките в ДАНС. О, изненада, обаче, след време същият този Борисов назначава същия този Сертов за заместник началник на БОРКОР –  службата за Борба с Корупцията и Организираната Престъпност. Сертов приема назначението.

Другият шеф на ДАНС - Цветлин Йовчев подава оставка, защото Бойко го не ще и му няма доверие. Оставката е приета но ето ти пак изненада– президентът Плевнелиев го назначава за началник на канцеларията си.

...

 

И в цялата тази служебна бърканица става някъде дума за национална сигурност ? Да става някъде дума за опасност от атентати и мерки срещу терористи ?

Където и да разрови човек по повод ДАНС, където и да погледне – в писания, интервюта, мнения, обсъждания, има едно забравено странично нещо за което никога по никакъв повод не става дума. Това забравено странично нещо е националната сигурност. Отвреме-навреме се говори  за организираната престъпност, но и то само отвреме- навреме, много рядко, почти никак.

Преди всичко се обсъжда кой от началниците от кого е препоръчан, кой от кого е назначен, кой на кого е човек, кой за кого доносничи, кой коя партия обслужва, кой какви сведения и флашки изнася, на кого ги дава, кой в каква далавера е забъркан, кой какви далавера е прикрил и кой какви пари е гушнал.

Клюки, завери, далавери, игрички, наши хора, ваши хора, уволнявания и назначавания и всякакви служебни потайности, които имат нещо общо с националната сигурност само доколкото я отслабват и подриват. Защото хората от тази служба, а и от друтите й подобни започват да се свързват и с организираната престъпност. А подобен вид връзки имат отколешно и добре познато наименование. Мафия. Това е името.

Какво е ДАНС ли ? ДАНС е политическо ренде. Чук. Пирон. Уред за укрепване на властта /собствената/ и пособие за разправа с политическия съперник. И не само с политическия. Със съперника в далаверите също. И може би най-вече със съперника в далаверите.

 Нещо, което започна да се превръща в основно занимание на всички силови служби в страната. Разправа със съперниците. С конкуренцията тоест.

...

И на кого се отчитат силовите служби ? Хайде хора, познайте от първия път.

Браво. Познахте. На Бойко Борисов, разбира се.

...

 

Глава девета от закона за ДАНС - отчетност и контрол, член 131 :

  Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" предоставя едновременно еднаква по обем и съдържание информация на президента на Република България, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя.

 Тоест на Цецка Цачева, което значи на Бойко Борисов и на Плевнелиев, което също значи на Бойко Борисов

Чл. 132, алинея първа от същия закон :  Парламентарният контрол върху дейността на агенцията се осъществява от специализирана постоянна комисия на Народното събрание.

Между другото Народното събрание, тоест ГЕРБ одобри правилник, според който мнозинството в тези комисии трябва да съответства на парламентарното мнозинство. Тоест отчетът пред комисията пак е отчет пред Бойко Борисов

Алинея втора от същия закон :  Председателят, заместник-председателите и служителите на агенцията са длъжни да се явят при покана пред Народното събрание или комисията по и да предоставят исканата им информация.

 Тоест назначените от Бойко Борисов шефове са длъжни при повикване да се явят пред Бойко Борисов и да му се отчитат.

Това добре, отчитат се пред началника си.

А как, по какъв начин тия високоплатени служби се отчитат пред гражданите, които им плащат.  Как се отчитат пред хората поверили им своя живот и своята сигурност ?

Ами по никакъв начин не се отчитат.

 Но то и самите граждани не поставят въпроса за обществен надзор върху службите.

Те дори не се досещат, че имат право на такъв надзор.

Дори след атентата  не се досещат.

Затова в България всичко може.

Ами опозиционните партии ? Нали те трябва да бдят. Нали те трябва да упражняват надзор. Пък и имат и полза от разобличение на управляващите.

Само че опозицията, която най-много се започна да се репчи след атентата, тази която поиска вот на недоверие заради атентата, също е използвала службите за свои цели и далавери. Така че репченето й няма как да хване дикиш.

Но има и друго. Друга служба, наречена Консултативен съвет по национална сигурност. Президентска. И затова тъкмо на президента приляга да я задвижи. Да свика тоя съвет по национална сигурност. Че кога, ако не сега.

Защо не го прави ?

Ами защото ако го направи ще признае, че „има проблем” и че в службите нещо не е наред /ако не е всичко/. Да, ама нали човекът, който го препоръча за президент и го направи президент рече, че няма проблеми и че в службите всичко е наред…

А какво бихте казали, ако началник на Държавна Агенция „Национална Сигурност” стане човек, който не прави разлика между специални служби, разузнавателни служби и полицейски служби. Който не прави разлика между нашето Министерство на Вътрешните Работи и ЦРУ.

Ще речете – е, това не може да бъде и да стане. Може обаче. Тук е България и може. Вече се говори, че след оставката на Цветлин Йовчев началник на ДАНС ще става Калин Георгиев, главен секретар на МВР

Изказване на Калин Георгиев, главен секретар на МВР :

Искам ясно да заявя, че единствената разлика в работата на МВР и ДАНС, в сравнение с колегите от МОСАД и ЦРУ, е заплащането.

Израелските медии разпространиха  фоторобот на предполагаемия съучастник на атентатора. Фоторобота бил взет от нашето МВР.

Дори от бегъл поглед човек може да разпознае съучастника ?...Това е Калин Георгиев – главния му секретар. На нашето Мевере. Същите вежди, същият нос, същите устни, същите очи, че и същата прическа даже. Поразителна прилика.

Случайна, разбира се. Просто фотороботът и ме /имгие/ като всичко останало.

А може дори някой от вътрешните хора на вътрешното министерство да е решил да направи кал на секретаря му с тоя фоторобот. А може просто майтап да си прави. В България всичко може.

Фирмата за автомобили под наем не дал кола на терориста. Отказала му. Шефът на фирмата забелазял, че  книжката на терориста нещо не е в ред. Нещо прекалено мърлява му се видяла.

Значи тоя човек, дето нито е полицай, нито е разузнавач, нито е митничар, нито пък е обучаван в някакви особени умения разбира, че книжката на атентатора е лъжлива, а митничарите, които точно на това са обучавани и точно това им е работа, не забелязват, че е лъжлива.

Въпреки, че по-мърляв къс хартия от тай книжка трудно някой ще си въобрази. Или ще се осмели да покаже на каквито и да било служби.

Освен ако не са български. И освен ако не е сигурен, че може да подкупи проверяващите.

А между другото нали имаше една служба, една агенция, която според Член шести, алинея 3 от закона за Държавна Агенция „ Национална Сигурност” :

Агенцията осъществява контролна дейност във връзка с пребиваването на чужденци в Република България.

 

По-гламаво поведение от това на терориста, който се мота в чакалнята на летището цели два часа натоварен и на гърба и на гърдите с раници рядко може да се наблюдава. Да се наблюдава и да не събуди подозрение. В нашите служби обаче, тоя особняк никакво подозрение не събужда. А най-вероятно не са го и наблюдавали. Щото са много заети. Много летища им висят на главата. И в София, и във Варна, и в Бургас, и в Горна Оряховица. Цели четири. А може би пет…

А като рекохме Горна Оряховица, да си припомним – че нали и лекарите трябва да се наблюдават и подслушват. Как да смогнат на всичко това, горките ни служби.

Има едно много основно правило, една основна зависимост, която източните хора, особено онези, живели под комунистическо робство и зорлем освободени от него не могат да проумеят. И може би трябва да минат векове преди да я проумеят.

Силна не е онази държава която се ръководи от твърда ръка и в която има еднолично управление. Силни служби /институции/ не са онези, които зависят от един човек и които се отчитат само пред него.

Силни са независимите служби /институции/,  които се отчита пред гражданите и пред законите, не пред някой вожд.

А българската държава е слаба. Тя е софт таргет, мека цел. И пак ще бъде нападната.

...

На снимката :

Вляво - предполагаемият съучастник на атeнтатора.

Вдясно-главният секретар на МВРmaitap