unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

4756 Посещения

Боркоркане

Иво Беров

                             БОРКОРкане

 

Да кажем, че вие сте почтен гражданин и добросъвестен държавен чиновник.

И че държавата ви е назначила с голяма заплата на важна работа - да се борите с корупцията като проучвате и изследвате така наречените корупционни практики.

Да кажем, че оценявате тази задача като изключително отговорна и дори благородна.

Колко време ще ви трябва за да се захванете с нея ?

Ако сте действително почтен и добросъвестен държавен чиновник, който оценява като наистина оценява възложената му работа като спешна, важна и отговорна, бихте могли да я започнете след около пет минути. Дори след три.

Трите минути ще ви трябват за :

Включване на компютъра. Чакане на компютъра да загрее. Влизане в Интернет. Отиване в някоя търсачка, примерно Гугъл. Изписване на няколко думи в търсачката. Или на една дума. Или на три букви само. Примерно буквите „Тъ” „И” и „Мъ”. Тоест ТИМ. А после и КТБ. Тоест Корпоративна Търговска Банка.

Толкоз. Работата е започната.

После можете да влезете в търговския регистър за да проследите какви сделки е сключвало това трибуквеното образувание или трибуквена банка, да видите с кои офшорки е свързана, с кои властници и с кои политици. Но това по-нататък. А самото започване започването на работата ще ви отнеме пет минути, но ако компютърът ви е добър, можете да я започнете и след една-две минути. Можете дори да работите на личния си компютър, докато вашата служба се натутка да обзаведе някое служебно помещение със служебни компютри.

Ако не сте чак дотам добросъвестен чиновник, ще почакате да ви осигурят помещение и компютри  и чак тогава ще започнете работа.

Колко може да трае това обзавеждането не едно помещение ?  При положение, че за това са отпуснати огромни суми, то може да стане за половин ден. Добре, нека да е един ден.

 Добре, нека приемем, че не са се намерили веднага хамали да пренесат компютрите в помещението, че жичкаджиите са оплели някакви жици, че нещо не е станало както трябва и че работата се е позабавила, както винаги става в България.

Колко може да се позабави?

Ами ще кажете седмица. Ако самият вие сте мърляч и я карате явяш-яваш, като повечето българи,  ще ви е нужно може би още повече време. Примерно месец. Пък след месец туткане, клатене на крака, баране за уши и офлянкване нещо може да ви жегне, нещо до ви сецне откъмто съвест и да си речете:

„ Абе при тия пари дето ги получавам я да включа компютъра и да започна работа, защото е грехота все пак…”

Така че и най-големият мърляч, ако има капчица съвест след месец ще започне работа.

 А след колко време смятате, че ще ви е нужно за да започнете работа, ако не сте някой добросъвестен чиновник, нито пък мърляч, а сте примерно председателка на БОРКОР. Дали три минути ? Дали пет ? Дали седмица ? Дали месец ?

Нищо подобно.

Между 1 и 2 години. Словом между една и две години.

Нека го кажем пак, за да няма неразбиране или недоразумения.

Не две минути ще ви трябват да започнете работа, ако сте член на БОРКОР. Тоест на центъра за Борба с Корупцията и Организираната Престъпност. Или ако сте неговият директор. Между една и две години ще ви трябват. Години.

След назначението си сегашният директор на БОРКОР Елеонора Николова заяви пред една телевизия:

  „ През този период /между една и две години/ антикорупционният орган се е занимавал с подготовка за стартиране на работа, избор на консултант за архитектурата на центъра, закупуване на софтуер за обработка на данни и обучение на служителите.

 Е те това е.  Две години БОРКОР се занимава с подготовка за започване на работа. Не със започване на работа. С подготовка за започване на работа. Едно е значи, самата работа. Друго е започването на работата. Трето е подготовката за започването на работата. Работата, значи, се дели на три части. Подготовка за започване на работа. Започване на работа. Самата работа. Като подготовката за започване трае две години. Самото започване, като по-важно, вероятно ще трае двойно повече. Докато след шест години, примерно, се стигне до самата работа. Отделен е въпросът как ще се върши и какво ще свърши тая работа.

„ Един милиард лева потъват в гънките на корупцията” – съобщава новата директорка.

„ Е- вика си човек – все пак свършили са нещо. Изчислили са колко лева потъват в гънките на корупцията „.

 Как го докараха пък до един милиард не се уточнява. Но се оказва,  че и този неуточнен милиард не е изчислен от БОРКОР. Изчислен е от германски специалисти.

Докато нашите хора се е занимавал с „подготовка за стартиране на работа, избор на консултант за архитектурата на центъра, закупуване на софтуер за обработка на данни и обучение на служителите

И още нещо разясни новата директорка на БОРКОР. Разясни, че корупционните схеми предшестват процедурите по обществени поръчки. „Схемите са напълно готови при старта на процедурите и всичко е предопределено" – каза тя.

Това вече е напълно правилно, точно и неподлежащо на никакви обсъждания твърдение.

 Няма как корупционните схеми да се приложат след обществените поръчки. Ако някой иска да подкупи държавни служители за да получи обществена поръчка, той трябва да го направи преди нея, защото след нея вече ще е късно. Тоест „трябва да е напълно готов със схемата преди старта на процедурата „

Защото представяте ли си обществената поръчка вече да е поръчана и чак тогава лошият да довтаса с една чанта пари, за да си поръча обществената поръчка. Няма как да стане това, нали. Това ясно.

По-малко ясно е как госпожа директорката на БОРКОР е стигнала до тези дълбоки и неоспорими прозрения. Вероятно след надлежното обучение. Защото в „ подготовката за започване на работа” влиза и обучението на служителите. На които надлежно се разяснява примерно следното :

 „ Внимавайте, ако някой реши дава подкупи, той ще ги даде преди да се възложи поръчката, защото после ще е късно”

И служителите, разбира се, надлежно записват това много важно пояснение. И така две години. Докато се подготвят добре за започване на работа…

Е, разбира се, чиновническото разтакаване не е от времето на Бойко Борисов, макар да не са малко онези, които си мислят, че всичко започва с него и ако по някаква неблагоприятно стечение на обстоятелствата не той, а Аспарух е основал България, то е само за да може след векове той да я оправи.

На такива трябва да се поясни, че само хубавите работи започват от Бойко Борисов. Лошите започват от Иван Костов. Те / тоест феновете и фенките,  почитателите и почитателките/ на Бойко веднага ще се съгласят.

Само че в случая с БОРКОР дори не става дума за онова чиновническо разкатаване, известно от принципите на Питър и от законите на Паркинсон – работата се разтегля до срока, определен за свършването й.

Щото в случая няма срок. Което значи, че ако започването, тоест ако подготовката за започване трае две години, то свършване няма как да има. Въобще никак. Работата ще си остане вечно несвършена.

Следователно става въпрос за нещо друго. Поради друга една причина боркораджииите две години са помайват и не сядат зад компютрите, за да напишат ония ми ти три букви. Коя ли е тази причина? За какво въобще е създаден БОРКОР ?

Отговорът е може да е неочакван, изненадващ и въпреки това естествен.

Ами тъкмо затова е създаден. Да не изпише тия три букви. Да не свърши нищо. В най-добрия случай да започне да разследва лица, неугодни на властта и лично на Бойко Борисов. И в никакъв случай да не разследва лица близки до Бойко Борисов и изгодни на Бойко Борисов.

   То и името му –БОРКОР си го показва.

Иво Беров

 

Още статии от този автор