unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

1089 Посещения

Глупостта като основна заплаха за новото управление

Иво Беров

Глупостта като основна заплаха за новото управление

 

Прочита човек автобиографията /сивито/ на външната министърка Генчовска и си вика : "малее, каква яка кака - изпозавършила какво ли не - История в СУ, после Военната Акададемия, после разни видове курсове в Европа и САЩ, включително и по Международни Отношения.
Експертиза, значи, разбираш ли, точно такива хора търсим.
И изведнъж - удар с парен чук - назначава си за съветници трима отвратителни ченгета на комунистическата Държавна Сигурност.
Какво е това - пита се човек - предизвикателство, незнайни зависимости от бившите комунистически служби, таен ход за разтурване на управляващата коалиция, връзка някаква с Радев и Москва ?
В много случай най-простичкото обяснение е най-близо до истината.
Глупост - ето го най-простичкото обяснение. Обикновена човешка глупост. Направо тъпота.
Политическа тъпота, разбира се. Иначе може да е гений в някоя друга област тази жена. В познание за отношенията между Китай и Русия, например, или в правенето на мусака.
За политика, обаче, тази жена не става. Не я бива. Не е тя. Не е това. В политиката тази жена няма никаква, никаква експертиза. Там тя е пълна невежа.
Защото явно не знае нищо за зловещата дейност на комунистическата държавна сигурност през Соца и след него.
Защото е била малка за да знае за козните на един Бриго Аспарухов, например, при свалянате на първото ни демократично правителство. Нищо не знае за ченгетата - кредитни милионери и ченгетата завлекли България с милиарди още от средата на осемдесетте години на миналия век. Нищо не знае за тайните им разработки, грабежи и далавери след демократичните промени.
Рекло си е това невежествено женче /външната ни министърка/ :" Абе тия от службите са пълни с експертиза, имат много сведения, могат да ми бъдат полезни"
Невежество, които можеше да има и пагубни сетнини за сегашното управление. Добре, че от Има Такъв Народ се усетиха. И добре, че Кирил Петков отсече, че ги ги разкара.
Изводите от цялата тази жалка случка. 
Първо - има качествена разлика между експертиза и политически възгледи. Много добри икономически и финансови експерти могат, станали министри, да помогнат на някой хазартен бос да си уреди бизнеса, например. А също могат да направят разработка за отнемане на бизнеса му, ако началникът им заповяда. Така, че тая приказка, дето било по-добре експерти да управляват е лъжлива. В политиката експерти са политиците, които носят отговорност, а не разбирачите в една или друга област.
Второ - Тази управляваща коалиция е уязвима не заради разнопосочните политическите възгледи. За основното четирите партии се разбраха, останалото ще го решават според нуждите и обстоятелствата. Тоя сговор е уязвим поради три съвсем различни от политиката обстоятелства.
Първо - спомената вече глупост, често преминаваща в откровена тъпота. Да, този път женчето-външна министърка не успя да разтури калимерата. Това обаче не значи, че е поумняла и вече ще пита знаещите и умните за неща от които бъкел не разбира? А и не е само тя. Смотано диване някакво, пак от Има Такъв Народ, не щяло Атанас Атанасов да оглави комисията по Вътрешна Сигурност. Щото бил от статуквото, начи, рийшли. Абе диване смотано. Когато генерал Атанасов се е борил със статуквото и то го е влачило по съдилищата, ти още си ходило право под масата и си си мило краката в дамаджаната. Диване.
Друга опасност - липса на чувство за отговорност, с извинение за изтъркания израз. В това управление са събрани надеждите на милиони хора за справяне с корупцията, за правова държава и справедливост. Това не всички депутати от партиите на промяната осъзнават. Представата за политика на доста от тях е все още детинска - вълнение, зрелище, купон, игра, "Що пък да не се снимам с Пеевски, майтап да става, какво толкова... "
И още една заплаха - честолюбие и самолюбие. "Кой си ти бе, предлагач. Къде се пъхаш при великите". Добре е, че един от водачите с най-раздуто самолюбие - Слави Трифонов, успя да го овладее и да се смири. Засега. Но има и доста други с издуто его.
При цялата тази несигурност и непредвидимост похвално е умението на Кирил Петков да посредничи, да помирява, а и да обуздава, когато се наложи. Янев имал лично мнение за допълнителни натовски подразделения в България. Ами като имаш лично мнение, споделяй си го в лични срещи и в приятелски кръгове, не натоварвай с него правителството. Ако ли пък като гражданин, политик, мъж и генерал държиш на това свое мнение, вече не в лични, а в обществени и политически измерения, то е ясно какво трябва да направиш, щом премиерът има други виждания по въпроса. Подаваш си оставката това, би трябвало да направиш. Или и ти като онази, външната, не си съвсем с наясно с тия ваджии - властовите отношения.
А иначе, освен угрозите от глупостта, самолюбието, невежеството, и неосъзнаването на отговорностите, сегашното управление е заплашено и от съвсем естествени за смесения му състав сътресения.
Задава се, например, въпросът с членството на Македония в ЕС. Явно е, че Кирил Петков ще се опита да намери нов подход към разрешаването на този въпрос, без изрично да обяснява колко несъстоятелна и нелепа /абе направо тъпанарска/ е досегашна политика на България към най-близкия до нас народ.
И ще се случи неизбежното - ще се вдигне небивал един грак, а също така и вой, и съскане, квичене, мучене, между които ще се повтарят стотици пъти две думи : " национално предателство"
Като освен естествените и неестествените политически противници на Кирил Петков /включително Нинова/ яко ще вопият и четиримата дълбокоумници - ОМ, АГ, ХА, ЯД, /а сигурно ще се намерят и още/ , всички тия, които обясняват прости неща със сложни думи, за да минат за много запознати и задълбочени. /Е, аз пък предпочитам да обяснявам сложни неща с прости и дори простонаонародни думи/. Същите тия четиримата, дето нареждат, кобят, и пророкуват всякакви бедствия и злощастия /нали вече не управлява Бойко/, за новото управление, а после дебнат и за най-малките му грешки, за да изсъскат изграчат злорадо :"казвах ли ви аз, казвах ли ви аз"

Още статии от този автор

Коментари