unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

1149 Посещения

Да си камерман

Интересни Времена

                                                                    Да си камерман

 

 

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

 

 От Христо Слави Рачев

 

 

    Замисляли ли сте какво означава камерман в телевизиите. Или оператор който снима филм в чужбина, щрака паралелно с фотоапарт, мъкне статив, следи нивото на звука и сам си е осветител. Сетне се налага да бъде режисьор на филма, накрая стои зад камерата в студиото. Авторът понякога помага или пречи в желанието си да компенсира кастрирания екип. Да знаете, този страдалец може да е само от БНТ. Телевизия, в която до 1989 г., никой не си знаеше мястото и щедро раздаваше възможно най-ниските заплати в Европа. Американски или френски оператор подложен на същото натоварване, обезателно ще бъде сполетян от моментална професионална и физическа смърт. Всеки снимачен екип се състои от пет човека. Тази професия категорично забранява един ден да прилича на предишния. Подобно на облачните конфигурации, камерманите постоянно са обладани от визуални фантазми, за тях нищо не съществува, докато не бъде заснето и озвучено. Откривам, че има исторически периоди, в които фокуса се намира трудно. Всъщност снимачният процес е нетрайна оптична измама, снимки през перископа на времето. Всички камермани по широкия свят работят по една версия.

Красотата! Всеки знае, тя отваря портите, за да се появи етиката.

Изключения са колегите от бившата Държавна сигурност и криминалните репортери. Те така и не успяха да заснемат миражите в пустинята на комунистическата пропаганда. Но узнаха всичко за нейната бруталност, в замяна на по-високо заплащане и пълно отсъствие на етика.

Професията камерман привлича персони със склонност към воайорство. С готовност надничат през изпотени стъкла, ключалки, своеобразни компендиуми, където обвита в експресионистична мъгла се къпе тялото на млада жена. Преценяват експозицията и ако имаха възможност биха поставили една контрова светлина, която да очертае нежните заоблености на красивото женско тяло и сюжетно важната част, която се мярка при всяко завъртане.

Неизбежно настъпва ден и рутината, убиецът на креативността е на прага. Камерманът е натрупал висцерални тлъстини, станал е ексцентричен, леко циничен и определено тръгва с неохота на снимки. Тъй подивява и самотният мъж, само най-необходимото, не губи време за разкрасяване на битието си. Иначе лесно ще откриете в моите събратя белезите на самообразованието. По серпантините на своята кариера дарените с талант помитат всички конвенции и клиширани стилове наследени от миналото. След минимум пет години, камерманът е придобил умения да вижда неща, които обикновеният човек не забелязва. Понякога изтезава истината. Подменя реалността с фикция. Ако видите да бият оператор по главата, не се месете, вероятно го е заслужил. И не му вреди, защото е твърдоглав. Обича фалично да напъхва камерата, където е крайно нежелан и не дава пет пари за правата на заснетия гражданин. Права, които са му отнети и на него. Всъщност показва това, което искате да видите вие.

Моля, изпълнете се с уважение към операторите. Те са визуални шамани, обучени да сменят гледните точки за наблюдение на човешкото поведение, геометрията на лъжата и истината, през мимиката на човешкия портрет. Ами това е съвършено различна и трудно постижима интелигентност. Споменахме, че може да са лишени от представителна култура, солидно образование, но са шампиони в поддържането на правилна композиция и изслушване на всеки политически пакостник, който бълва омръзнали до смърт словесни клишета. Разпознават лъжата с едно око. Детектори на лицемерието и политическата демагогия. Операторите работят с привидно бяла, благословена спектрална светлина, която струи библейски от небесата. Знаят да боравят и с изкуствена светлина в интериорните пространства, телевизионните студия. Това е цяла наука, която се отдава на малцина. Често пъти камерманите са напълно искрени и симпатични в кухотата си. Дори парадират с нея. Между тях имаше неколцина забележителни чукундури /червено цвекло/. Мяркаха се и сикофанти, по-простичко казано - доносници. Те бяха на дъното. Там където се утаяваха най-калпавите хванати от улицата момчета въоръжени с камера.

Радост е да срещнете камерман със склонност към по-дълбок размисъл. Те наистина разполагат със складирани сюжети за стотици филми, книги и устен фолклор. Нямат време, професията е динамична до невъзможност да изядеш обяда си. Виждал съм руски оператор на колоездачна обиколка на България да яде баничка, да пикае и в същото време да снима спускащата се колона по стръмен завой. Бива ги във всяка сфера на човешкото битие. Незаменими майтапчии, които за кратко време могат да сътворят епични глупости. Такива хора стават за всичко, каквото ви дойде на ум. Крачещи енциклопедисти. Кънтят от идеи, ще свирят на китара и рисуват неподозирано добре, леят бетонни плочи, поправят коли. Знаят за политиката това, което има смисъл да се знае, защото познават от близо мотивите и трансмисиите, които реално я движат. Личните им финанси са разумно управлявани. Често не са наясно са със здравето си и го пилеят за глупости. Отказват безсмислено растене в службата. Познавах около стотина камермани в БНТ, неколцина виждам и във Фейсбук пространството. Това са най-добрите. Оцелели са. Интересно и грамотно ще сглобят всякакъв текст, карат ски, щрак и фотографията им е винаги изпипана, ще изкажат теза, имат здравомислеща преценка за нещата и явленията. До един могат да поставят снимки на децата и любимата си във всяка канцелария и служебно бюро, от депутат до министър. Ще бъдат по-добри от настоящите, защото са видели свят, събития и фактически са преживели няколко живота.

Поздравявам моите колеги в мига, когато прелитам в старомодния коремно претъркалящ стил над летвата закована на 74 години. Не съм забравил никого, помня отвратителното време в което живяхме принудени да изговаряме неистини, да мълчим. Помня и величествената заря на демокрацията, сякаш премина комета, която освети България. Имах щастието да я отразявам. Преживяхме и паметни мигове на радост. Те никога не минаваха през колективното живеене, единствено през любимите хора, приятелите.

Синчетата и щерките, червените плейбои разбира се ще останат на друго мнение. Ще издават книги и логорействат с неприкрита носталгия за времето на българското пропадане. Да, тежко се дишаше в трюмовете на БНТ, но видяхме свят, хора, лица и събития. Много звезди. И светулки. На живите, здраве. На отпътувалите към залеза, вечна им памет. Оставили са някаква диря.

Красив кадър е залезът, който разказва всичко за земята и слънцето плувнало в оранжева мараня, наоколо само вода и небе ритмично пресичано от графично изваяни птици. От хиляди години следват своя курс и птичи дълг, от Южна Африка към Европа, прелитат половината земя и смъртно уморени спускат крачка над нечий български комин.

Беше великолепна професия!

Да си камерман.

Още статии от този автор