unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

8315 Посещения

Десетте най-гадни гадости за 2014-та година

Иво Беров

Десетте най-гадни гадости за 2014-та

Кои са десетте най-гадни, най-отблъскващи, най-отвратителни и най-позорни хорски деяния през 2014-та година.  /Предлагам такова подреждане,  понеже сега е вървежно /актуално, атрактивно/ разните неща, пък били те и гадни, да се обявяват за „ най” и да се подреждат по десет/.

Две от предложенията за гадост на годината, /макар и двете да не са измежду най-гадните гадости/, дължим на обитателите на Луганда, обявили обиталището /хабитата/ си за Народна Република Луганск.

Те вързаха за един стълб жена, облечена с цветовете на Украйна, за да я ритат, плюят, бият и подлагат на разнообразни гаври.

Не че подобни гадости са нещо невиждано и нечувано в летописите на човечеството, но все пак се предполагаше, поне досега, че те са присъщи на други времена и други пространства –  на мрачното средновековие например, с неговите позорни стълбове, ако говорим за времена, или на полудържавите в забравена Африка, ако говорим за пространства.

Явно обаче привържениците на Путин продължават да си живеят в мрачното средновековие и затова подигравателното наименование „Луганда”, с което остроумци обозначават от едно от техните местообиталища си е съвсем уместно. Както и наименованието Донбабве с което обозначават друга една „новоруска” област – Народна Република Донбас. Обитателите на Донбас пък устроиха зрелище на всенародни гаври и подигравка с украински пленници. Разбира се, това позорно за обитателите на Донбабве /не за пленниците/ зрелище би могло да бъде обяснено с невежеството на едни хора /всъщност никак не са се разсеяли съмненията, че това са по-скоро хомо путитинитакис – наследници на хомо совиетикус, нежели хомо сапиенс „разумен човек”/ , та вероятно за това не са и чували даже за женевското споразумение, определящо отношението към военопленниците, а пък Женева, Европа и съвременните измерения на човещината  са поне няколко степи и няколко хилядолетия отдалечени от днешна Русия. Невежеството на посоченият вид хомо би могло да оправдае донякъде варварството му, ако не се предполагаше все пак, че една изначална човещина би могла да възникне и от самосебе си, без многовековни културни напластявания. / Не се извинявам да сложните  изречения и за вметките, защото не се чувствам длъжен да се съобразявам с неграмотници, нито пък търся читаемост за това си писание /

Тук защитниците на руското варварство веднага ще отрекат това варварство. / Противоречието е само привидно - хомо путинитатис, за разлика от хомо сапиенс е способен да защитава нещо, отричайки съществуването му – също като нахлуването в Украйна /. Та хомо путинитакис по стар адет ще защити уж несъществуващото руско варварство, със станалите вече неизбежни Чехов, Достоевски, Шостакович и останалите, сякаш тяхното творчество ми би могло по какъвто и да било начин да оправдае диващината на съвременните руснаци, пък и чиято и да било диващина.

Като някакъв вид смекчаващо все пак вината на Донбабве и Луганда обстоятелство би могло а се приеме това, че техните гадости бледнеят в сравнението с тези на изконно - африканските Зимбабвета и Уганди, където тълпи от диваци бият с тояги ближните си произход и раса люде, за да ги вкарат живи в горящи клади – с подобни изпълнения руските Донбабвета и Луганди засега все още не могат да се похвалят.

Африканските гадости, които иначе са може би най-гадните гадости на съвремието ни, едва ли биха могли да заемат първите места печалната тази наша подредба, доколкото засягат само местните обитатели, а пък на света, с изключение донякъде на някои бивши колонизаторски държави като Англия и най-вече Франция, слабо му пука за Африка.

...

Няколко уточнения.

1. Към световните гадости от тази година несъмнено трябва да се причисли и изгарянето на одесчани, затворени в сградата на местната община. Бива да се уточни, обаче, че пожарът в общината не възниква следствие на хвърлените през прозореца коктейли Молотов. Имало е вътре хора, които предварително са убили жертвите и чак след това са ги изгорили – дано разследването покаже как е станало всичко.

2. Към гадостите задължително бива да се включат и гражданските войни, като тази между израелци и палестинци, и междудържавните – като войната между Украйна и Русия. Бива да се уточни все пак, че нито израелците, нито украинците имат за цел да убиват мирни граждани, друг е въпросът, че въстаници, терористи, сепаратисти, опълченци и всякакви такива не ходят да воюват по гори и балкани, както някога Фидел Кастро и Че Гевара, например, а се крият между мирните жители, като предпочитат да разполагат ракетните си установки най-вече в болници и детски градини, така че възниква въпросът как да се води борба срещу терористите, без да се подлага на опасност мирното население.

Още повече, ако терористите са насърчавани от държавници, които открито заявяват, че ще прикриват войските си тъкмо зад мирното население.

По този повод е уместно да се припомни изказването на Путин за начина по който Русия ще воюва с Украйна  /„ отпред ще бъдат, жените и децата, ние ще бъдем зад тях”/ и това изказване да бъде включено към световните гадости за 2014 година, като гадост, която макар и да не е дотам зрелищна е многократно по-подла от зрелищните гадости.

Трето уточнение –свалянето на Малайзийския самолет не беше преднамерено, беше грешка, затова не бива да се прибавя към хорския позор.

Четвърто уточнение : В личните хорски взаимоотношения може да има много по-големи гадости от предложените в това подреждане, но тези от подреждането са  знакови за пътищата по които е тръгнал съвременният свят и отразяват лични, а не обществени адети.

И като говорим за знакови гадости, тоест гадости, които ни показват в какви посоки върви днешния свят, направо да се спрем на най-гадните  – онези, които заслужават първите места в печалната ни тази подредба.

Рязането на глави, разбира се. Рязането на глави от джихадисти, които режат глави с тъпи ножове и крещят  „Аллах е велик”, насърчавани обикновено от тълпа „правоверни”, които също крещят „Аллах е велик” при вида на това за тях явно положително и възвеличаващо вярата им зрелище. Чест прави, между другото, на Българското мюфтийство, че заклейми главорезите и обяви, че деянията им са позор, а не тържество на исляма

А между тези несъмнени неприкрити, гнусни и отвратителни гадости в подреждането бива да се вмести и една никак зрелищна, по-скоро скритна, сякаш не чак дотам гнусна, защото безкръвна, но затова пък много по-подла от откровените гадости на джихадистите.

Тя принадлежи на българин този път. Тоест на българка. На българска писачка, която пише за вестник /не е особена изненада/ Дума. Писачка, която, оказва се, не била чак дотам безизвестна, но няма смисъл да изписваме името й - гадостите в това писание са си достатъчно по подразбиране. Та тази писачка, обявявайки се против рязането на глави уж, използва думите, които произнася един американският  журналист преди главорезите - джихадисти да му отреждат главата, за да  разобличи капитализма, империализма, свободата, демокрацията и всички останали врагове на световното левичарство. Гадно. Дотам са стигнали, тоест паднали, днешните български левичари, че да използват като вдъхновение и обосновка на делото си думите, които главорези са накарали насила да произнесе един човек преди да му да отрежат главата. Безкръвна, подличка и прикрита писаческа гадост, която всъщност насърчава явната откровената, неприкритата и кръвната. Левичарска писаческа гадост, която обслужва главорезите. Негли главорезите тъкмо затова са принудили несретника да говори съчинените от тях гадости, за да бъдат те разпространявани от левичарски медии. Но в развития свят дори и медиите с левичарски уклони се въздържаха да разпространяват посланията на главорезите. Не и българските левичари, обаче. Те не се притесниха. Вестник „ Дума” не се притесни.

...

И оттук – направо към онази отблъскваща гадост, която напълно си заслужава първото място за гадост на 2014 – та година.

Гадостта може да се види в Ютюба. Едно приблизително дванадесет годишно момиченце взема една от куклите си, обявява я за неверник, обявява я за враг на правата вяра и с писклив, все още детски глас, изкрещява „ Аллах е велик”, а после отрязва главата й.

Може би не толкова отблъскващо и гадно, колкото зловещо изпълнение. Зловещо като знак, като насока и като показател за бъдещето на част от света. Светът на главорезите.

Още повече като се прочетат и отзивите в Мрежата под това изпълнение. Те са  написани са  на арабски, но „Гугъла” превежда всичко. И от превода се вижда, че хората, или подобията на хора от света на главорезите се възхищават на момичето и дори го обявяват за „духовно извисено” , „богоугодно”, „свято” и носител на светлото бъдеще. Светлото ислямско бъдеще.

Та това са засега предложенията /номинациите/ за гадости на 2014-та година/. Нека ги припомним и подредим за прегледност.

Гадости на 2014 година................................

- Разпространението на главорезки послания от българския левичарски вестник „ Дума”

- Изявлението на Путин, че руската армия ще се крие зад жени и деца.

- Гаврите и побоищата които беше подложена вързана жена, облечена с цветовете на Украйна от обитателите на Луганда / Луганск – ЛНР/

- Униженията на които обитателите Донбабве/ Донбас – ДНП/, подложиха ураинските пленници.

- Убийствата в Одеса.

- Изгарянето на живи хора в Африка.

-  Изстъпленията на джихадистите-главорези.

И на първо място.

Дванадесетгодишното момиче, което реже главата на куклата си и крещи „Аллах е велик”

...

За да не бъде това изброяване самоцелно, нека се опитаме да провидим подмолните обществени течения и настроения, които пораждат гадостите.

Още при първите опити за осмисляне и тълкуване на тази отврат изпъква и ясно се забелязва една обща основа между всички тях, една изненадваща прилика.

Всичките гадости могат да се чуят в посланията на кожодера, който обезглави двамата американски журналисти.

Още като ги чух в Ютюба си рекох – „Ама това е страшно познато. Това съм го чувал не стотици, а хиляди пъти. Буквално хиляди пъти „

И съм го чувал не само аз, чували са го всички българи  над 30 години без изключение.  Чували са го от българската телевизия, от българското радио, от класната, от дружинната, от събранията и пленумите на Българската Комунистическа партия, от събранията на кварталната отечествено - фронтовска организация и от пионерските лагери. Това – преди демокрацията. Но и след това. И сега дори. И не само в левичарския вестник Дума, но и в едно проруско предаване на така нареченото Българско Национално Радио, което дори да е българско, не е национално и дори да е национално, не българско национално, а руско национално, или в най-добрия случай българоруско.

Та това послание на главорезите, което съм чувал хиляди пъти, още отпреди 50 години,  разпространявано от вестник Дума и от руското национално радио „ Хоризонт „ е общо взето следното :

Държавите от Западна Европа и САЩ / или както му викаше Тошо – САШШТ/ са прогнили капиталистически държави „, те експлоатират недоразвитите страни, които затова са недоразвити, защото са експлоатирани от САШШТ и от прогнилия капитализъм. САШШТ са капиталистически акули, военнолюбци и жандарм на народите, затова цялото прогресивно човечество /главорези, джихадисти, левичари, сепаратисти, терористи, путинари и путинисти/ трябва да поведе самоотвержена борба за независимост, за човешки и верски права на поробените народи/ между които правото на правоверните да се женят за малолетни момиченца, да осакатяват жените като режат част от половите им органи, а също и да режат главите на неверниците капиталистите, на журналистите, на християните, на западняците и въобще на хората и човеците, които не са мюсюлмани, че дори и на мюсюлманите, които не са баш от „наш,те мюсюлмани” /.

....

А българското левичарство си има,  като добавка една неочаквана и причудлива особеност. По- отколешните членове и привърженици на Българската социалистическа партия се притесняваха все пак да разпространяват изтърканите и мухлясалите комунистически простотии, вмъкнали се в посланията на ислямистките главорези, негли тяхната партия подписа за НАТО и водачът им стана председател на европейските, а не на африканските или севернокорейските социалисти.

У така наречените „нови леви” обаче, такива притеснения няма. Никак не се жегва новото поколение български левичари от това, че вижданията и посланията им съвпадат изцяло с вижданията и посланията на ислямските главорези. Може би си въобразяват, че тъкмо тази липса на притеснения ги прави „нови” леви.

За всички тези „нови леви” имам една новина.

Вие може наистина сте леви, ама никак не сте нови, милички. Това е новината. Всичко, което предлагате, изговаряте и пробутвате като новост е сдъвкано, мухлясало, смляно,  изповръщано, изплюто и вмирисано старо. Тия лакърдии дето ги разтягате сега, ги разтягаха комунистите преди половин век още.  Вие дори не сте отрочета и наследници на Тодор Живков, негли той, като окумуш селянче, се впечатляваше както от достиженията на Запада – нали искаше да прави Булгаррено, така и от достиженията на капиталистическия Далечен Изток-нали се беше вдъхновил от Япония да прави компютри. Вие дори не сте наследници на димитровския комсомол – нали на Георги Димитров му се прищя по някое време да поразхлаби примката на Сталин чрез Балканска федерация. Вие, милички, сте отрочета и духовни наследници на най-първичния, безобразен, безогледен и безпросветен сталинизъм, пробутван някого в България. Вашият светоглед и вашите послания идват от времената на вече позабравените Вълко Червенков и Антон Югов. Така че вие, милички, без дори да го знаете даже, сте просто Вълкочервенковчета и Антонюговчета.

...

Гадостите на 2014 година. Те не са нито необясними, нито случайни.

Те имат обща основа, общ произход, общи носители, общи цели, общи похвати, обща насока, общи послания, общи изрази и общи думи. Те отразяват един все по ясно видим и неизбежен сблъсък. Сблъсъкът е между два вида общества, представяни от два вида държави. Сблъсък, който доста наподобява този между буржоазния и комунистическия строй, доколкото в известен смисъл е и негово продължение.

Едното от тези общества е обществото на хора неспособни да съградят съвременна правова държава, със съвременни сложни и развити държавни служби и учреждения, с независими законодателна, изпълнителна и съдебна власт, с граждански и медиен надзор върху управниците, със зачитане на човешките права и свободи, с равенство пред закона, с многопартийна система и въобще с всички онези особености, които могат да се определят и с една дума само – демокрация.

Това са обществата, чиито държави могат да се определят като неслучили се и несполучливи недострани. Тези общества са създали не държави, а протодържави, наподобяващи уредбите, подредбите и законите на ордите и първобитните племена, където под прикритието на президент или министър-председател управлява някой хан, вожд, шейх или фюрер. На хана, шейха и фюрера под прикритие принадлежи цялата власт. Той може да подели тази власт и благините от нея с когото си поще – а той си пощява да й подели най-вече с роднини, съратници и съучастници, които влизат, по негова воля, в състава на избраниците, образуващи олигархията му.

Общото между всичките тези държави е тяхната непроизводителност. Те не произвеждат нищо. Ако имат някакъв вид производство, то е занаятчийско, средновековно и първично, такова, каквото е и протодържавното им устройство – цар и феодали, вожд и олигарси. Оттук и огромните арабски пазарища в които има всичко, което може да се издялка на ръка и нищо, благодарение благодарение на високи технологии, наука и производителност на труда. Съвременните стоки там се продават в западни продавачески вериги, а всички стоки за разкош – между тях автомобили, яхти, че дори и хладилници /в ония страни и хладилникът е разкош /се купуват от шейховете, вождовете, олигарсите и обкръжението им.

Всичките тези непроизводителни средновековни държави, суровинен придатък на развития свят, съществуват единствено и само благодарение на природните си дадености – най-вече газа и петрола.

Светът би си светувал мирно и при тези обстоятелства, развитите страни щяха да си се развиват, протодържавите щях да си кретат и живуркат, арабските шейхове и руските олигарси щяха да си шейхуват и олигарстват, тоест да се кефят на кючеци и да се фукат със златни часовници, яхти, безсмислени кули, хотели и палати в арабския свят, да се топях във сауни пълни с девици и да си купуват английски футболни отбори и яхти в руския мир, ако не беше едно злощастно обстоятелство.

Виновник за това злощастно обстоятелство не са имперските домогвания на САЩ, както разправят по радио Хоризонт, самообявило се по неизвестни причини за българско, а не за руско национално радио, някакви самообявили се за журналисти путинолюбци.

Това злощастно обстоятелство е невъзможността на властниците от неуспешните държави – суровинен придатък на развития свят, да обяснят разумно и смислено на своите поданици поради каква невнятна причина са толкова бедни, а също обезправени, нещастни, клети, примирени и направо жалки в сравнение с хората от развитите държави.

Нали не всички могат като Северна Корея дотам да се откъснат от околния свят, че подобно сравнение да стане невъзможно.

И като не могат да дадат смислено и разумно обяснение на своите поданици за тяхната несрета, властниците от недостраните дават безсмислени, неразумни и направо налудничави обяснения.

Като това, че за бедността в недостраните им е виновна Америка, например. И че поданиците на тия недострани всъщност въобще не са обезправени, примирени, бедни, клети и жалки в сравнение с хората от развития свят, а тъкмо напротив – те са достойни, умни, готини, нравствени, почтени, а пък ако са руснаци са дори и велики. Докато ония от развития свят са гейове, жидове, евреи, фашисти, бандеровци, соросоиди и империалисти. Тоест битово разложени, както се изразяваха по времената на Вълко Червенков и Сталин – всъщност путинолбците от проруското радио Хоризонт не са измислили нищо ново.


И разбира се, идеологията с която да се заглавичкат мозъците на природонаселението на протодържавите и да се осмисли някак мъчителното и безсмисленото им живуркане. Идеология, която ако не е комунизъм  ще е православие, или пък ислям – само че и православието, и ислямът в техните най-диви, средновековни и мракобесни измерения : „Боже Путина пази, кримнаш, сипи още една, Аллах акбар, дееба мръсните американци и еврогейове дееба, смърт на неверниците, гяурите и юдеофашистите !”

Всичко това пак би било грижа, дерт и тегоба на самите безумци – да си безумстват колкото си щат, да режат главите на мъжете и половите органи на жените, да връзват хората по уличните стълбове и да дуднат като лудия Дудин, че са призвани да спасяват света – тяхна си работа – да не им се месим, защото ще ни нарочат, че им съсипваме културните своеобразия и като едни мръсни империалисти зорлем ги цивилизоваме.

Само че точно дудненето на лудия Дугин показва невъзможността на средновековния свят да битува заедно със съвременния. И на измисления свят да живее заедно с действителния.

Защото действителния свят и напредъкът на развитите страни са укор и разобличение за изостаналите, недоразвити и недоправени държави.

Още повече, когато една страна като Украйна реши да напусне средновековието на изостаналите олигархии, за да се присъедини към развития свят. Това е не само укор и разобличение – това е смъртна заплаха за руския диктатор и за руската олигархия, и непосилен антибиотик за заразеното от путинома на главния мозък руско природонаселение. Затова Путин ще направи всичко за да унищожи Украйна. Всичко – то ще рече война.

Кървава война за запазване на статуквото в Русия, тоест на верското средновековие, на мракобесието, на тоталната пропаганда и на налудността.

И никак не се знае дали стопанския срив на изостанала Русия ще възпре от поривите й към православен джихадизъм и войни, или тъкмо обратното – ще засили тези пориви.

При всички случаи развитият свят трябва най-после да си даде сметка за варварските заплахи и да им се противопостави.

 

Коментари