unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

953 Посещения

искахте ур-ето ви ур

Интересни Времена

Искахте ур – ето ви ур
/ Мачкай, Бойко, или защо на прост народ ур се набива/

 

Десет години вече, откакто си задавам един житейски, /демек екзистанциален, за по-учено/ въпрос : „ поради какво неведомо попущение Божие глупостта не е обявена за грях“ яко прави по-големи поразии от всички останали грехове взети заедно /според мен/
И ето, че преди около седмица отговорът – лесен, ясен, недвусмислен и очевиден - ми се наби като ур на прост човек. Ами няма нужда да се обявява за грях, знае си работата Върховният, никакво попущение няма тук, след като глупостта сама по себе си, без да бъде обявена за грях, наказва по-жестоко от всички останали грехове / пак според мен/
И пак станаха десетина години вече май, откакто им наливам акъл в главите на ония и им обяснявам защо мажоритарната система е изгодна за статуквото /за вече създаденото положение/ и за олигархията / управляващото користно и подкупно-продажно/ малцинство.
„Ама не – викат ония, дето бадева им наливам акъл в главите, вместо другото – при тая система ще си познаваме народните избраници и ще избираме най-добрите измежду тях, защото няма да са ни непознати. Ще ги знаем кои са „
Ще знаете ур-това ще знаете, милички. Ще знаете ония, дето ще ви се кипрят от билбордовете? Защото могат да изръсят пари за тия билбордове. Или защото ръсят парите на ония, които са им ги дали, срещу съответните услуги, разбира се. Ще познавате ония, които ще ломотят по телевизорите, защото имат за да си купят телевизионно време. Или защото ще харчат парите на ония, които са им ги дали. Срещу съответните услуги, разбира се. Ще ги познавате от медиите и дори ще ги харесате, не защото говорят някакви верни и истински неща, а защото говорят онези измишльотини и лъжи, които сте петимни да чуете. И ще ломотят много убедително, като след всяка лъжа ще добавят по едно „вервайте ми“. И вие ще им повервате, вервайте ми. Както повЕрвахте на оня, дето си прибра горите и ви показа ур, / макар и не в буквалния смисъл, за разлика от други, които го направиха в буквалния/. И както повЕрвахте на Бареков, на Джамбазки, на Сидеров, на Симеонов и на всички ония, които имаха пари да си платят изборните дунанми и които достатъчно се бяха изпедепцали в политическите тарикатлъци за да издумат убедително галещи ушите на тълпата лъжи и обещания .
Когато сами не се набутат в политиката, богаташите залагат и дават пари на печелившите коне /срещу съответните услуги/, а не на честни, скромни, добросъвестни и почтени хора.
Вие няма да се доверите на някой честен, скромен, добросъвестен, умен, знаещ и почтен човек, вие ще го презрете, вие и вашата властваща прослойка просто ще го изхвърлите от обществения и политически живот, такъв човек ще ви бъде подозрителен, ще го нарочите за педераст, както направихте с Филип Димитров, вие ще прочете оня, който е като вас, само че още повече като вас, в смисъл, че ако вие псувате и безчинствате едва след третата ракия, той го прави от първата още, пък може би и на трезво, защото не пиел бил.
А сега за представителността. Бойко Борисов обяви, че желае в парламента да има повече представителност. Но тъкмо мажоритарната система изключва представителността, на теория дори е възможно партията спечелила най-много гласове въобще да не влезе в парламента, а когато Народното събрание не представлява хората, те излизат на улицата, защото са принудени да представляват сами себе си, как пък след толкова улично негодувание още не го разбрахте, тъпоумници. Да, Англия, САЩ и Франция имат мажоритарна избирателна система / която при онези държави пак си се свежда до партиен избор/, но онези държави са правови, което означава, че дори да нямаш политическо представителство, ти можеш да разчиташ на съдебна справедливост и не трепериш от страх, че някой свързан с властта прокурор или чиновник ще ти съсипе бизнеса, ще те уволни и ще ти измисли всякакви гадости, защото не харесваш сбирщината му, наречена партия.
Искахте двойно по-малко народни представители – ето ви ги двойно по-малко в предложението за нова конституция. Толкова по-малко, че 90 души биха могли да върнат комунистическия член първи, да обявят България за Народна република, за Джамахирия, за монархия, за мюсюлманска или християнка, или будистка държава.Ама пък се пестят пари от депутатски заплати, нали това беше дерта, не каква точно държава ще сме –мюсюлманска, правова, социална, или путиновидна.
Всичко това го пожелахте на всенародното гласуване, предложено от Слави Трифонов. Ами пожелахте го и ето ви го. Искахте ур, ето ви ур.
А и смяна на системата пожелахте и я желаете от дълго време насам. Добре, системата се нарича демокрация. Вие с какво друга система искате да я замените ? Може би пак с демокрация, но този път и с нова конституция. Ами ето ви я. Много по-калпава от старата. И няма как да не бъде по-калпава. Такива са нагласите, такива са настроенията, такива са насоките, демек „тренда“, както се изразяват съвременните разбирачи на всичко, такива са хората, тоест материала, както се изразяват избраниците на материала. Търновската конституция е приета на 16 април1898-ма година. Две години по-късно тя е суспендирана и изменена. Не за добро изменена. Най-малкото защото предишната не е ограничавал правата на гражданите и на техните представители в народното събрание. По-нататъшните конститиционни изменения водят до едноличния режим на монарсите и накрая до тоталитарната власт на комунистите. Такива са били тогавашните трендове /насоки, настроения, ищаси/, такива се и сегашните. Как ще изменят сегашната демократична и европейска конституция народните ни представители ? Новосподобилото се със законодателни права прокурорство ще предложи обвиняемите да се обсъждат с по-малък процент доказателства. /и от всичките дълбокомудри обществени разбирачи и всякакви „лози“ никой не се впечатли от тази гешева тъпня „процент доказателства“ и „ по-малко доказателства“/. И ще поиска Гешев премахване на давността за приватизационните сделки, като ги приравни до престъпления против човечеството, за радост на съвкупното простолюдство и за ужас на чуждите инвеститори /дето за десет година намаляха десетина пъти/. Джамбазки ще донади задължителна военна служба, Каракачанов ще вкарва гейовете в затвора и просто не ми се мисли какво ще донадят Марешки и подобните му.
Такива ще бъдат конституционните изменения при сегашното, а най-вероятно и при бъдещото Народно събрание.
Искахте ур – ето ви ур – ето така ще бъде променена системата. Тук няма как да възразите на Бойко Борисов. Можете само да приемете подаденото. Или да не го приемете. Да го преглътнете или да не го. Новите конституции, да не си помислихте друго някое нещо.
На прост материал акъл не можеш наби, можеш онова, дето го рекна Бойко Борисов. / Ама стига, моля ви се, с това лицемерие, стига с тоя „глас на мъж, който наподобява Бойко, има ли дотолкова улав човек, който да се съмнява, че това си е той. /
И към края едно наглед странно твърдение на Ницше, чийто смисъл едва сега започвам да схващам изцяло. „Човек трябва да бъде бит докато не каже стига“ – казва Ницше. Та затова ми хрумна и този неочакван на пръв поглед призив : „Набивай Бойко, мачкай, Бойко, тия скоро няма да кажат стига. Те гълтат и преглъщат“.
Щото кво щяло да станело било, ама как щяло да било станело, ама няма ли по-лошо да бил станело, ама не може ли по-иначе да някак да стане, ама няма ли така да се минем, няма ли да настинем.
Ами ще. И ще се минете, и ще настинете, байновци. И това ще ви е по-малкият дерт.
Аре.
Послепис и извинение: Май за пръв път ми се случва да пиша толкова грубо, но изглежда, че само подобно отношение произвежда последствия – добри или лоши. Не че е извинение това, ама такива са темпоретата, такива са моресите. И все пак – извинявам се .

 

 Иво Беров

Още статии от този автор

Коментари