unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

811 Посещения

Йехова заповяда на Ной

Интересни Времена

Йехова заповяда на Ной 

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

 

Христо Слави Рачев

 

Всеки има право на мнение за изборите в Америка. От лумпена до кабинетния анализатор. Призваните да информират правят усилия, но както винаги ние знаем, преди да сме разбрали. Наложи се да поглеждаме по-често към CNN. Медия от вида тест на Роршах. Когато надничаме в CNN, добре е да знаем, че вътре няма нищо. Декори, тъмни студия лишени от естествена хроматична светлина. Няма пространство за свободни асоциации. Рекламите се трупат, като боклуци на български водоем. Вечното Breaking News е агресивна имитация на актуалност. Въпреки впрегнатия огромен човешки ресурс, тя ни поднася говорещи глави в досадна надпревара, кой ще заклейми врага в четири изречения. Врагът тук не е желан, но ако се появи го прекъсват, докато се разплаче от невъзможност да завърши едно изречение. За републиканския враг са гласували около 75 милиона гласоподаватели. В лагера на демократи и републиканци съществуват прекрасни хора. Светът видя как се разцепиха, като ломска диня на две половини. Добрата новина е, че по-зле не може. Харесах чудесния тембър на Лейди Гага, мощната и захапка, оригиналната версия на химна, и вокална техника. Вътрешноочното ми налягане се покачи, уплаших се да не се просълзя, защото този химн е разплаквал хиляди емигранти при получаване на мечтания американски паспорт. Но не съм двадесет годишен, нито осемдесет годишна баба, за да хлипам от пасторската реч на Байдън. Отдавна знам, че злото играе на криеница зад красиви думи. Таи се, напълно незабележимо зад притчи, плакати или проповеди. Старите ми очи, обучени да забелязват детайли и слух да поглъща клишета, регистрираха забележителен опит в говоренето. Байдън можеше да говори безкрайно, докато ни стане байгън.
Чухме толкова лесни думи. Но думите могат да бъдат опасни. Не само защото словото беше първо. Казана дума, хвърлен камък.
Възможно е да дойде ден и тази президентска двойка да се бие през пръстите и стиска за гушите, кой пръв да натисне червения бутон за изпреварващ или ответен ядрен удар. Право на мнение имат всички, защото ще страдаме заедно. Дали светът е потънал в разврат и е време за нов “ноев” ковчег. Когато достигнем 20 милиарда, поколенията може и да се сетят за старата английска традиция: право да гласуват имат само хора със собственост, хора, които произвеждат блага. Съвременната демокрация гарантира щедро плоденето на всички, без оглед на ум, морал и съвест; злодеи, убийци, наркобосове, и идеолози на човеконенавистни теории. По каналите щедро ни предлагат помия. Филми за умствено предизвикани, за грухтяща първосигнална публика, която едвам разбира сюжета. Филми и публицистика за страдащи от Алцхаймер.
Бог Йехова заповядал рестарт на човечеството. И Ной да пропуска на кораба-ковчег само по двама от всичко живо, за да оцелее животът.
Увиснаха платната на старата консервативна Америка. Ултра леви и екстремно десни течения яростно блъскат и обливат дека на кораба. Не смятам, че светът пропада. Америка е колосална държава. Тя е най-мощният круизен кораб произведен в този свят. Русия забуксува в едноличен режим и затъва все по-дълбоко в коловозите на враждебно отношение към света. Китай стана опасно заразен и агресивен, защото придобива мощ, без да се е изчистил от комунистическите си гниди.
И моето сърце трепна от словата на Байдън. Можем да се досетим какво означава Русия да успее в злините си и Китай в търговската експанзия. Лъжа е, че империите си приличат. Опасна игра е да заличим партиите, дясното да се коалира с лявото, особено в незрелите демокрации. Ако Америка овладее този епилептичен припадък, ще запази правото да бди над света. Защото е истинска, автентична демокрация с пълния набор от пробойни, кухини и слабости, напомня на швейцарско сирене с дупки, но с приятен вкус и неподправено усещане за свобода. Не приемам CNN да ме информира едностранно, нито рогати дяволи да се катерят по Капитолия. Тоест, ако изрежем екстремумите, всичко е наред. Пред три минутна лява политическа реч, предпочитам поетичния свят на “Hotel California” на Eagles. Да съзерцавам изгрева озвучен от Pink Floyd.
Ако Джо и Камала могат да удържат на екстремните ветрове на капитанския мостик, нека да въртят голямото кормило с много ръкохватки на огромния круиз на цивилизацията. Където народите са по-щастливи, не повръщат от високата вълна и държавното устройство, каютите са по-луксозни, там ще да е най-добрата демокрация. Тръмп пренесе арогантността от бизнеса, без да разбира образа, който сам си създаде. Ако екрана не те харесва, нямаш шанс. Успешно плаване Америка.
“Като цяло”, “към момента” и “как да кажа”, любими клишета в БНТ и кабеларките, не съм толкова развълнуван от избора на Америка.

Коментари