unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

1165 Посещения

катахреза и цепоглавие

Интересни Времена

                                                         Катахреза и цепоглавие

 

 

 

 

 

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

Христо Слави Рачев

 

“От кога станахме неудобни, когато закупихме Ф16 и присъединихме България към Евроатлантическата общност. От тогава…” - започна пресконференцията си премиерът на страната Бойко Борисов. Останалото са незначителни подробности.
А бе товарищи, наистина ли не разбирате, че сценаристите-режисьори са от Руските служби и техните български асистенти, хукнали да рият със зурлите си из българските древни земи. Покрай тях да раздухват надежди на обрулената комунизирана паплач с надежда да се върне на държавна служба, прибавете и “полезните идиоти” по Ленин, плюс белогъзата българска интелигенция, която обладана от неизтребимо малоценностно чувство, че българския премиер непременно трябва да ходи с перука, да целува изискано ръка, да ходи в стил étape de ballet pas de deux /стъпка от балета/ да има изискания речник на Оскар Уайлд и поглежда кокетливо през рамо. Остана ли “идиот”, който не е разбрал за кого работи президентството.Това имаме. Моравочервен президент, червено цвекло /което в нашия край наричат - чукундур/, обединител на разпилени ченгета. Това ни нахендриха. С това разполагаме. Не бива да изпитваме неудобство, нито глупави уговорки, това е чисто интелигентски прийом с цел да се угоди на всеки, че не защитаваме Бойко Борисов. Точно обратното, в предизборните месеци, чрез правителството е редно да защитим Българската териториална цялост, като гласуваме за десните формации. Подчертавам, всичко, което е в дясно от червената ватерлиния и е обърнало взор към синята Европейска идея. Ако на премиера му лепнете мустаци, ще се сетите, че сме имали Александър Стамболийски. Възможни аналогии със Стамболов, няма да правя, някъде сигурно обмислят и такива радикално-азиатски варианти. Цепенето на глави, за краткост - цепоглавието, както "новички" химични формули, въобще размириците по света в руската политика са изведени в култ.
Често монтирах филмите си заснети по света, както и репортажите от страната, знам възможностите на филмовия и електронен монтаж. Присъствал съм задено с Нина Ковачева / отличен режисьор и човек/ в БНТ как се вадят срички, думи и лапсуси от устата на Тодор Живков. Днес за това има перфектни компютърни програми. Аз понякога използвам програмата Filmora, на която с лекота могат да се подменят звукови файлове до десети от секундата. Изслушах пасквила сглобен като запис на Борисов. Остарялата игра: вадене и слагане на срички. Подбрани са теми, които ще го дискредитират на минутата. От “пунта Мара” е премахнат звука “н” след звука “т” е поставен звук “к”. Воала, получава се “путка”. “Тъпа путка”. Красота! Блестящ пример за катахреза. Представям си как са хихикали помиярите. От темите, които обсъжда Борисов се разбира колко му е важно и как непременно държи - сам да се закопае. Само това е достатъчно, да се разбере, че ни е поднесена измама. Румънците, които винаги са били по-напред, дори със зловещия режим на Чаушеску, отдавна отсякоха ноктите на Москва. Полезните идиоти увяхнаха мигновено. Вече имат изградена база “Девеселу” на 180 км. от Букурещ с 500 войници, 250 американски военни, с което сложиха край на всякакви имперски планове на Русия. Какво чака правителството. Вече е в казана, подгряват го, а те се събират на сцената по Станиславски да скандират реплики от “Майка кураж”. Атлантиците и те са задрямали по клубовете си. Тук трябва да бъде здраво раздрусан Борисов, за неговото “со кротце”. Най-малко за новообразуваната дума, която не е произнесъл или произнесъл. Зад цялата олелия, която напомня на вражда между две цигански махали стои съдбата на България като държава. Защитете територията на България и българският народ. Не ни занимавайте с битовизмите и провинциализмите на Борисов. Разбирате ли какво се задава след Радев и шайката от наемници, които се роят около него. Дано не разберете. Да вдигаш сини палци на одобрение на тези, които са се самообявили за авторитети е: стадно поведение. Отдавна е известно, че всеки човек винаги се съобразява първо със себе си. Истински приятели във фейса не се печелят с механично присъединяване от вида - идем и я. При това не знаете какви са личните им обвързаности. Следете кой преследва истината. Високата истина. Тази от която зависим всички. Партийната истина не е тема на тези редове. Налага се самостоятелно мислене и преценка, която не е дадена всекиму. На това разчитат манипулаторите. Аз лично не разчитам на нищо.

Коментари