unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

1824 Посещения

Като ние говорим, вие ще мълчите!

Интересни Времена

Като ние говорим, вие ще мълчите!

 

 

1462006 846347005492414 1816572873 n


Васил Василев,

 

бивш състезатепо по математика, финалист от Intel ISEF’2015, САЩ и EUCYS’2014, Варшава, асистент във Факултета по математика и информатика на СУ

 

 

  Всяко предизвикателство си има най-трудна част. И като минеш тази част всичко тръгва по-лесно, все едно си минал от едно състояние в друго. Да наречем тази най-трудна част червената линия. Като учиш, червената линия е да започнеш сериозно. Като правиш бизнес, е да излезнеш с готов продукт на пазара. Като се състезаваш по математика, е да се научиш да решаваш последните задачи.
Управляващите у нас от повече от година насам се опитват да преминат червената линия между по-скоро демокрация и по-скоро нещо друго и вчера дойде последната крачка.
България от дълги години се люшка в тази посока с неработещото си правосъдие и замърсената медийна среда, но за да се получи не демокрация, а нещо друго, по-мъдри хора са казали, че трябват 4 неща: първо – поток на пари (в превод обществените поръчки за над 10 милиарда или ¼ от бюджета ни), второ – увлекателна и правдоподобна история/идеология за пред хората (в превод - трябвам ви, за да ви построя магистралите и да ви пазя от злите комунисти и т.н.), трето и най-важно – репресивен орган (в превод – прокуратурата и държавните институции, които вече все по-системно биват превръщани в бухалки срещу несъгласните) и четвърто – контрол над възможностите (в превод – ние даваме и раздаваме и при нас е бъдещето). От тези нямаме само последното в цветуща форма, поне в по-големите градове.
Какво стана?
Собственикът на веригата магазини за детски играчки „Хиполенд” Мариан Колев подкрепя публично (а и присъствено) протеста от самото му начало. На 02.09 синът му беше почти ослепен от спрей, след като беше напръскан от полицията от близко разстояние. И бащата написа пост във фейсбук, възмутен от това, че синът му е пострадал лошо. И тогава започна масирана проверка от 20 служители на НАП, Икономическа полиция и Надзор на пазара срещу бизнеса му.
За неразбралите или за тези, които се правят, че не разбират, ще дам превод – вчерашната акция в „Хиполенд” означава едно: целият български бизнес беше заплашен да бъде мачкан и съсипан, ако не слуша властта. Ще го кажа и с думите на премиера, за да е още по-ясно – на всички честни търговци, които дават препитание на кой знае колко хора, и които нямат вземане-даване с властта, им беше казано, че прокуратурата, НАП, Икономическа полиция и Надзор на пазара могат да им го вкарат с 200 по всяко време, ако не са в синхрон с позицията на властта. Сега по-ясно ли е, или още превод трябва? Властта ясно казва – „Като ние говорим, вие ще мълчите!”.
Това означава край за нашата изтормозена от всякакви тарикати родина. Ако не на честния бизнес, несвързан с властта, който реално плаща данъци и извършва някаква полезна дейност, то на какво се крепи икономиката ни според вас?

Това е ясен завой не към демокрацията, а към другото. Към тоталитарния комунистически режим или към авторитарния Беларус.

То не беше 48-часов арест без уведомление, то не беше Гешев за главен прокурор, то не бяха показни разследвания и обвинения, то не бяха малоумщини на килограм всеки ден! Изобщо дори не споменавам краденето, защото много правителства са били корумпирани, но това е първото, което показва такава системност в демонтирането на основни демократични и пазарни правила и норми!

Къде са „десните” и „обективните”?

Всички запознати със случая коментират и дискутират. Само една група мълчи. Групата на тези интелектуалци, които постоянно се бият в гърдите колко са десни и какви велики принципи защитават, които през ден громят американските леви либерали, които пишат 3 фермана постове за 10 кв.м. павета (измериха ги) на протестиращите и които винаги претендират за принципност и обективност. Повечето от тях или се ослушват или с усилие са смотали половин ред. Имат трудности в отношенията си с ГЕРБ очевидно.

Сега е времето да покажат колко са десни и какви принципи защитават, макар и със закъснение. Да видим ще се случи ли.

Кога урокът ще бъде научен? Най-голямата заплаха за правата и свободите на хората е точно правителството. Вече мисля, че е очевидно за всички. С това ясно съзнание едни мъдри хора преди 250 години веднага след първата глава в конституцията си, в която са изброили всички права и свободи на хората, са написали и втората. Който иска, да потърси и да прочете.

И за завършек – знам, че разни хитряги ще питат „И кой ще дойде след това?”. Отговорът след вчера е ясен: който и да дойде, ще е по-добре от вашите любимци.

Коментари