unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

749 Посещения

Кой ще разбуди будителите

Интересни Времена

Кой ще разбуди будителите

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

Христо Слави Рачев


Не вдигайте камерата, това мощно оръжие, ако в храстите не се укрива любопитна тайна, красота или няма да изкочи заек с пърпорене.
Вече знам, че е редно да пишат тези хора, които разглеждат света с богато информиран ум и набраздено лице. Обезателно с добро сърце и дисциплинирани емоции. Книгите до един праг, също са изумителен свят. Безкрайно интересни пещери пълни със сенки от миналото и предчувствия за бъдещето.
Опознах и хора обезобразени от книги.
Мяркаха се в моя визьор, в студията и в живота. Съсипаните от книги умници са обикновено обратни културисти; обилен ханш, тесни раменца, болни и затлъстели в средата на младостта си. Хабилитирани логорейци, многозначителни майстори на празнословието. Опасни хора, защото манипулират другите. Потискат ги със статут и цитати, неизбежно запаметени от дрънкането с години на едни и същи словесни модули, и остроумия. Всичко около тях се разпада, семейство, здраве, приятели, секс. Не умеят нищо, освен да чепкат вълната на своето его. Не ги слушайте, а вижте какво са създали около себе си. Много често пустиня, безрадостно направени и калпаво отгледани деца, разхвърляни жилища, неизмити чинии и фасове, които плуват в мазнината. Не разполагат със скрипториуми / стая за монаси преписвачи/, но с охота възлагат или преписват чужди трудове. Не са обичали безрезервно никого. Ненадминати майстори как да подложат крак на младите, веднага се възползват, за да им повдигнат полите и придърпат гащичките. Сетне ги зарязват. С напредване на възрастта стават свръх докачливи. Четат, за да не позволят на другите да говорят. Веднага им отнемат думата или обобщават. Нямат приятели, защото са непоносими. Нито собствено мнение, често страдат от крипторхизъм /тестисите ги няма, мотаят се някъде из коремната кухина/ Перифразират умозрения, само на утвърдени имена. Има дълбока несправедливост, когато кабинетни герои с пожълтели задници съветват другите как да живеят. Дебелаци говорят за диети. Будят ги. Ако са военни, попаднали в политиката, незабавно започват обходни и военни действия за повече власт, но не знаят как смърди войната и как взривовете издигат в безтегловност из небесата, откъснати ръце, глави, крака. На екрана гърмежите са като новогодишни салюти, можеш да боцкаш в салатата, гледаш да уцелиш репичката и поглеждаш преситен от информация, готов да превключиш на друг канал. Но най-разпространеният вид са останалите, бездарниците, полуселяни, полуграждани, полухора. В лъже университетите ни е пълно с такива лица. Пропуснали са пъстрия живот, а проповядват как да живеем. Сочат бъднини.
Ето с такива образи се срещахме във визьорите на камерите, благодарихме им за интервютата, ръкувахме се и се страхувам, че всичко казано е опасно близо до истината.
Българите отказваме да приемем, че надарените личности имат зрение на сокол. Усвояват удивително бързо. Познават и обичат всички твари, които притичват по сцената на живота. Разполагат с прецизен слух за честотите на възвишеното, разпознават имитацията и банализмите. Предпочитат автентичната природа, пред трибуни в душна зала.
Какво щастие, че българският комунизъм се разпадна, поду се и се пръсна над вентилатора. Разлетяха се парчета и екскременти от повредения му организъм. Последен на земята тупна един сърп, чук и тас от Москвич с характерния изтляващ звук до финалното захлупване.

Още статии от този автор

Коментари