unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

864 Посещения

Кучките на войната

Иво Беров

Кучките на войната

 

 

Той е урод. Той несъмнено е нравствен урод. Зловещото джудже Путин.

Урод е, защото всяка вечер гледа, вижда и знае, че досега три милиона души, предимно жени и деца, са принудени да напуснат родните си домове и да се скитат по чужди краища.

Това са милиони мирни украинци, които се спасяват от войната, а не от "специалната военна операция".

Той гледа, вижда и знае, че причината за този потрес, за тези човешки злощастия, е той. Не друг, не други, а самият той. Зловещото джудже Путин.

И тук въпросът е: Трепва ли поне мъничка някоя частичка от грозната му и уродливата му душа, когато вижда хиляди, милиони майки да бягат пеша от войната му, или да се тъпчат из влакове и автобуси, хванали за ръце невръстни, невинни и нищо неразбиращи деца.

Ако нищо не трепва в уродливата му душа, той е нещо повече от урод, той е чудовище. Или все пак нещо го гложди от време на време, но затрупва нефелните си огризки съвест с пропагандни щуротевини от рода на: "предотвратявам нахлуване на НАТО в Русия, боря се срещу бандеровските нацисти, спасявам народа на Украйна от фашизмаИ и подобни нелепици.

В такъв случай не е чудовище, само нравствен урод, комуто бива да се рече:

"Какво спасяваш, бе! Народът на Украйна те мрази. Никой не те посреща със знамена и цветя!"

И няма как да не си кажеш, гледайки всички тези злощастия, цялата тази житейска несрета, цялата тази покруса, всичките тези прогонени от родината си жени, деца и старци, че това е твое дело. Няма как да не си кажеш: "Това аз го направих". Е, можеш да си измисляш още разни оправдания " ами украинците са виновни, да бяха се предали, американците са виновни, защото изкараха хората на Евромайдана, виновни са нацистите, които осем години стреляха по Донбас".

Но каквито и нелепици да си измисля това Zло, каквото и да обяснява това зловещо джудже, няма смисъл човечеството да се ровичка в подбудите му и начина му на мислене. Той просто е Zло. Изначално, библейско Zло. Той е нравствен урод. Той е надчовек, подчовек, или извънчовек и би могъл да бъде предмет за изследване не на човешката, а на някакъв друг вид психопатология. Ветеринарна психопатология, например. Или психопатология на нравственото уродство.

Много по-смислено би било да се изследва и да се разбере начина на мислене на другите, на тия около него. На високопоставени длъжности лица и олигарси. Това не е чак толкова трудно. Путин, путиновото управление и путиновата Русия им осигуряват високо обществено положение и богатство. И все пак в това негово обкръжение има високообразовани, красиви, оправни и привлекателни жени. Като директорката на "Раша тудей" Маргарита Симонян, например. Като говорителката на руското външно Мария Захарова. Или любимата водеща на Путин Екатерина Андреева. И дори като посланичката Елеонора Митрофанова (донякъде). Хубави жени в зряла детеродна възраст. Те вече са загадка. Тях нещо не ги ли смръдва, не ги ли гложди, не трепва ли нещо в широките им и необятни руски душички, когато виждат милиони жени да тътрузят пеленачета и невръстни деца по пътищата на човешката несрета. Нали са жени все пак и би трябвало да се предполага, че са нежната, чувствителната, способна на състрадание и съчувствие част на човешкия род, онази която дава живот. Осъзнават ли тези женища, че не дават живот, а дават смърт, подкрепяйки и оправдавайки Путин. И оправдавайки себе си.

Ето най-силното им оправдание, онова, заради което сеят злощастия и смърт :"Осем години нацистите обстрелваха Донбас и убиваха мирно население, включително жени и деца, трябваше да се сложи край на това. Избити са повече от 13 000 души". Според путинската пропаганда.

Ето обаче какви са данните от Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (СВКПЧ)

От април 2014 г. до февруари 2020 г. вследствие на войната в Донбас са убити общо 13 000 до 13 200 души.

Цивилните жертви обаче са 3350, а на 13 000 души, както твърди путинската пропаганда.

Броят на убитите военни е 4100 при украинските въоръжени сили и 5650 при въоръжените от Русия сепаратисти.

А според доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) между 2016 г. и есента на 2020 г. са загинали 249 цивилни граждани. От тях 83 са живели в територии, управлявани от украинското правителство, 154 в контролирани от сепаратистите райони на Донбас, а 12 са били в район, неконтролиран от никоя от страните. Тоест убитите цивилни са и от двете страни.

Руснаците си имат и една трогателна "алея на ангелите" с убити от украинската армия деца. Агенция Франс Прес пък съобщава за поне 70 убити от руската армия украински деца.

Да приемем, че "алеята на ангелите "отразява истината. Дали пък убитите от руската армия украински деца биха удовлетворили чувството за "справедлива "мъст на височайшите рускини путинистки Симонян, Захарова, Андреева и Митрофанова. И колко точно украински деца трябва да избие руската армия, за да бъде удовлетворено това тяхно чувство за "благородна мъст"- хиляда, две хиляди, осемдесет хиляди, сто хиляди? И колко още жени, деца и старци трябва да бъдат изгонени от домовете им- три, четири, пет, двадесет, петдесет милиона, за да бъде удовлетворено това им възвишено руско чувство?

Ами толкова, колкото каже Путин, вероятно. Защото не, това не са жени с особеностите, които цивилизацията е вменила на по-нежната половина от човешкия род. Донякъде може би са хора – неизвестно докъде. Но ето нещо, което те наистина са - кучки. Има едно такова определение "корпоративна кучка", тоест жена, готова да се откаже от почти всичко човешко и женско, заради кариера в някоя корпорация. Но тези височайши путинячки, готови да се откажат от всичко женско, заради Путин и войната не са корпоративни кучки. Те са кучки на войната.

Има една песен на Пинк Флойд "кучета на войната". Е, те не са кучета, те са кучки на войната.

 

Лесно може да се обясни и zлото при милионите путински бюджетници (повече от 60 милиона при население 146 милиона, почти половината демек, мале каква икономика). Ами получават си парите от Путин, подкрепят го, просто е .

А останалата половина? И там zлото е обяснимо. С десетилетия античовешка и с векове на тирания и потисничество. С примерно едно десетина години жалки и несполучили опити за демократизация.

И оттук вече може да се прехвърлим чудатостите и парапсихологията на българския политически живот. Като попитаме, например, Корнелия Нинова, която се хвали с последователната си политика против санкциите срещу Русия: А какво трябва да стане, за да одобриш тези санкции? Дали руснаците да покрият Украйна с концлагери. Или да избият всички украинци, обявени за нацисти и бандеровци, едно 25 милиона души, да кажем. Дали руснаците да не нахлуят в Черноморска България, за да освободят сънародниците си от онези натовски подлоги-българите. И тогава ли ще речеш: " съм против санкциите, те не вършат работа". Да, така е, санкциите не действат така силно и така бързо, като бомбите и ракетите. А ти съгласна ли си да пратим оръжия на украинците?

И един съвсем човешки, а не политически въпрос. Пак към Нинова. Същият, който се отнасяше до руските кучки на войната. Теб, като жена, нещо не те ли жегва, не ти ли трепва нещо в политизираната ти социалистическа душичка, когато виждаш как милиони жени тътрузят пеленачета и невръстни деца по пътищата на човешката несрета. И ти ли си кучка на войната?

Не, всъщност ти нямаш тия размери. Би могла да бъдеш пуделче на войната.

Психопатологията на всичките бесепарски ниновчета и путинолюбци, които подкрепят Путин, едно може би 20 и повече процента от българското природонаселение, вече е изследвана. Това са производните на Соца, които си харесват Тошо и Народния съд. И техните производни.

Има обаче и хора, които се писаха десни, и които лаят като кучета на войната. Богомил Бонев и Георги Марков, например. И при тях нищо чак толкова задълбочено, просто особняци някакви, да си спестим точното определение. Но само като се присети човек, че единият е бил министър, а другият конституционен съдия и започва да си мисли за психопатологията и на обществото, и на държавата.

Костадин Костадинов, прекоросан от хората на "Копейкин", е ясен. Прякорът обяснява поведението му и какви душевности няма тук. Финикийските знаци не са зло, те са средство за обмяна. Като е твърде вероятно една бутилка водка да се обменя за тон и половина копейки.

Малко по-сложни (но не много сложни) са нещата при Петър Волгин, познат също като "гласът на Путин" в националното радио. Тук най-вероятно става дума за суета. Като "глас на зловещото джудже", Волгин събира почитатели и съмишленици, около него се вдига шум, а самият той се самооблащава като борец срещу нещо си, най-вероятно срещу "положението", каквото и да означава това.

И накрая един случай, достоен наистина и за психопатологията, и за психопатията, ако не и за Достоевски даже. Случаят ЯД. ЯД, комуто не може да се вмени нито глупост, нито промит от пропагандата мозък (самият той е промивач), нито незнание, нито неразбиране, нито първичност, нито пошлост, най-малкото пък простотия. И като пренебрегнем користно-битовите измерения на неговото путинячество, неизбежни по нашите краища, навлизаме в нещо действително тъмно и зловещо. Някакви непознати и неизследвани душевни чертози, черни поведенчески подземия, килери задръстени с непризнати грехове, към които водят задръстени с нравствени гърчове тунели и коридори. Ставрогин същий. Дори не смея да изпиша името на ЯД, за да не предизвикам Zлото.

Той същият оправда путинячеството си по един сравнително ловък и в същото време доста извратен начин. Ето как :

" споровете, ожесточението и замерването с обиди и гняв по повод на тази поредна трагедия (войната в Украйна), която се разиграва до нас, са напълно безсмислени и само подхранват военните операции на поднебесните духове на злобата, които водят война за душата на човека, откакто се е появил на този свят."

Демек не ругайте Путин и путиняците, ще ви сграбчат поднебесните духове на злобата.

Ей, ама умее да се прикрива зад всякакви трансмутации, онзи, бившият ангел на светлината, ако си послужим с богословска иносказателност. А на ЯД бива да се каже без яд и злоба: "Поднебесните духове на злобата отдавна вече са спечелили "военната операция" за душата ти, миличък. Хайде бегом при отец Тихон да се каеш.”

Още статии от този автор

Коментари