unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

939 Посещения

Лисица на магистралата

Интересни Времена


Лисица на магистралата

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

Христо Слави Рачев

Президентът премина в режим на хибернация. В навечерието на изборите е посъветван да се престори на умряла лисица. Българският народ, щом види умряла лисица, веднага се изпълва с жалост и доверие. Той вярва, че горкото животно го е застигнала смъртта. Глупак е, не този, който греши веднъж. Глупаци са всички, които за сетен път вярват, че една здрава и права лисица, пристигнала от тайгата с лъскава опашка, театрално полегнала на току що откритата магистрала е, ей така, изведнъж умряла. Тогава народът спира движението по всички магистрали и второкласни пътища. Свикват се комисии, наличните вътрешни сили се мобилизират да сложат ред в държавното задръстване. Спират полетите и сменят правителството. Народът изпада в дълбок траур. Парламентът е задръстен от хора хванати от гората, затова с шепи на уста се надвикват и свирят с два пръста, за да ги чуят. Някои си слагат маски, за да не ги познаят. Службите работят по всички версии внушени отвън, без една: лисицата се готви за избори.
В тишината арестуват хора, които викат: “на умряла лисица и на стар х-й вера не хващайте.”
Народът умува и се разстъпя около лисунгера. Мисли да направи паметник, за големите дела на лисицата. Първенците си бъркат в носа и гледат към Бузлуджа, но не са сигурни, че всички ще повярват.
Чуват се гласове за мавзолей. Тук винаги има хора за народен съд и мавзолей.
Появяват се плакати с лика на лисицата и лозунги, “лисицата цар на българската гора”. Или, “лисицата управител на всички курници и птицеферми”. Някой задраскал управител и написал баща.
От вътрешността на държавата се чува топуркане на ботуши. Изведнъж лисицата рипва и с плавни синусоидни скокове, и лъжливи движения на опашката, относно идеологическите посоки ляво, дясно, се мушва в президентството. А там, тя знае, че е на сигурно място. Всеки ловец, който доближи хралупата и ще бъде гонен из гората, докато го уморят, заловят и му думнат каскета в плочника.

Още статии от този автор

Коментари