unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

910 Посещения

Медийният замък или Панорама

Интересни Времена

Медийният замък Панорама

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

Христо Слави Рачев
Поради разсеяност пропуснах да изгледам на живо Панорама по БНТ, съвременната технология ми позволи да я изгледам на плажа, нагазил в хладното море до колене. Българската медийна среда разполага с няколко журналисти, които покриват високите стандарти за тази професия. Малцина имат въобще представа как се изграждат тези умения. Да се владеят поне 4 езика, да се изчитат томове книги от целия спектър на литературния хоризонт. Да се следи текущата политика, чуждите медии. Не става без характер, дикция, приемлива визия, контрол над личните политически пристрастия. Такъв журналист е необходимо да бъде поливалентен, приет от аудиторията, тайните служби, влиятелните кланове. Да запазва нормален пулс, когато гневно звъни премиерът, президентът или техните пиари. Да селектира и мотивира добър екип. Позабравихме имената на водещите на Панорама в отминалите години. Възможно е да пропусна някой, но по памет си спомням: Величко Скорчев, Иван Гарелов, Ангел Григоров, Петър Кожухаров, Марко Семов, Валя Ахчиева, Бойко Станкушев, Бойко Василев.
Приказливите българи са скъпи на добри думи. Кому са нужни закъснялите вопли, когато загубим човека, лекаря, писателя, заслужилия политик, почтен журналист. Панорама по БНТ прилича на замък израснал в годините на българското средновековие. В мрачната 1968 г. Радослав Велев и Александър Бешков, стартираха първата и версия. Разбира се, както името и формата вече се практикуваше по света. Често пъти скучна, черно-бяла, всяка събота, после някой реши да е в петък, Панорама вече е класика в жанра. Под осветителните арки безпощадно лъсват характерите, ума и качествата на поканените, олисялите им глави и техният пълнеж. Обзорно-политическото предаване Панорама не е созополската древна стена, която може да се доиззида по нечии родолюбиви, патриотични прищевки. Все едно да санирате замъка Шато де Шенген, построен в 1390 година в селцето Шенген известно с договора от Шенген. Подписан е през 1985 г. на кораба “Принцеса Мария Астрид”, докато си плавал по река Мозел. Така в движение се слага началото на европейското чудо - Шенгенското пространство. Правим широка панорама, но от България няма и следа. Неизбежно стигаме до днешната Панорама, за да чуем генералчето Атанас Атанасов, което изтърси реплика равна на изстрел с магнум в дясното ухо.
В това самоубийствено търкаляне на думи, успях да различа:
“От Бойко Рашков може да стане един чудесен главен прокурор...”
Фиююю… отлетяха поне 50 хиляди гласа в небитието. Вирнаха се много вежди, ругатните на цели квартали припукаха като празничен залп оставяйки син пушек. Надарените с въображение видяха стари ченгеджийски пагони и разешени по цвят, непрани зелени и черни чорапи.
Напоследък Атанасов е истински генералисимус, “стахановец” в жътвата на масова неприязън. Страда от инсомния /сън не го хваща/ и болезнени пристъпи на остарели идеи. Реминисценции на прокурорска обвинителност и мнителност. Приятели от ДСБ и ДБ, набрали сте някаква предизборна скорост, ОК, но във вашия автомобил има човек, който упорито се напъва да включи на задна предавка. Вече изскочих от тази кола в движение.
А Тихомир Безлов, този симпатяга, щом се появи времето спира. Тръгва времето на зрителя. Редно е да ползва метроном, вместо шахматен часовник. Може да станете, да си запарите чай, да угасите ненужно светещите лампи, да избоксирате във въздуха или посрещнете някоя незначителна физиологична нужда. И когато приседнете отново пред екрана, той още ще се мъдри в хола ви, ще се наслаждава на тишината в междудумието, на таланта си да убива всякакво телевизионно темпо. Спокоен човек, безсловесен Безлов.
Ако ви се случи да попаднете в студиото на Панорама, никога не опитвайте смях, за да прикриете притеснението си. Това е гарантиран провал. Когато човек е “прихванат” от окото на камерата, зрителят злорадо открива, че нещастника има криви зъби, фъфли, пуснал е косми от носа или има пърхот по раменете, сякаш е паднала януарска суграшица. Естествен смях в теле студио не съществува. Единствено имитация.
Продължавам да мисля за Шенген, като за спасителна земя на хоризонта. Веднъж приемат ли ни, на секундата без работа остават няколко отдела от руското разузнаване, секция отровители, сапьори и хибридни манипулатори. Ще последва масова разпродажба на собствености. Опразнените квартири, бизнеси и терени ще заемат шенгенци.
Шенгенци мамо идват, шенгенци, московците бягат.
Всички проблеми, с които днес ни занимават: престъпност, ченгета, тъпанари по върховете ще отминат като поредната вълна, която се опитва да ми намокри гащите.
Все пак водата на Харманите е 19С градуса, използвам цезурите /драматични паузи/ на Безлов, да се придвижа и настаня върху топлия пясък и насладя на експозето на експерта по Втората световна война Джеймс Холанд. Да слушат авторите на българските учебници по история, заети в битки помежду си за своите тиражи.
Неусетно телевизиите, ни навеждат на мисълта кого да мразим. За кого не трябва да се гласува. Внушават ни, че това е плод на личен размисъл. Всъщност сме манипулирани от синия екран. Всеки екран манипулира. Единственият екран, който лекува от внушения - е небесният екран.

Още статии от този автор

Коментари