unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

1240 Посещения

недоизчуканите гранити

Интересни Времена

                                                     Недоизчуканите гранити

 

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

Христо Слави Рачев

 

   Див провинциализъм било да се прекръстват улици. Две думи по повод статията на уважавания от мен Иван Бакалов. Следователно връх Мусала трябваше да остане Сталин. Да останем в унизителния списък на държави с мавзолей. Ще ви кажа какво е див провинциализъм. Това е: да се сочи какво било на запад. Да се лепят етикети и замерят хората с констатации и внушения лишени от здрав смисъл.
Кръщаването на улици, градове и т.н. е процес. Когато е налице фрапираща историческа нелепост, няма нищо лошо да се коригира. Корекцията, елиминирането на грешката или измамата - показва, съвест. Такъв народ не е изпаднал в посткомунистическа кома. Има културата и свободата да поправи себе си. Провинциални ли са католическа Полша, Литва и Естония, които почистиха историческия топонимен боклук.

За Франция и Жан Пол Сартър, Ленин може да е туристическа екзотика, за България не е. Ленин и Надежда Крупская са поживели на ул. "Мари-Жоз" 4 до юни 1912 г.,без да е ясно какво точно възнамеряват да правят. Ленин избягва да работи. Ленин е зает. Има пари. Той се готви за голяма историческа пакост. Нека пият французите кафето си там и викат своето, бо и ола, ла. И защо ни пращат в далечна Франция. Вижте Царево, нали беше Мичурин.
Как ще лишим децата си от Мичурин. От академик Трофим Денисович Лисенко. От Альоша, от Графа Игнатиева, Александър Невски или Толбухин, Аксаков. Тези имена не са история, те маркират историческата трагедия на един поробен народ. Те не са заслужили. Те носят вина. Паметници не се издигат на виновни хора. За други може да са герои, но за нас не са. От двеста хиляди квадратни километра българска земя населена с българи са ни разцепили на половина. И продължават да се трудят. Каква неприкосновена история съзирате тук бе белогъзи журналисти и журналистки.

Гражданите на Царево взеха един багер, туриха вътре багерист и му казаха, момче махни тези измислени партизани и недоизчукани гранитни фигури със шмайзери. Отнеси ги в историята. В отреденото им запазено място за поробители. Багеристчето, уж простовато момче, ама свърши работата, докато всички наоколо гледат.
Нормално е с европейски програми, площадите да изглеждат европейски. Да са съобразени с човека и неговия стремеж към щастие. От съветските програми и идеология, неизбежно стърчат шмайзери, ботуши, много ботуши и всички са вторачени в някакво далечно бъдеще, което пусто никога не настъпва. Инак комисията не ги одобрява. Няма и хонорари.
По-надолу от Царевския площад, с пари от Европа, се появи чудесна градинка с панорама към залива. А още по надолу на самото пристанище е бунгалото на нашия велик мореплавател Дончо Папазов. Хората обичат Дончо Папазов, но недоизчукания гранитен паметника никак. Кое е по-важно, ако въобще мислим преди всичко за хората. Кой претендира, че знае толкова много история, та си позволява да извисява глас, като Левитан от съветското информбюро над българския народ.

Не приемам да ме наричат "див провинциалист", защото искам да се освободя, този път сам, без външна намеса от "окупацията на паметниците". Както и пренасищането с имена на "заслужили" чужди военни. В Русия всички висши военни са завоеватели. Има кой да ги тачи, защо ние притрябвало да увековечаваме чужди завоеватели на собствената ни страна. За първи път ли чувате, че тази огромна империя се състои от заграбени територии и поробени народи. Наистина ли сте стигнали до там, да твърдите, че децата ни и техните деца, никога няма да растат на воля в свободни български пространства, наситени с имената на българи от истинската ни, а не подправена история.

Когато нашите деца учат история си, нека да посетят музеите на соц. изкуствата, да се хилят и побутват, изправени пред гранитните неандерталци. И учебниците да се изперат от родоотстъпници и предатели, а мръсната вода се лисне обратно в Черно море.
Само там в музейте, паметниците вече са укротени. Не представляват опасност. Днес, пръснати из всички български градове извисили шмайзери над главите ни, означава вечно облъчване, хибриден натиск. Пропаганден гнет, заплаха от изток. Много да не шаваме и внимаваме какви играчки - аеропланчета си купуваме. Подли енергийни планове с цел икономическо заробване. На всичко отгоре, ни се отнема правото да обсъждаме на глас.

Съвсем не са невинни тези паметници. Могат да оживеят за една нощ. Съвремени троянски коне, от които изтича отрова, която разделя българите.

И тези хора без кил и без ум, които угодливо се нагаждат към лекия бриз от изток, са по-вредни от неколцината перфидни предатели, накацали по медиите. Боже, колко им харесва мантрата - "това е история". Пазители на историята.

Никаква история не е това, а мръсно бельо и тесни шинели, които ни нахлузиха. Имаме право да почистим, изперем и проснем да съхнат китните ни градчета, учебниците и накрая съвестта си на опростителните слънчеви лъчи.

Нищо не дава такъв силен тласък и налива енергия, желание за нов живот, както прочистения ум и тяло. Увереност в собствените сили.
След толкова документи, които излязоха на бял свят, когато полагате цветя, попитайте Левски и Ботев за всичко това. Настоявам. Трябва да знаете отговора. Непременно трябва да го знаете.

Съдбата на политиците дръзнали да кажат, не на деспотията, варира от разсечена на две глава и българска държава, до пускане на пропагандната лайнохвъргачка срещу малкото способни български управленци. Не ми казвайте какво е див провинциализъм, а подкрепете Лозан Панов, Никола Алтънков, Иво Инджев, Христо Христов, Антон Тодоров, защо не и лишения от чувство за хумор Георги Коритаров. Подкрепете и сплотете десните редици.
Към ругаещите фейсбукови глави въпрос: какво конкретно предлагате. Разбрахме, че всички са негодници. Стига сте чукали на един клавиш. Тъй няма да изсвирите одата на свободата. Време е за позиция. Открита и ясно формулирана, благодарение на житейски опит, култура и историческа памет. Я да прибавим и необвързаност.

Още статии от този автор

Коментари