unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

3406 Посещения

няма такъв народ

Иво Беров

Няма такъв народ

Наскоро успях някак да се преборя с хлебарките в кухнята, като не изключвам вероятността те пак да се появят. Предполагам, че те са приели действията ми като някакво природно бедствие, епидемия, пандемия, или зловещо хрумване на огромно отмъстително зло.
При всички случаи те се бореха отчаяно за живота си. Дори организирано сякаш. И доста умно. Например научаваха някак в кои часове обикалям кухнята с разни вещества за убиване и точно тогава изчезваха.
Същото е и с народа, който го няма. Спазва правилата и разпорежданията, но не поради наличието на особен разум, или на съвест някаква, или отговорност, или човещина.
Просто страх и борба за живот. Страхът сплотява народите при опасност, те търсят спасител и обикновено го намират в някой самовлюбен и нагъл хитряга, рядко в нещо по-свястно. Явление, описано още във Вехтия завет, книга "Царства" юдеите, управлявани от съдии и нападнати от врагове, започват да си търсят цар. Римската република, проядена от корупция се търси диктатор.
Нищо лошо дотук. Такова е естеството на всяка живинка. Само дето се предполага, че така нареченият "разумен човек, хомо сапиенс демек, /хомото да не се бърка с джендър/, би трябвало да притежава, в съответствие с наименованието си, някакво зачатъци на разум поне, при отделни свои представители поне. И сигурно ги притежава тези зачатъци. При отделни свои представители. Поне. Но като народ - не. Не ги притежава. Притежава първични нагони. Като при съществата, които изтребвах и които някой ден пак ще припълзят. Същества, които са популация, а не народ.
И друго би трябвало да ни различава от тях. Нравствеността. Чиято основна отлика е способността за съпричастие. Способността да се поставиш на мястото на другия /емпатия/, за да му помогнеш / при някои да разгадаеш потайните му замисли, за да го прецакаш/
Е, няма такова нещо като съпричастие у нашенци. У повечето от тях. У прочутите осемдесет процента. А може и деветдесет и пет да са процентите. А при времена на бедствие те често стигат до 99,9. Процента.
Има едно разпореждане, например. Никак лошо разпореждане. То е на министерството на здравеопазването.Ето го :

Забранява се на лица до 60 годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8.30 до 10.30 часа всеки ден.
Има някакъв смисъл в това разпореждане. Да могат възрастните, по-уязвими от младите, в този часови пояс да пазаруват с по-малка вероятност да бъдат заразени. /Защото преди всичко младите са преносители на вируса, не старите /
Няма лошо дотук. Лошото почва оттук нататък.
Много от големите търговски вериги започнаха да забраняват на възрастни хора пазаруването след десет и половина сутринта. Като Темаркета в квартал Борово, например.
Което показва какво точно означава функционална неграмотност. Прочиташ, значи, разпореждането, ама не можеш да вникнеш в смисъла му. И не могат да вникнат в смисъла му не някакви недоучени подрастващи и махленски смотаняци, а коскоджамити собственици и управители на магазини и търговски вериги. Което си е беда. Но бедите не свършват тук, а продължават да се нижат. С журналята, които също се оказаха функционално неграмотни. Нито забелязаха дадената за пример нелепица, нито я разобличиха. Но и това не е дотам стряскащо. От десетилетие насам журналистиката ни преодолява дъно след дъно, като някакво последно такова никак не се очертава. Най- вероятно защото въобще няма. Такова.

Следва още по-голяма беда. /Така е с бедите, нижат се едни подир друга, като в Откровението/.
Излиза, не е вярно това, дето народът бил добър, ама попадал на лоши управници. Не е попаднал, а си ги е избрал, това първо . И не е по-добър, нито по-умен от тях, това второ. Една тъъничка прослойка образовани люде негодуват срещу Бойко Борисов щото простеел бил. Ми така е. Простее напъти. Но при всички случаи е по-умен и по-добър от тия 80 процента природонаселение, които се определят като народ. Които се сплотяват около вожда при опасност, въпреки, че в повечето случаи бедите идват тъкмо то вождовете, виж китайския Си Дзинпин, заради чиято мърлявщина и диктаторски нагони плъзна заразата и американския Тръмп със смахнатото му самомнение, заради което Щатите закъсняха с мерките срещу заразата и станаха "Америка фърст" по брой на жертвите.
А ето я вече и най-голямата беда, омотана с лъжите, глупотевините и пошлотиите на хора и телевизори. Липсата на човещина. /нравственост, морал/. Липсата на способност и желание да се поставиш на мястото на другия. Ако я имаха тази способност нашенци, веднага щяха да се досетят, че не бива един възрастен човек да ходи цял ден гладен, само защото по някаква причина не е сколасал да си купи хляб до десет и половина сутринта. После щяха пак да прочетат пустото му разпореждане и да се договедят, че такава забрана просто няма. Не съществува. Да прибавим и противочовешкото поведение на Караянчева, защото то е показателно, негли тя е председателка на българския парламент, а ние сме парламентарна република. /Ма верно ли, бе /
А иначе най-лесно е да забраниш всичко. Няма хора, няма вирус- би казал Сталин. Надявали се до два-три месеца всичко да мине. Ами ако не мине ? Ако продължи година ? Или две ? Ами ако вирусът си остане завинаги, както други порази ? Колко време хората могат да просъществуват разделно ? Добре, на първо време те биха могли да си намерят врагове, за да не луднат. Циганите, сънародниците, дето се връщат /ами нали много ревахте че са си отишли/, старите, дето не изпълняват разпорежданията и тежат на бюджета, защото не умират в своите си домове или в старческите такива, ами заемат по болниците леглата на млади хора с проекти и бъдеще, такива, които наистина си заслужава да бъдат лекувани. Пък е малко прекалено наистина да приемеш подобни врагове, след като знаеш, че естеството на истинския враг е от съвсем друго .
Дотук бедствието изглежда овладяно /ъндър кънчроул, биха казали отраканите младоци/, първично-клетъчният страх свърши някаква работа, имаме сравнително по-малко починали от други държави. Оттук нататък трябва да проработи разумът, обаче. Ако го има. Оттук нататък трябва да се каже, например, на изпадналите в разсъдъчна скованост и клетъчен уплах законодатели, че започват да приемат малоумни закони и разпореждания.
Като този, според който, ако уморен от опашки пенсионер приседне на градинска пейка трябва да бъде глобен с 20 000 лева най-малко, или да бъде пратен за пет години в затвора. Или разпореждания като това да не се допускат в хранителните магазини двама души над 60 години. Само един можело.

Абе хора - бива да се каже на депутатите приели този закон и тия правила. Затова ли бяха тия милиард години развитие на живите създания, та да се стигне до разум, който твори подобни недоумици и недомислици ?. Че то в такъв случай хлебарките имат биологично - еволюционното предимство да нямат разум и оттук възможност за произвеждат глупости. Впрочем, хора, кои ви е втълпил , че сте някакви висши създания, призвани да управляват всичко и всички ? Вие самите сте си го втълпили. От тщестлавие. Кой ви е втълпил, че всичко останало може да се изпнотръшка и само вие ще оцелеете, дори ако за целта се наложи да се преселите на Марс ? Вашият бог ли ? Нъцки, обаче. Вашият бог твърди точно обратното, вижте му Откровенията. Та за народа. Да, има такава популация. Която трябва тепърва до доказва, че е нещо повече от ония същества дето сноваха доскоро из кухнята ми.

Още статии от този автор

Коментари