unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

499 Посещения

Обществен екзорсизъм

Интересни Времена

Обществен екзорсизъм

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o
Христо Слави Рачев


Живях достатъчно дълго, за да знам, кога сатаната се навърта наблизо. Издават го някои незабележими детайли, но и фрапиращи прояви, които никой не забелязва. Когато е наблизо опъва един лъх на Лукойл, на дзифт.
Думата сатана се носи на вълните на хилядолетията от арамейски език и означава “клеветник”. Дяволът е негов синоним, дошъл през древногръцкия език. Смисълът, който влагаме по тези ширини, е, че дявола лъже, подвежда и манипулира. Християните, често се заблуждават, че дявола е издивял ангел. Демек “десидент”, който не е съгласен с бога. Когато мине наблизо, котките извиват гръбнак, кучетата изправят уши и мърдат с ноздри. Вчера видях един келнер да спи прав. Той не знае колко време е минало, нито в кой свят ще се събуди, но забележимо си отпочина. Друг имаше черно под ноктите, с които подреждаше белите филии хляб. Малко хора разбират, че сатаната се е заселил в България. Причината е, че тук има необичайно струпване на неопитомени хора, които са резнали напряко през клекажа на еволюцията. Пристигнали са по тези земи, без да са изпечени от времето, безжалостно са селектирани; останалите са недозрели, диви и възкисели. След раждане моментално оглупяват и предават тази аномалия на следващите поколения. Лесно се заразяват от всички грехове, носят старозаветните си лица, като маски, хитреят, но без признаци за очовечаване.
Сатаната владее “квантовите скокове”, подобно на електроните, присъства навсякъде едновременно. Стои невидим и понякога нощува върху затоплените седалки от депутатските задници в Народното събрание. През деня разиграва сатанински игри. Удари ли камбана, плисне ли светлина, сатаната пищи с ултразвук и умира от страх. Веднъж стоях на първа камера и виждам Нора Ананиева си събува лявата обувка и започна да блъска с нея по банката. За мен е ясно, че беше седнала върху червен дявол и от тази близост и е приседнало. Добре е, че дяволът или Хрушчов не са я подучили да си свали гащите и ги развее като знаме. На секундата я заковах в кадъра, хванах фокуса и в този миг, режисьорката Сета Илиева я пусна по всички телевизори в страната. Чух в слушалките: “Ице, благодаря, не я изпускай”. Човек хване ли в кадър червен дявол възседнат от червена социалистка, трябва да е луд, за да изпусне тази езда. Конкур-ипик между дяволи. Който гледа продължително в екраните узнава последен, че заблужденията неусетно се превръщат в истини. Когато българите се тълпят в градовете, блъскат се за щяло и нещяло, току избръснат някоя жена или порежат с нещо остро за удоволствие на сатаната, тогава цялото потиснато и малтретирано журналистическо войнство надава вик: дръжте сатаната! Всички хукват да търсят сатаната по села и паланки, а той се е барикадирал в президентството. От там подава лъжливи сигнали, както сухоземните мародери са палели фалшиви огньове, имитация на морски фарове, докато бедстващия кораб се разбие в скалите.
Някои от театралните му увлечения: където е минал обсебените жестикулират и гримасничат, както в българските филми. Настъпва масова безсъзнателност на живеенето. Хората стават зли, вярват че всички наоколо са измамници и лъжци. Правят секс с роднини, опиват се, усещат че нещо не е наред, но пак го правят. Крачат в живота начумерени, безцелно и някак сънливо. Внезапно заспиват в колите и катастрофират челно, тогава дяволът се кикоти. Веднага се вижда, че по българските земи сатаната е вилнял безнаказано от столетия. Вече сме заприличали едновременно на бандустан, катун, коптор или голямо балканско сметище, където не спира да пушляви и вони; наоколо притичват и се възпроизвеждат безцелни хора, с живот лишен от смисъл и надежда. С повече умствено усърдие човек стига до извода, че сатаната може да бъде изгонен от страната, ако цялото население бъде подложено на масов екзорсизъм. Налагане с тояги, палки, учене, бой, сух режим, дисциплина и пак бой. Паралелно с масово строителство на чисто нови затвори, където превъзпитанието продължава до пълното изцеление от всякакви бузлуджански вампири и зловредни социалистически демони. Ясно е, че кръстопътен народ се разпилява най-лесно. Как да се събере, за да придобие сила?

Още статии от този автор

Коментари