unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

4286 Посещения

Палежите имат напредък

Интересни Времена

Палежите имат напредъкimages-stories-m2-180x155

/ Мутра си е паркирала колата на тротоара. Тези, които са принудени да я обикалят засега не изглеждат ядосани. Но после ?.... /

Някакъв много важен и убедителен полицай от Министерството на Вътрешните работи обяснява пред една телевизионна репортерка, че подпалвача на коли бил заловен. Казвал се бил Куката и бил криминално проявен.

След малко става ясно, обаче, че точно по същото времето, когато важният полицай е обяснявал как са заловили подпалвача, са подпалени още две коли.

Полицаят не е подготвен за тази новина и продължава да си обяснява за Куката. Репортерката също не е подготвена / то пък има ли въобще по нашенско подготвени репортерки / и хич не се досеща да го пита като как така подпалвачът е заловен, а колите продължават да си горят.

И въобще България сякаш не е подготвена за това, което й се случва. Както винаги, между другото.

И не може да си обясни тия палежи. Които уж не са дело на някой пироман, както каза полицията вчера, или пък може би са дело на пироман, както каза полицията днес. Нито пак са предупреждение към хората да си дават колите на платени паркинги. Нито пък са атентати /покушения/. Нито пък са грабеж някакъв.

И никой засега не може да се досети какво са и защо са.

Полицията се досети все пак, след едно 12 часа размишление, че щом палежите продължават и след като подпалвача е заловен, значи има и други подпалвачи. Браво. Много точно и умно заключение. Мислят хората. Не си получават бадева парите. Мислят и действат.

Шефът на СДВР обяви, например, че „ по случаите с палежите има напредък”.

Може и да има напредък. Не се знае точно какъв. Знае се друго.

Че имат напредък палежите. Вече плъзват и извън София.

А може пък тия палежи да нямат някаква определена цел, а да са породени от гняв и яд. Да са следствие на цялата тази несправедливост, на всички тези лъжи, измами, гадости и простотии с които е нагнетено днешното ни битие.

Да са следствие на някакво обществено чувство, на недоволство, което няма свое политическо представителство и затова вилнее стихийно – там където ще привлече внимание, без да се излага на прекомерна опасност…

Чисто левичарско поведение. Крайно при това.

Но пък възниква въпросът защо тия хора, ако са някакви крайни левичари палят наред всички коли, а не само колите на богатите. Даже сякаш повече палят колите на бедните нежели на богатите.

Това пък може да си е пак българско своеобразие. Наречено страх.

Крайните националисти у нас не смеят да отидат в циганските махали, за да се сбият там циганите. Страх ги е. Знаят, че ще бъдат посрещнати с ножове и колове. Затова предпочитат да се изявяват по Витошка. Да пребият някой безпомощен младеж, защото е различен. Или да се нахвърлят върху хора, които се молят в джамията.

Същото е май и при палежите. Да подпалиш колата на някоя богата мутра е опасно. Затова – давай наред.

Има нещо по-опасно и от левичарските палежи / Ако те са такива/

Да се окаже, че полицията не я бива. Че е безпомощна при овладяването на битовата престъпност.

Хората ще си затворят очите пред далаверите на една власт, която иначе им е привлекателна, защото простонародна, стига на битово равнище да има някакъв относителен ред. И относителна сигурност.

Но надушат ли престъпниците, че Бойко Борисов е пълен не с воля и умение да се справи с битовата престъпност, а само с въздух и бабаитско пъчене по телевизорите, надушат ли, че способностите на Цветанов да работи с полицаите съответстват на способностите му да прави избори / неговите си хора викаха „Мафия, Мафия” в изборната нощ/, то нещата ще тръгнат съвсем на зле.

Каква е, между другото, вероятността полицията да залови престъпника, който е изпотрошил и ограбил колата ви ?

Още статии от този автор