unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

4525 Посещения

пасти, вицове и страсти

Интересни Времена

Пасти, вицове и страсти

(...и малко пушечно месо)

ivaila

 

Ивайла Цанкова

 

          Добър ден. Страшно се извинявам, но вие четете коментар за VIP Brother. Пак. Аз пък пиша. С леко забавени рефлекси. Много внимавах да остана последна, или поне “Шок” и “Ужас” вече да са пооплюли напоително нещата, както и “Уикенд” и другите там сериозни медии в България. И тогава да дойда аз – ця-я-ялата в бяло. Ама точно като в онзи виц с коронния номер: “...и накрая всичко в лайна, само аз целият в бяло!” (началото няма да го разказвам, поради вродена липса на талант).

          Та ето ме – бяла такава - ви влизам директно след културните шоци със Златка и Памела Андерсън, че и след бегъл етнически конфликт даже (винаги съм имала късмет!). Освен това убедено твърдя, че Моцарт е велик композитор, а пък Big Brother е велик формат. С простосмъртни, признавам, става по-добре, обаче и със Соня Колтуклиева и онази другата жълта журналистка с визия на муха пак се е получило предаване като слънце.

          Между другото, знам че залитам в отклонения, но Патрашкова винаги ми е напомняла на ходещо въплъщение на Рита Скийтър – потресаващ образ от книжките за Хари Потър, която си има самопишещо перо и създава кофти сензации. По едно време я превърнаха в бръмбар (не Патрашкова, ами Рита от книжката). Патрашкова още не знам в какво ще я превърнат, зависи от VIP Brother...макар че откакто видях Соня вече съм сериозно разколебана в асоциациите си.

          Такааа... За VIP Brother-a ми беше думата. Не, аз не иронизирам нещата съвсем. Честно. Безкрайно много се възхищавам от идеята да събереш петнайсетина скудоумници накуп и с месеци да ги правиш на маймуни пред много солидна публика заклети воайори. Не се сещам за друг формат, който може да си позволи точно такива измерения на иронията. При това не просто защото останалите са по-бедни и по-страхливи, май цялата работа е, че единствен Big Brother е достатъчно изобретателно перде, за да избъзика сбирщина известни с финес и последващи трайни усложнения. Жестоко е. Но и находчиво. И общо-взето справедливо: платил си там едни мижави пари на бг-елита – всекиму според самооценката и номиналната стойност. И после идват безподобните гаври. Ама това мръсни гащи, ама лепкав карамел в басейнче... Драми с липсващ Стефан Данаилов в роля на бащата. Епистоларна лирика. Дрешки на прасенца и мечоци. Прочувствено снемане на портрети от стената с тиха музика за фон. И други анимационни герои.  И едни убийствени пасти, които се изстрелват право във випската физиономия, докато той, милият, си мисли, че участва във викторина.

Може да не го помните това последното, но, бога ми, беше знаково в личната ми класация. Пасти и звезди – не бих го измислила с цялата перверзна налудност, с която разполагам, включена на ON. Дааа, VIP Brother мята пасти и това са мойте скрити страсти. Позволете ми волността, но вашите също.

Дори метафората я няма много-много в средствата на Биг Брадъра, защото той си е толкова прям, че понякога го усещам адски близък. Между 8 и 9ч някъде. По Нова. Гледам, не се смущавам. А аз рядко не се смущавам, когато гледам бг знаменитости и бг предавания. Обикновено или вия през прозореца, или се вра по ъглите да се срамувам напоително. В този случай обаче единственото, което си мисля е, че така се прави всъщност. Много ми напираше да го напиша някъде – ТАКА СЕ ПРАВИ ВСЪЩНОСТ. Леко на ръба на добрия вкус, обаче пък безмилостно към псевдообразите наоколо. Понякога VIP Brother ми прилича на Костурица и Брегович, взети заедно, да ви кажа. И, разбира се, Костурица на моменти е голям простак, а пък Брегович си е чалгаджия с оркестър. Определено.

Ами да, така се прави зрелище. Кани се незаконен син. Месианските уклони у типажа пък направо са си бонус. Събират се в комплект една Златка и една зъбата журналистка, писала много сериозна статия против Златките на страница от жълт вестник – все едно има нещо да каже. Вика се лесбийска двойка, много симпатични девойки междувпрочем, с мисията да удържат със зъби и нокти естетическата страна на постановката. Кани се и нещо скъпо (но не прекалено), нещо русо и нещо старо – Памела е перфектното 3 в 1. Чалгаджийка също се взима, за да я пратиш на училище, когато всички останали са усетили, че вече сериозно злоупотребяваш с остатъците от достойнството им. Другото са поддържащи персонажи, от които – откъде да знаеш – все може да излезе по нещо с мирис на скандал и колебливо негодувание.

А, да, и Къци с рокля и прекрасни букли... Снощи даже го накараха да яде супа от рибешки очи и после слушахме как повръща. Едно време тези работи ставаха в Survivor. Което ме подсеща още и че точно така се разказва играта на изприщващи медии като bTV. Включително и с прийома да откраднеш лицата на техните предавания. Тотално и безпардонно. Без кой знае колко извинения. Дали да си призная, че минах през един-два нескопосани оргазма, наблюдавайки победители от знакови за bTV формати да прекрачват с бодра стъпка прагчето на VIP Brother? Или ще излезе, че съм твърде злобна... Е, чак да съм се потресла – не, но добре ми подейства на възприятията.

И не е само това, всъщност. Ако някой разбира добре как стоят нещата със здравата провокация, мога да пренебрегна тук-там по някоя изцепка с лош вкус. Вид промоция от моя страна. Когато Памела Андерсън влезе в шоуто и точно преди да започне да ми писва да чувам името й в мантрични повторения преди, по време и след рекламата, написах във Фейсбук, че да харесваш Памела е почти като да харесваш Лепа Брена. Само че малко по-добре. Е, там е работата с цялата тази статия – нещата са малко по-добре от откровена простотия. Скудоумие на прицел някак има свойството да ми действа ободряващо.

(Видяхте ли, че съм бяла в крайна сметка? Ха! При това на силно кафяв фон...съвсем като във вица. И като VIP Brother, сам по себе си.)

Още статии от този автор