unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

5669 Посещения

Пиарите на олигархията

Интересни Времена

Пиарите на олигархията

Какво е общото между един олигарх, един министър и една могъща група от Източна България? Общото, което свързва руския лобист Валентин Златев, министъра на културата Вежди Рашидов и варненското трибуквие ТИМ? Ами една пиар агенция. И конкретно - влиятелната Д&Д.

Работата на Д&Д за "Лукойл България" и Златев не е тайна. Собственикът на агенцията Диана Дамянова 8 години беше директор по комуникациите в руската компания, а сега съветва правешкия магнат, който покрай другото консултира Русия в проекта АЕЦ "Белене".

Не е тайна също, че агенцията помага на правителството, или най-малкото на министерството на културата. Д&Д изнесе кампанията на Вежди Рашидов като кандидат-депутат от ГЕРБ през 2009 г. "Рашидов, когато получи предложението да се яви за кандидат на ГЕРБ в Кърджали, дойде тук. Ние сме приятели от 30 години", признава Дамянова в интервю за сп. "Мениджър" от март миналата година.

С кампанията на скулптора се захваща Ива Петрони, бивш журналист от БНТ и Нова ТВ и изпълнителен директор на Д&Д. Днес Петрони е началник на кабинета на министър Рашидов.

Дамянова нарича този тип задачи "командироване" и отхвърля твърденията, че командва правителството.

Но това, което не е известно на широката публика, е работата на пиарската фирма за ТИМ. През есента на 2008 г. Д&Д обслужва варненската група и един от босовете й Иво Каменов по един конкретен въпрос. Пиарската поръчка е свързана с книгата на известния германски журналист Юрген Рот "Новите български демони". В началото на ноември 2008 г. вече несъществуващият в. "Дневник" публикува ексклузивни откъси от книгата, в които се говори и за ТИМ. Ден след една от публикациите от Д&Д звънят във вестника с искане за право на отговор от Каменов. Човек от агенцията изпраща опровержението, подписано от тимаджийския основател, и разпитва за следващите материали от Рот.

Д&Д работи за ТИМ и във връзка с концесията за летищата Варна и Бургас. Сделката за аерогарите е посочена на страницата на агенцията като една от най-успешните й кампании. Холдингът "Химимпорт" АД, собственост на ТИМ, участва в германско-българското дружество "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", което през 2006 г. получи правото да експлоатира двете летища за 30 години.

А иначе Д&Д се води от един основен - и много показателен - принцип: "Не е необходимо да притежаваш вестник, за да прочетеш интервю със себе си в него". Даже са го турили на сайта си.

Още статии от този автор