unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

561 Посещения

Пилоний

Интересни Времена

Пилоний

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o
Христо Слави Рачев
Да издигнеш пилон и развееш себе си пред света. Разбира се че това е ексхибиционистичен акт. Фаличен символ. Да забиеш кол, тъй, че да го видят всички и оповестиш на света - това е моя територия. Това съм аз. Златната верига на мутренското късовратие също е пилон. Дадена му е пишка, за да участва в продължението на невзрачния си род, но той ще го нарича питон. Не знае, че за разлика от боата, питонът има зъби и някои екземпляри стигат до 7 метра. Тази метафора може да се размножи огледално до безкрай. Шумното говорене, просташките псувни, гръмогласните оркестри; бурната жестикулация, кокоренето и злоупотребата с ниските регистри на гласа, също ни сочат някакъв недоимък. Стремеж за корекция на тази недостатъчност. Прибавете червената ярка вратовръзка и пънк прическа. Сградите дето стържат небесата също са пилони. Татоо сюжетите по човешкото тяло, определено съдържат залежи и примеси от елемента "пилоний". Чуждиците в един текст, най-мощният автомобил и…Ами всичко това сме ние. Крачещите хомо сапиенси. Вместо да лазим на четири крака сме щръкнали, изправили сме ръст и ставаме все по-високи. Международният олимпийски комитет (МОК) е предложил промени в девиза на олимпийските игри. И 127 години след изричането на „По-бързо, по-високо, по-силно“ решили да добавят и „заедно“. Помня колко дълго на границата с Турция се вееше едно дрипаво посивяло българско знаме, а зад него плющеше и се диплеше огромното копринено знаме на Турската държава. Дъвчехме сафрид и завиждахме. Такива сме хората, силно внушаеми, податливи на хипноза. Само да забият барабани и под такова грандиозно знаме сме готови да умрем. Чуем ли ура и тръгваме. Не бива да подценяваме тези мощни символи, които придават смисъл на живота, величие и покрай това, способност да си сътрудничим. На просветления български хоризонт се разкрива огромна армия от граждани, които знаят своята цена. В този панорамен кадър не се забелязват разпиляните групички, стълпените етноси, в които безнаказано агитират чужди агенти. Въобще с пилоните и елемента “пилоний” по-интелигентно. Защото има силно лъчение. Не е работа на мутри да финансират и строят параклиси. На провинициални примитиви да кънтят като празни бъчви от патриотични изблици. Разбира се, пилонът е стара приумица. Ще го откриете щръкнал, като мъжественост и в скалните рисунки на пещерата Магура, стои там вече 9000 години.
Имах рядкото щастие да снимам и разговарям с Петър Увалиев. На носа му стояха очила. През тях ни оглеждаше с пронизващ поглед. Спомена, че отново е време да се ожени и втренчи деликатен поглед в колежката. Български интелектуалец, с когото пием кафе, някъде в притихнал Берн, потропваме с лъжичките и нехаем каква бездна стои пред нас. Покани ни да снимаме лекцията му в Софийския университет. Снимах я и в камерата, и микрофона се напъхаха началните му думи: “колеги, думата кур е древна дума…много повече отколкото може да си представите. Не трепнах, само няколко студентки от провинцията се люшнаха от изненада. Просто Алма-матер, кърмилница на всички науки.
Непременно прегледайте на този адрес какво е преживял този българин с всичките му превратности. Ще получите кристален фокус на представата за интелектуалец, произход, род и къде сме се залутали в азиатските храсталаци на руското влияние. Каква е ролята на президента и неговите съветници, относно пилона. Защо поколенията български стават все по-неадекватни на съвремието. Всичко за елемента “пилоний”, за коремните възлизания, язденето гол до кръста, войни за територии и други важни неща.
.https://bg.wikipedia.org/…/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80…

Още статии от този автор

Коментари