unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

1447 Посещения

Похвално слово за...

Иво Беров

Еми готини са, това е.


Ами готин е, приятен е, подигравайте се, присмивайте се, клеветете, злобейте, охулвайте и оплювайте. Готин е по приятен начин и е приятен по готин начин. В смисъл, че въобще не мяза на ония лъжливи спасители, дето Господ ги спуска от небето като свои инструменти, например, или дето съдбата милостиво ни ги праща за да ни оправят за осемстотин дни, нито пък е като оня як махленски мъжага, който се прави на прост, но всъщност е хитър и всички знаем, че си го бива, че пипа здраво и за разлика от царя вече наистина ще ни оправи. Начи рийшли.
Не мяза и оня мрачен пророк, който мъкне ада след себе си, готов да разобличи и накаже греховниците, тукакси да въздаде справедливост и като слезе от екрана да възцари вечна обич, вечна правда по света
Този е готин по човешки. Обикновен е сякаш. Просто е възпитан, образован, добронамерен, общителен, ведър, естествен и умен без да е по никакъв начин високомерен. Което всъщност, измерено с нашия си политически аршин значи, че никак не е обикновен Защото такива хора скоро не са шетали из политическия ни мегдан.
Ами да, Кирил Петков.
И хайде сега да направим сравнение между тримата най-големи любимци на българското общество. Първият, другия, третият. Първият има задружно семейство, привлекателна жена и три чудесни дъщери. Не се е чуло да има любовница, а по нашенско щом не се е чуло, значи няма.
Вторият няма семейство, някога е имал, сега може би има някъде любовница, може би няма, може би я е уредил с вила, може би не. Чуло се е, че може би има и други любовници, и че може би една от тях го е снимала докато спи, а може и да не го е снималя,няма как да се резбере, Гешев прекрати разследването, поради невъзможност да се намеря извършителя. Повтарям "невъзможност да се намери извършителя" Не че той и прокуратурата не могат, начи, рийшли, просто не можело било.
Третият няма семейство, никога не е имал и изглежда няма намерение да има такова. Може би има любовници, а може би няма.
Първият изглежда добре, спортува, има положително излъчване за всички почти.
Вторият някога е спортувал, но сега е затлъстял, за някои има положително излъчване, за други точно обратното.
Третия изглежда още по-зле, вероятно някога е спортувал, сега явно не спортува, има отрицателно излъчване, но за някои то не е чак толкова отрицателно.
Първият е приветлив и добронамерен към всички.
Вторият е добронамерен само към своите, към чуждите е откровено злобен, а когато е пийнал е готов да размаже всеки, който не се съобразява с него.
Третият е мрачен. Гледа лошо към всички, включително и към своите.
Единият е много добре възпитан, не се занимава с клюки и клевети, рядко греши, а когато сгреши се поправя.
Другият е много добре невъзпитан, държи се прекалено свойски към своите, попържа чуждите, пада си по клюки и лъже убедително. Често греши, рядко се поправя.
Третият е още по - добре невъзпитан, държи се свойски към своите, , охулва чуждите, често лъже, понякога убедително, вярва на лъжите си, почти винаги греши и никога не се поправя.
Единият е получил образование във водещите световни университети, занимава се с това, за което е учил.
Другият се е учил в не съвсем водещо нашенско школо, това са което се занимава няма нищо общо с образованието му.
Третият е учил някъде нещо си, а образованието му няма нищо общо с това, което прави.
Единият казва, че началник му е парламентът и не раздава своите пари, а парите на данъкоплатците
Другият намеква, че началник му е Господ-Бог и раздава чуждите пари като свои.
Третият казва, че началник му е суверенът, без да знае точно какво ще рече "суверен". Говори си Господ- Бог. Най- често за ферарита и мадами.
Единият никога не е бил част от статуквото и досегашния модел, протестирал е срещу тях.
Другият е едновременно и статуквото и моделът, само дето не го знае, или поне не си го признава.
Третият безспир се бори срещу статуквото и модела, без да знае нито какво точно е това статукво, нито какво точно представлява моделът. И без да си дава сметка, че той също е част и от модела, и от статуквото.
Единият е умен, но не е хитър.
Другият е хитър, но не е особено умен.
Третият не особено умен, нито особено хитър, макар, че се мисли за много такъв.
Добре, ясно. Ясно е кой би трябвало да бъде начело на политическият ни живот. Което не значи, че ще бъде. Значи, че по-скоро няма. Засега. Просто защото най-често става така, че начело на политическия ни живот заставан не просто ония, които би трябвало да бъдат в края му, но и които въобще не би трябвало да бъдат там. Народе??? Суверене ??? Материале ??? Арменски попе ???
И още две дъвкани и предъвквани особености на нашенската политика. Особености, които колкото повече биват дъвкани, толкова по-малко биват смилани /разбирани тоест/
Популист. Дъвкат я тая папищашка дума, а какво точно означава никой не е в състояние да обясни точно. Ето едно може би състоятелно обяснение: Популистът обещава неща, които не може да изпълни. Имаше един, например, който обещаваше корейски инвестиции, китайски инвестиции и скоростен влак дори. Защото му гостуваха и китайският премиер, и южнокорейския. И Хюндай щеше да идва тук, и Фолксваген щеше, ама не дойде. Някой нещо да помни големите тия дандании и хвалби отпреди две-три години ?
Кирил Петков е точно обратното на същия този, тоест обратното на популист. Той не обещава неща, които не може да направи, а прави неща, които не е обещавал. Не е обещавал да уреди завод за електрически автомобили, направи го. Не е обещавал да предложи нови начини за преодоляване на корупцията, предложи ги, и те заработиха. Не е обещавал средства за насърчаване на нововъзникнали предпиятия, намери ги. Не беше обещавал разкрития, направи ги.
И още едно дъвкано и несмляно понятие. Що е то десница и дясно мислене. Всеки го обяснява както му е изгодно. Но ето все пак едно неоспоримо тълкувание. Десният човек не мисли как да изхарчи парите, а къде да ги вложи и какво да съзаде с тях. Същото е и при десните управници. По този показател Кирил Петков е неоспоримо десен. Всичките му изяви следваха това начАло - какво може да се създаде с парите на данъкоплатците и къде могат да се вложат те, а не как да бъдат похарчени и разпределени.
И нещо важно, което обществото ни и медиите не разбраха и недооцениха. Подкрепата за нововъзникнали предпиятия - наричат ги сега с грозната дума стартъпове. Българското производство е обвързано с чужбинското, то е част от него, негов придатък, ние нямаме собствена производствена ниша и собствена сергия на световния пазар. И сме лесно заменими. Ако ние не правим кабели за германски автомобили, ще прави Румъния, или Черна, Горна Горна Волта. Не че това е толкова лошо, но има и по-добро. Да си намерим мястото в световния пазар. А това става с търсене. С предприемчивостта на много хора, не по волята на шепа правителствени чиновници. И тук Кирил Петков, с подкрепата за нововъзникнали предприятия съзнателно или не, тръгва по верния път, дъ райт уей, тоест. Нищо ляво, нищо популистко няма тук.
Е, неизбежни са и пророците, които искат да се препоръчат за много умни и задълбочени чрез мрачни предсказани. Те ще рекат, че тия си инженерингов проект, че зад тях стои Демократическата партия на САЩ, че зад тях стои Румен Радев, че и тия са като ония, че всички са измамници и маскари, че те също ще излъжат нещо и ще бъдат поредното разочарование, и че "ние нали ви казахме", ама как така ще хвалиш някого, това е култ към личността, с какво те подкупиха, много си лековерен.
Ами да, новата партия може да се окаже разочарование. Може на Витоша вулкан да избухне. Може и Перловската река да прелее и да ни удави. Може и метеорит да падне, може и инфланция да ни споходи, може и с още по-нов вирус да се заразим. Всичко може. Но може и да се надяваме. Тия от "Продължаваме промяната" са новата надежда на България. Няма начин прокопсалите ни умници да не почнат да я тъпчат. Дано все пак се окажат и жилави, освен зелени.Тия новите.
Аре.

Още статии от този автор

Коментари