unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

22344 Посещения

Проба, грешка, проба, Слави Трифонов

Иво Беров

                             Проба, грешка, проба, Слави Трифонов
  

    Висшите организми, снабдени с главен мозък мислят преди да предприемат каквото и да било. Мислят и обмислят добро ли е това, което смятат да предприемат, лошо ли е, как би могло то да стане по най-добрия начин и какви ще бъдат последствията от него. Представят си ги всичките тези неща. Защото имат въображение и разум.
Подобни организми и същества се развива изключително бързо.
Други, не толкова висши същества и организми – овце, крави, бизони, маймуни и въобще всякакви бозайници, че дори и някои гръбначни като крокодилите, не действат по този начин. Те действат на основата на : „проба – грешка, друга проба и ако този път няма грешка – давай нататък”.
Такива същества се развиват по-бавно, но все пак се развиват.
Медузите, мешестите, мекотелите, коремоногите, амебите, пещерните протеи и зелените еуглени нямат главен мозък. И второстепенен нямат. Въобще никакъв нямат. Имат само нервни влакна. Затова те не могат да се развиват на основата на „проба-грешка, друга проба и ако този път няма грешка, давай нататък”.
Те се развиват на основата „проба-грешка”, пак същата проба, пак същата грешка, после пак същата грешка, и пак същата грешка и после пак така.
Дори и на тази основа не се развиват. Те всъщност въобще не се развиват.
Българите ще гласуват за мажоритарна избирателна система, насърчени от прочутият в цяла България и чужбинските й околности Слави Трифонов .
И не, тези българи няма да обсъждат добра ли е или е лоша мажоритарната система, какви са предимствата й, какви са недостатъците й и какви ще са последствията от въвеждането й.
Няма смисъл да им се обяснява защо мажоритарната система е непредставителна, какво значи непредставителна система и защо при нея е възможно партията спечелила най-много гласове въобще да не влезе в Народното събрание. Което е предпоставка за всякакъв вид вълнения, недоволства, бунтове и въобще на обществена и политическа несигурност.
Няма смисъл да им се обяснява защо мажоритарната система облагодетелства богаташите, олигархията и мафията – тоест точно тези явления, срещу които България уж се бори.
Няма смисъл да им се обяснява защо повечето страни в света са възприели пропорционалната избирателна система, като изключение правят само онези държави в които никой не би се осмели да подмени демократичното управление с някакво друго и в които правото и върховенството на закона са извън всякакво съмнение. И както е /не/ известно мажоритарният избор във Франция и Англия пак се свежда до чисто партиен ?

Не, няма смисъл да се обяснява. Просто защото мнозинството българи не искат никакви обяснения. Те искат да пробват и това.
И наложеният от един зрелищник /шоумен/ референдум за мажоритарна избирателна система няма да се превърне в повод за обсъждане на различните избирателни системи.
Обсъждат, разумяват, претеглят и преценяват висшите организми.
Нисшите ще викат „ Слави е пич” и ще му подкрепят референдума, защото е пич. „Ще пробвам, пък може нещо да стане” – ще си кажат те и ще пробват. Може пък този път да им се получи. Като с триенето но ония хартишки, които уж носели печалба. Знае се, че няма да има печалба, ама пак трият, може пък... Като пробата с Кобургготски дето щеше да оправи България за 800 дни. Както пробата с Волен Сидеров, с Николай Бареков, с Росен Петров, с всички избълвани от телевизора политически пичове и пишлигари. За да се получи като при нисшите същества. Ония, дето въобще не се развиват : „проба-грешка, пак същата проба, пак същата грешка, пак същата грешка, и пак същата грешка и после пак така”.

Какво ще стане при мажоритарната система ли ? Ами ето какво :
В Народното събрание отново ще се набутат двете големи партии – ГЕРБ и БСП. Ще се набута и ДПС – поне в два мажоритарни района, там където българските турци са мнозинство.
Колко ново и неочаквано...
Ще се набута и Слави Трифонов – той в която и провинция да се предложи все ще го изберат, защото е пич – каква тръпка само, кава промяна, каква новост, какмо зрелище, какъв сеир, гел кефим гел.
Ще се набутат в парламента и всякакви мафиоти, тарикати, отворковци и мошеници, които имат, или пък които получат пари за да се пеняват по телевизори, радиа, вестници и всякакви кандармЪ кюшета – щото, нали трябвало да било знаем кого избираме - е, тия няма начин да не ги знаем, ще ни се блещят от всеки ъгъл и ще дуднат от всяко джънгър-чекмедже – каква горчива, но пък иначе заслужена подигравка с простонародните ищаси.
Какво ще се получи при мажоритарната система ли ?
България ще изгуби четири години. В най-добрия случай. А в най-вероятния – осем.
Би могло също да се кажи и да се предвиди, че ще се озове на последно място в Европа, ако то не беше вече заето. От България.
Добре, че все пак славитрифоновият референдум е препоръчителен, а не задължителен, та може Народното Събрание и да го отхвърли. При което, за почуда на трифоновите фенове, с пропорционалната система в Народното Събрание ще не набутат много повече трифоновчета, нежели с мажоритарната. Щото, нали, има ли някой да не се е договедил, че Трифонов ще си направи политическа партия. И така зрелището му ще се премести от телевизора в Народното събрание. Какъв сеир само, какъв купон, каква радост, отново гел кефим гел. Избиратели вече няма да има, ще има фенове и фенки.
А правовата държава ? А бързото стопанското развитие ? А инвестициите /вложенията/? А високите технологии и образованието ? А средният и дребният бизнес ? А реформата в пръвосъдието ? А справедливостта ? А всичко онова, което би могло да накара страната ни да дръпне напред ?
И то ще стане, и то ще бъде разбира се. Ама някой друг път. След четири години примерно. Или по-вероятно след осем. Или когато от равнището на зелените еуглени с техните вечни проби и грешки се издигнем до равнището млекопитаещите и гръбначните със способността им след две-три грешки да прекратят с глупашките си проби.

zelena euglena