unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

4222 Посещения

прокуратурата презря

Интересни Времена

              Прокуратурата презря българите, които мислят и разсъждават

  /Тази седмица в България бяха погазени основни демократични начала /

 

  Прокуратурата прекрати разследването за Специалните Разузнавателни Средства. Ония, от които се чу как премиерът на република България Бойко Борисов нарежда на митническия началник Владо Танев да спре митническата проверка Мишо Бирата.

  Виж ти, изненада.

И тази изненадата не е в това, че разследването е прекратено, защото не било довело до нищо.

 У нас повечето разследвания водят до нищо. Дори разследванията на деяния за които се знае кой ги е извършил. Може би най-вече те. Водят до нищото.

Изненадата е, че е имало Специални Разузнавателни Средства.

Ами нали уж бяха флашки. Нали уж бяха патрашки. Нали бяха манипулирани записи, както ги определи Бойко Борисов. Нали тия манипулирани записи щяха да бъдат давани на специалисти, които да докажат, че тия записи не само са манипулирани, ами и въобще не са записи май.

 Изведнъж  - не са флашки, не са патрашки, не са манипулирани, ами са си най-официални, най-истински, най-обикновени, най-законни и съвсем редовни Специални Разузнавателни Средства. Назначени с прокурорско разпореждане Специални Разузнавателни Средства.

 Но това е малката изненада. Следва голямата изненада.

Тя е за ония българи, които умеят да съобразяват. Да разсъждават. Да мислят. Да преценяват. За ония, които не са загубили здравия си разум.

 Голямата изненада тоест е за една нищожна част от българския народ.

Защото тази нищожна част от българския народ, която умее да мисли, за разсъждава, да съобразява и да преценяват веднага ще се досети, че никакво разследване не може да бъде прекратено.

Тъкмо обратното. То трябва тепърва да започне. Защото разследването за това кой бил изнесъл сересетата може наистина да не е довело до нищо.

Но щом записите са направени с назначени от прокурор Специални Разузнавателни Средства, те са вече обвинение. Те са доказателство.

Доказателство за това, че Бойко Борисов е злоупотребил с властта си и е нарушил закона като е своеволно прекратил митническа проверка.

И следователно прокуратурата е длъжна да започне разследване срещу него.

Няма как да не го започне.

Ако не го започне значи, че не й пука за хората, които умеят да разсъждават, да мислят и да преценяват. Значи, че ги презира. И нещо по-лошо.

Значи, че не е прокуратура, а просто учреждение, което обслужва върховния господар – Бойко Борисов.

Нещо повече.

Щом прокуратурата не започва разследване значи прикрива неговите престъпления.  

Престъпленията, обаче,  не стават по-малко престъпления от това, че са укрити.

А се знае, че този който укрива престъпление става съучастник в това престъпление.

И следователно прокуратурата е съучастник в едно престъпление.

И вероятно не е само едно.

А можеше, от кумова срама поне, да го започне това пусто разследване, пък след това да се направи, че то е стигнало до нищо..

Но пък може би е преценила, че най-сигурният начин едно разследване да стигне до нищо е то въобще да не бъде започвано.

Пък и откъде накъде кумова срама у прокуратурата.

Получава се едно всеобщо лицемерие. Всички медии знаят, че премиерът трябва да бъде разследван, но с малки изключения си траят и се правят, че нищо не се е случило. Прокуратурата се прави, че не е съучастник в престъпление и разследва нещо, което няма особено значение, за да открие нищо. Партиите, включително опозиционните се правят, че не забелязват престъплението /за да не си развалят отношенията с прокуратурата може би/

Всички знаят, че престъпление има и всички се правят, че не знаят, че знаят. И знаят, че всички знаят, че знаят и само се правят, че не знаят

А прокуратурата пробутва на общественото внимание следствията от другото разследване – третостепенното, безсмисленото и незначителното – кой бил отмъкнал Сересетата. Много важно…

Така че седмицата си отминава с прикриването на едно престъпление. Отминава с полицейско насилие, за което никой не пое отговорност. И с едно  всеобщо лицемерие.

Тази седмица отмина с показването на основни демократични началА и правила.

А дали е случайно, че това стана точно когато новият президент встъпи в длъжност?  Няма значение…

И накрая всичко ще бъде прихлупено,  насметено и забравено под оглушителните крякания  около „Октопод”, макар че такова дело въобще няма.

Кои, впрочем, са българите, които разсъждават. Колко са. Има ли ги въобще?

 

 

Още статии от този автор