unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

4766 Посещения

Пъ-пу-Победа !

Интересни Времена

              Пъ-пу-по-Победа !  

Путин обеща на народа си всичко, което би му харесало и нищо, което действителни би му помогнало- каза той.

 

-         Аз ви обещах пъ-п-победа – каза той - и ние пъ-п-победихме!

 И не се разбира дали това пъ-п-победа е изречено със заекване поради вълнение, или поради онова изконно руско питие, което придружава победите и пораженията, възторзите, и тъгите, възходите, паденията и въобще всичко в онази огромната страна.

 Като той е , разбира се, пъ-п-пъ-пу сетете се кой ?

Путин, разбира се.

Както очакваха всички, на президентските избори в Русия победи Путин. С около 65 процента от гласовете. Почти 50 процента пред втория кандидат- комуниста Зюганов.

И не би могъл да бъде иначе.

 Русия трябваше да направи избор между Путин и Путин, а също така и Путин, освен това между нещо, което е по-лошо от Путин и нещо, което е много, ама много по-лошо от Путин.

При този избор Русия нямаше как да не избере Путин. Още повече, че в избора на Путин беше впрегната огромната държавна машина на Путин, олигархията на Путин, телевизиите на Путин, вестниците на Путин, радиата на Путин, партията на Путин и въобще цяла Русия, която, както се знае, също е на Путин.

 

 Руските телевизии показаха как онова нещо, което е много по-лошо от Путин / получило 6,5 процента от гласовете/ поздравява Путин. Нещото беше снимано до пет телефона. Всичките боядисани в ярко невиждано жълто. До телефоните няколко факса и те в същото жълто. А пък самото нещо беше надянало сако с жълто по-невиждано и от невижданото жълто на телефоните. Плюс една жълта риза и жълта вратовръзка. С различни оттенъци на невижданото жълто.

И ако има смисъл да описваме жълтото на онова нещо, то е защото както нещото, така и жълтениите му олицетворяваха цялата нелепост, че и налудност на тези избори.

Между другото облеченото в жълто нещо преди време посети България и се прочу със запивките си и със задявките си с разни кючекчийки по кръчмите на югоизточна България.

И това нещо /нарича се Жириновски / би предизвикало по-скоро смях и подигравки, нежели опасения, ако за него не бяха гласували повече хора, отколкото за всички демократични политици на Русия взети заедно.

Нелепи, чудати, а и донякъде налудни. Тези изборите не бяха избори. И биха могли да се приемат за честни точно толкова, колкото Русия би могла да се приеме за демократична страна.

 С какви послания Путин спечели такава по севернокорейски бляскава победа ?

 

Не, той не обеща да превърне Русия в правова държава. Не отрони дума за беззаконието и произвола.  Не каза нищо за неработещите демократичните институции, доколкото в Русия въобще има демократични институции. Нито дума не отрони за каквито и да било демократични промени. Нищо за липсващото гражданско общество, за свободата на медиите и за правата на човека. Нищо за икономиката.

 В предизборните му изказвания нямаше виждания за  производството, за потреблението, за икономическата надпревара, за свободно предприемачество, за пазара, за данъците, за повишаване на производителността на труда и въобще за всички онези неща, които за които говорят политиците в демократичните страни.

Путин спечели избирателите с друго.

С обещанията си да направи Русия велика страна. Такава, каквато е била някога. Без да уточнява точно кога. При Петър Първи, при Екатерина Втора или при Сталин. Обеща да направи така, че светът да уважава Русия. Без да уточнява как точно. Дали с производство на полезни за света стоки или с насочени към света ракети. Обеща да направи Русия социална държава. Без да уточнява какво точно означава това. Обеща също, че ще брани народа от олигархията. Сякаш тази олигархия не беше създадена от самия него.

Въобще Путин обеща на народа си всичко, което би му харесало и нищо, което действителни би му помогнало.

След тези избори Русия  се измести с един часови пояс по-далеч от демократичния свят и развитите страни.

Което следствие отношенията между демократичния свят и Русия ще стават все по-трудни. Отношенията между Русия и България също.

След изборите стана ясно също, че в икономиката Русия ще разчита на това на което разчиташе и досега – износа на нефт и газ. И че при случай отново ще ги използва като политическо оръжие. И няма да прави отстъпки. Нали така ще доказва величието си, каквото и да означава това. /А то най-вероятно ще означава, че Русия няма да прави отстъпки /

И следователно едва Газпром едва ли да смъкне цените си за България.

И следователно в АЕЦ Белене Русия все повече ще се вгражда сенчестата страна на своята политика.  

 putin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още статии от този автор