unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

3707 Посещения

Радев или Цачева - въпрос от средновековната схоластика

Иво Беров

                Радев или Цачева – въпрос от средновековната схоластика

 

   Нека да не употребяваме определението „чудовищно”. Нали след табиета на червено-жълтите издания да обкичват всякакви случки, най-вече на такива които въобще не са се случили с вълнуващите изрази ”ужас, шок, бомба” и „става страшно” думите и значенията им вече толкова се изтъркват, че губят всякакво значение.

Нека се задоволим примерно с „ възмутително, стряскащо, опасно, заплашително и разрушително”, например.

Май обществото ни не си дава сметка за какво точно става дума.

Генералът Радев може да стане първият и единствен, забележете „ПЪРВИЯТ и ЕДИНСТВЕН „ европейски държавен глава, който е признал присвояването на Крим от Русия. Или по-точно завладяването на Крим от Русия. Не почака дори първо да го направят други някои, по-надделели на хала си държави.

И то забележете с какъв махленско-кръчмарски, пичовско-пишлигарски, казармено-глупарски и комсомолско-лагерен довод.

Крим е руски, защото там се развявало руско знаме и хората така гласували.

При което цялата българска журналистика, ако имаше такава би трябвало да го попита : „ Ами ако над Кърджали и Родопите се развее турско знаме и хората там гласуват за присъединяване на Родопите към Турция ? „

И също : „ Ами ако над Бургас и Черноморието се развее руско знаме и хората там – нали там е пълно с руснаци - гласуват за присъединяване на Черноморието към Русия”

И какво ще остане тогава от България, генерале ? И ти ли, също като бащите и опекуните на тези, които те предложиха за президент и които възторжено гласуваха България да стане част от СССР, ще гласуваш България да стане част от руската федерация ?

И този въпрос към генерала беше все пак зададен, но не от журналист, журналистика в България вече, няма, а от Цачева.

И що за нелеп довод – ама в Косово американците били откъснали части от Сърбия. Първо- не част от Сърбия, а от Югославия. Второ-не са американците. Трето – това стана за да бъде спряна първата етническа чистка в Европа след Втората Световна Война, проведена от сръбските националисти. При която сръбските власти изгониха от домовете им повече от 200 хиляди души косовари – мъже, жени и деца и ги юрнаха по планините през зимата. /Някой да е гонил руснаците от Крим ? Или да ги е притеснявал по какъвто и да било начин ? /И четвърто – Косово не стана Албанско, нали.

И що за разсъдъци също така. Понеже Косово се отцепило от Югославия / в Америка бият негрите, когато не ги избират за президенти/, Русия може да си присвои Крим. И Турция да си присъедини Родопите. И Русия – Черноморието. Щом веднъж международните закони бъдат погазени, що пък да не бъдат погазени пак. Това ли е президентското виждане за геополитика ? Това ли ти е националната политика на българския президент ?

Един истински президент, един президент, притежаващ далновидност, отговорност, и най-вече със здрав, незасегнат от червена и от путинска пропаганда разум трябва да си даде сметка за нещо очевидно и неоспоримо. Съществуват две заплахи за националното единство на България. И двете идват от имперски държави, които преди време са окупирали България. И двете идват от държави в които демокрацията, свободата и човешките права са заменени с произвол, насилие и еднолична власт. И двете заплахи идват от държави, на които би им се искало да присвоят части от България . Едната заплаха се нарича Русия, другата Турция – това не го ли разбира господин генерала. Като отгоре на всичко Русия, за разлика от Турция е в пълна стопанска развала.

При това положение да се отвърнеш от Европа и НАТО /какъв натовски генерал е Радев, я стига глупости/ и да насочиш държавния кораб към Русия си е чисто малоумие. Ако не и нещо повече. Осъзнато или неосъзнато предателство.

В краткия предговор към конституцията на Република България пише :

„…като съзнаваме неотменимия дълг да пазим националното и държавното единство на България….

Е да, ама се веели знамена и хората гласували. Въобще четат ли тия хора конституцията на оная страна на която се пънат да станат президенти.

А има също и едни редове, които трябва да прочете другия мераклия за президент - госпожа Цецка Цачева. Ето ги :

„ като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност…

Това пише в предговора към българската Конституция. Според тези началА е създадена тя. Върховният принцип според който е създадена конституцията на България – това са правата на личността, нейното достойнство и сигурност. Сигурността на личността, не на държавата и нейните институции. Не може сигурността на държавата да е над човешките права, както го обяви госпожа Цачева – това са ленински и болшевишки схващания.

Че и на предизборните спорове между Цачева и Радев – същото. Каква била националната цел, според Цачева – устойчивост на институциите. Не добруването на хората- устойчивостта на институциите било важно. Да на говорим за лъжливо-сълзливата читалищна постановка – тя е най-малката беля.

И все пак госпожа Цачева има едно голямо предимство пред генерала. Не е любителка на путинова Русия. Всъщност тя не е любителка на нищо, защото няма политически виждания и убеждения, освен ако властта и доходоносните служби не са политическо убеждения, както си е адетът по нашенско.

Така че изборът в неделя е по-скоро между злото и нищото, нежели между по-голямото и по-малкото зло. Освен ако злото не е по-добро от нищото, а пък нищото не е по-голямо зло от доброто. Което си е вече въпрос от раннохристиянската философия /Тертулиан, Августин Блажени/ и късносредновековната схоластика / Бонавентура, Пиер Абелар, Тома Аквински/

Още статии от този автор