unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

6345 Посещения

тайна грама

Интересни Времена

Тайна грама на американския посланик по повод атентата срещу израелските граждани в България.

 

Грама номер 0945959389030659812 ШИМГТР – top secret

 

 

Уважаеми господин президент,

За съжаление моите опасения за възможен пробив на Ал Кайда и Хизбула в страна като България се сбъднаха. С настоящата грама искам накратко да ви осведомя за причините, които според мен, доведоха до този пробив. Целта ми е, разбира се, не толкова да натрапвам мнението си,  колкото да способствам за отстраняването на тези причини в бъдеще..

С цялото уважение, което дължа към нашите осведомителни служби, мисля че те пренебрегнаха онези особености на българската политическа действителност и най-вече на българския премиер,  за които нееднократно предупреждавах в предишни мои грами.

На първо място Централното Разузнавателно Управление не трябваше да се свързва с тукашния министър-председател Бойко Борисов на такова високо ниво. Посещението на самия шеф на ЦРУ беше напълно излишно. Предупреждението за възможен атентат срещу израелски граждани можеше да стане и чрез някой обикновен началник-отдел.

За тукашният министър-председател, който се отнася към служби като ЦРУ, ГРУ и Мосад с първичната почит на децата към индиански вождове и каубои /любимата му и единствената прочетена книга е „Наследниците на Винету”/ това би било достатъчно, за да бъдат задействани съответните служби и хора.

 Колкото и странно да изглежда, посещението на самия шеф на Централното Разузнавателно Управление в България беше възприето от премиера на тази страна не като знак за необходимост от спешни мерки за предотвратяване на възможни атентати, а като проява на добронамерено и едва ли не приятелско отношение лично към него.

 Ще си позволя, между другото,  да отбележа, че това не е единственият случай, при който Централното Разузнавателно Управление не се съобразява с условията на дадена държава и не взема под внимание професионалните съвети на дипломатите, които обикновено много по-добре познават своеобразията на отохнонното население и особеностите на неговите управници. 

 ЦРУ не успя да предвиди, например,  че местният премиер Бойко Борисов не само няма да се опита да прикрие, или поне да не вдига шум около посещението на директора на службата, но и ще обяви господин Петреъс, за свой личен гост - нещо, което бях принуден в последствие официално да опровергавам.

 Поради тези причини целта ни да накараме тукашните служби да вземат мерки срещу възможни атентати не беше изпълнена, а предупреждението ни беше използвано от премиера за вътрешнополитически цели- самоизтъкване и реклама.

 Ще си позволя да припомня, че  и друг път съм наблягал върху това своеобразие на отохнонното население на България, което се впечатлява не толкова от свършената работа, колкото от показността и външните прояви на внимание, любов или пък бащинско-покровителствено отношение от страна на властниците.

В този смисъл не бива в никакъв случай да се приема откъм смехотворната й страна чудатата привичка на Борисов да реже ленти и да събира краищата им– това е един успешен за тукашните нрави и условия политически похват, който силно впечатлява местните хора и печели доверието им.

Ако споменавам все пак тази чудатости в поведението на тукашния министър-председател, то е да за да онагледя по-добре това, което се случи -  с посещението на господин Петреъс целта ни  не беше постигната, а Борисов използва не само неговото посещение, но дори и атентата за свои вътрешнополитическа цели - самоизтъкване и повишаване на рейтинга.

 Затова предлагам :

Да се отчете като неуспешна политиката за подкрепа на местния премиер, като се съгласува отношението към него с оценките на  Европейския съюз както е известно в своя доклад за напредъка на България Европейската Комисия даде да се разбере, че сегашното управление не само не е успяло да се справи с организираната престъпност и корупцията в тази страна, но и самото то се е превърнало в част от нея. С решението си да продължи наблюдението си върху България и да напише следващия си доклад след повече от година Европейският съюз показва,  че няма никакво доверие в правителство на Борисов, нито пък вижда изгледи за какъвто и да било напредък.

  Според мен би било грешка при тези условия да се прилага не особено сполучливата ни понякога политика за подкрепа на продажни и недемократични режими, само защото те временно обслужват националните ни интересите, или пък защото без тях нещата биха могли да се влошат.

  Най-важният извод от случилото се според мен е, че повече не бива да се разчита на българския премиер и подкрепата за него трябва незабелязано да се оттегли, като се използват все пак в наш интерес личностните му особености – невежество, суета, недозряла емоционалност, почит към външните признаци на власт и влияние, подкупничество и склонност към далавери.

  Ако прецените, че нещата са дотам назрели, че да се подпомага и по-бързото му отстраняване от властта, бих си позволил да препоръчам по някакъв начин да се насърчи такава промяна в състава на тукашния Висш Съдебен Съвет / служба, която избира прокурорите и която по закон скоро трябва да бъде обновена/, че за прокурор да бъде избран човек достатъчно смел и независим, за да започне разследване върху криминално минало на Борисов.

 

Марси Рийс, посланик на САЩ в България

 

Пояснение – грамата ще бъде разкрита чак през 2020-та година

Още статии от този автор