unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

2773 Посещения

Трите пиниза и действителността

Иво Беров

Трите пиниза и действителността

 

Чудом се чудиха всякакъв вид общественици, лози, ици и исти /социолози, антрополози, политици, журналисти и подобни / какво точно искат протестиращите, кой ги подтиква, чии хора са и най-вече какво искат. Нe прибавям и кой им плаща, защото това, че им плащал бил някой / разбирай Божков от Дубай/ е възможно най-тъпата, най- подлата и най-гадната от всички тъпи, подли и гадни клевети, които се изляха върху тях, а тъпите, подли и гадни клевети, които се изляха върху тях никак, ама никак не бяха малко, за разлика от по-изтънчените / условно казано/ такива, и от разнообразните похвати, прилагани с цел заблуди и изопачаване на това, което в действителност се случва.
И не, твърдението, че протестиращите били подтикнати от президента Радев и чрез тях той щял бил да поведе страната към Азия не е от изтънчените, а от тъпанарските клевети. Ще си позволя една вметка по този повод :
Когато аз, Иво Беров, още преди избирането на Радев за президент обяснявах, че той е олицетворение на общобългарските простолюдско-антиевропейски настроения с азиатско-руски забежки, съвкупното герберско войнство боязливо, чинно и благоразумно си мълчеше, негли неговият вожд тогава предложи за президент една Цецка, вместо натовско-европейски настроеният Плевнелиев, за да обясни след това, че нарочно го бил направил, понеже, значи, рийшли, в една демокрация не можело било цялата власт да е в ръцете на една партия, начи, рийшли, та трябвало да има равновесие, начи, рийшли и затова помогнал бил той да бъде избран радев Радев, ама не се правете, че не помните тия борисови дълбокомъдрия, мили мои гербаджии и антипротестъри.
Та си мълчеше гореспоменатото войнство, както чинно и благоразумно си мълчеше, когато Бойко Борисов му заповяда да не говори срещу социалистическия президент Първанов, щото така и щото той си знаел защо.
И забрави някак съвкупното герберско войнство, че тъкмо Борисов подкрепи Мая Манолова за омбудсманка, след което обяви тази подкрепа за проява на мъдрост. Значи, рийшли. Това по повод клеветата, че протестиращите подкрепяли МаяМа, която клевета си е една от тъпите такива.
И е добре, след изобилието от подли, гадни, тъпи и направо малоумни клевети да направим разбор на по-изтънчените такива, на онези, които изопачават същността на хорското негодувание, без да прибягват до нелепици и малоумици. Те са най-общо три.
Първо. Това значи, било сблъсък между Бойко Борисов и Румен Радев.
Ами не е. Не е сблъсък между двамата, дори и на двамата да им се струва, че е така, поради свойствената им суета и себелюбие. Не са тръгнали хората след юмрука на Радев, това е една от подлите клевети. Тоя пиниз лови дикиш eдинствено сред ония първични хорица, които са се натоварили с непосилния за тях зор да си обяснят някак околния свят и явленията му, пък умствените им силиците не са стигнали по-далеч от "тия са хора на Радев, а тия на Борисов", което се родее с тъпанарското : "на тия им плаща Божков€" Забележителна е все пак склонността дори на привидно образовани и на привидно умни хора, и на мастити уж наблюдатели, преди всичко в държавите с тоталитарен или едноличен режим да си обясняват света тъкмо по този начин. На украинците им платиха американците и европейците за да излязат на улицата да се бунтуват, на белорусите им плащат поляците и американците, на българите им плаща Божков. Обяснения, които не обяснява нищо. Освен едно. Обяснителите изпитват дълбоко презрение към хората и робско преклонение пред всякакъв вид водачи. Толкова за първия пиниз.
Второ пиниз - това било сблъсък между лявото /социалистите/ и дясното /герберите/. Ех. Де да беше така. Ех, да имаше в България една истинска лява социалистическа партия. Нямаше да е зле. Никак даже. Но БСП не е. Нито е истинска, нито е лява, нито е социалистическа, нито е партия. Тя е съдружие на хора, които се умиляват при спомените от управлението на един бай Тошо, съдружие на остатъците от бившето му партийно чиновничество и тайните му служби, а и от не малко комсомолци, които с умиление си спомнят как в младостта си са забърсвали по някое гадже по комсомолските бригади. Сдружение за присвояване на обществени средства, това е БСП. Хайде сега намерете една разликата с ГЕРБ / не говорим за съкращенията, надписите и опаковката/ Трудно ще е. А въобще има ли такава разлика ?
А да сякаш има, едните са за Русия, другите -€ за Европа и НАТО. А, да, ама , а не.
Това е третият пиниз, третият, похват, третата заблуда, третото преиначаване на действителността, може би най-важното. Никому "иста"и "лоза" не прави впечатление, че няма нито едно, ама нито едно официално изказване на министър-председателя Бойко Борисов, или на председателката на Народното събрание /това като го написах, даже се усмихнах, ама не заради ПКП - то, ами защото се опитах да си предстявя как клетата тая женица изразява собствено мнение по въпросите за санкциите срещу Русия/ , или пък на министърката на външните работи, или на когото и да било друг от Борисовото обкръжение, срещу имперската политика на Русия, срещу хибридните й втурвания в България, срещу окупацията на Черноморието, срещу опитите й за отравянето на Гебрев, и още, и още...
Бойко Борисов унизи България пред Путин точно толкова, колкото и Румен Радев. И коалиционните му авери /с изключение на Валери Симеонов/ са точно толкова русолюбиво настроени, колкото и Радев. И повече дори. А отказът на Борисов да участва в Чермоморските учения на НАТО и изявлението на външната му министърка, че Европа ще преглътне Крим и мнимото гонене на уж руски шпиони от Гешев, който обаче не разследва отравянето на Гебрев...

и разбира се, Руският поток под прикритието на Южен, Турски и Балкански. И руските фирми, които ще строят потоците. Така че ,тц, и това противопоставяне не съществува , и то е пиниз. Като може би единствено сделката с Еф 16 имаше нещо наистина натовско, но и тя не е следствие на убеждения, разбира се.

Като от трите пиниза сега най-вървежен изглежда тоя за личното противоборство Борисов- Радев. Единият ще иска оставка на другия, другият ще иска импийчмът /отстраняване/ на единия. Изберете си под чие знаме да застанете, изберете си армия, влейте се в бойните й стягове и забравете за онова.
А кое е онова ли?
Правова държава, равенство пред закона, справедливост, изкореняване на корупцията, бърз стопански напредък, настигане на развитите европейски държави.
Срещу.
Срещу безправието, бухалките на Гешев, корупцията, недосегаемите корпуленти, несправедливостта, тътренето след развитите държави. Да притурим срещу простащината и наглостта, това, оказва се, е не по-малко важно.
Ами това е "онова". И това, и онова и всичко. И точно то трябва да бъде изместено от мними сблъсъци. И пренебрегнато. И забравено. Може и да успеят управниците с тия пинизи. В тия точно неща ги бива.

Коментари