unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

1757 Посещения

Ще бъде ли Америка отново Америка

Иво Беров

Ще бъде ли Америка отново Америка

 

Изборите не протекоха законно и хиляди хора излязоха на площадите да изразят негодуванието си.
Не, не в Съединените Щати. По същото време когато протичаха изборите в САЩ , хиляди хора от Брега на Слоновата Кост /има такава държава/ негодуваха срещу начина по който са проведени изборите в държавата им. И в Нигерия така. /Има и такава държава /. И там имаше избори. И там хиляди хора оспориха законността им. Като при сблъсъците с полицията загинаха близо двадесет души. Там, в Нигерия.
И в Съединените щати донякъде се получи същото. Като в Нигерия и Брега на Слоновата Кост.
И затова сега цяла Русия се радва със зла радост. Злорадства тоест. Путин, управниците, руските средства за масово осведомяване, руските политици и наблюдатели, пък и най-обикновените руски мужици и мужички, всички те с радостна възбуда разправят, че изборите в САЩ са като тези в Нигерия и Брега на Слоновата Кост. Че всичко там е измама, че са гласували мъртъвци, че държавата е затънала в корупция /не путинската държава, империалистическа Америка е затънала/, че американската демокрация е изродена и че е пълен провал. Иранският аятоллах Хаменеи приказва същите приказки.
Но не можеш да им кажеш "я шат ъп, клети загубеняци, погрижете се за собствените си злощастия"
Не можеш да им го кажеш, защото същите тия обвинения ги разправя не друг, а президентът /все още/ на Съединените Американски Щати Доналд Тръмп.
Никога никой президент на Щатите / пък и не само президент / не е злословил така за страната си, не я е очернял така, не я е принизявал така, не я е унижавал така както оня, дето щеше да я прави отново велика / сякаш преди него не е била/.
Това, обаче, пак ще се окаже една от многото му грешки. Защото Америка не само се отърси от Тръмп, тя започна да прави това, което трябваше да направи /като начало съвестно да брои бюлетините един по един/. И някак естествено се разбраха няколко неща. Първо- че всеки глас има значение. Там, където има истинска демокрация, разбира се. И второ много по-важно , че американската демокрация е жива е жива и жилава. Способна да отхвърли всякакви чужди тела, колкото и обемисти да са те. По-нататък ще се разбере и третото– че САЩ са правова държава и че там законите са над всичко.
Я сега да си представим, че в САЩ камерите покажат това, което показаха при изборите в Русия– едни тьотки се оглеждат, хващат с две ръце купища бюлетини, толкова, колкото могат да награбят и ги пъхат бързешката в изборните кутии. И не се сещат, че камерата отгоре ги снима, щото са клети тьотки. В САЩ подобна смешка би била последвана от жестоки улични стълкновения. В САЩ. В Русия не последна нищо. Толкова за руското и другите злорадства.
А що се отнася до Америка, отсега е ясно, че предаването на властта няма да стане по лесния начин. Той ще си я използва до края. Властта. До 20 януари ще си я използва. За да прави гадости на другия. Защото другият не е съперник, на когото, макар и с половин уста, макар и през зъби, пожелаваш успех, за да запазиш достойнството си и да покажеш, че уважаваш законите и обичаите на страната си. Той, другият, победителят, е враг. Сега другите, демократите, или каквито и да било там са врагове. Анархисти, терористи, левичари, комунисти. Така е при Тръмп.
Ей, алоо, съпрете се малко бе. Вашингтон пост - левичарски , Ню Йорк Таймс - левичарски, Сиенен левичари, €žЕнбиси - левичари Бибиси-левичари, всички френски телевизии– левичарски, всички канадски също, германските също, въобще призрак броди из целия свят, призракът на терористичния Анархо-Либерало-Демократо-Джендъризъм. Съпрете се малко, бе, стига вече бе. Стига сте пригласяли на путицяци и аятоласи. И стига с тия грозни, просташки, дебелашки подигравки с възрастта на Байдън.
Ало, младите, яки, консервативни юнаци. Ако в живота си веднъж барем успеете да смислите, съчините и кажете без да се запъвате някое послание, което отдалеч поне да наподобява съдържателността, подредеността, разума и въздействието на неговите речи, на речите на тази „овехтяла мумия“ може би щеше да има мнението ви някаква, макар и мижава стойност. Ало, юнацитете. Чуйте победната реч на Байдън и я сравнете с махленските, грубовати, несвързани и недодяляни лафове на Тръмп. И не казвайте, че други са му писали речта на Байдън, че бил кукла на конци. Той има огромен политически и обществен опит знае и сам да си пише речите, може и сам да си гласи политиката. 
Някои може би са си представяли как Тръмп въздига Америка до измеренията на собствената си себичност, суета, и нека си го кажем, простащина. Особености, които може би имат и чисто болестни отклонения. Всъщност той наистина успя. Но не да я въздигне, да я принизи. До измеренията на собствената си суета, себичност и другото. Но временно само успя. Америка си беше велика и преди Тръмп, ще си остане велика и след него. И въпреки него. И дори не е толкова важно дали ще бъде велика или не. Важното е да да си бъде отново Америка. Страната на мечтите, възможностите, равнопоставеността и свободата. Въжделение, образец, пример. Бог да я благослови, както писах в друго едно писания по същия въпрос. Преди четири години. И то свършваше така.
Разбира се, по-добре е за всички не Доналд Тръмп, а Хилари Клинтън да стане президент. Но Америка– трудолюбивата, съзидателната, творческата, предприемчивата, свободната, уверената, могъщата, истинската, великата, ще издържи и на Тръмп, какво толкова. Бог да я благослови и него също, пукайте се.
Познах. Издържа го. И го разкара.
Ето тук миналото писание.

Още статии от този автор

Коментари