unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

4496 Посещения

яйцата

Интересни Времена

 

          По какво яйцата се различават от петрола на Лукойл

 

Министърът на земеделието обяви в едно интервю, че щял бил да разследва произхода на яйцата. Ако трябвало и цяла комисия щял да назначи за разследването им.

За да спестим зоровете на министъра и държавните харчове по комисии,  комисионери и комисиони, можем тутакси да разкрием на уважаемия министър и неговото уважаемо министерство произхода на яйцата.

 

Яйцата произлизат от кокошките.

 

Като българските яйца пък произлизат от щастливи кокошки. Защото, както установи от друга една, вече европейска комисия, повечето кокошки в България са щастливи. За разлика от други едни млекопитаещи, които не са. Свинете също. Са щастливи. За разлика от други едни млекопитаещи, които не са.

Можем също да помогнем на уважаемия министър и неговото министерство, а и на съвкупното българско земеделие, като посочим и произхода на кокошките.

Ако има нужда. Ако се стигне дотам, де.

Добре де, министърът е направил неволна езикова грешка. Искал е да каже, че ще разследва произхода на повишението на цените на яйцата.

Като най-вероятно това повишение, както самият той предположи, се дължи на картелно споразумение между яйцевъдите, или както там се наричат производителите на кокошки (шега).

Тоест събрали се птицевъдите и се надумали да не си съперничат,  а да повишат цените на яйцата и така да се замогнат за сметка на населението.

Действие, което разбира се е в разрез правилата на конкуренцията. И затова министърът се закани да се обърне към комисията за защита на конкуренцията ?

Министърът предположи също, че повишението може да се дължи на един спрян внос на яйца от Полша. Които били спрени, защото били неописани.

Или пък защото идвал Великден и хората отсега търсели яйца.

Или пък защото кокошките били прекалено щастливи и не снасяли евтини яйца.

...

Каквито и да са предполженията на министъра, причините за високите цени на яйцата са ясни. Те са същите, които вдигат цените на бензина и го правят по-скъп от този във Франция.

Ограничение на вноса. Монопол. Картелни споразумения. Липса на конкуренция. Пренебрегване на пазарните правила. Пазарен произвол.

По какво тогава българските яйца се различават от петрола на Лукойл ?

Отговорът не е в произхода или в природната същност на двете субстанции (вещества). Отговорът е политически, доколокото махленските взаимовръзки по нашите краища са неизбежна част от политиката.

Българските яйца се различават от петрола на Лукойл по това, че министър-председателят на република България Бойко Борисов е приятел на Валентин Златев, а пък Валентин Златев е шеф на Лукойл Нефтохим. Бойко преспива в хотелите на Валентин Златев, двамата заедно ходят по заведения, играят карти, говорят си за цените на нефта и все едни такива приятелски неща.

Което значи, че ако министър-председателят на република България беше приятел на птицевъдите, а не на Валентин Златев, то всички щяха да се тюхкат за високите цени на петрола, Комисията за защита на конкуренцията щеше да разследва високите цени на бензина, а цените на яйцата щяха да се възприемат като нещо напълно естествено и неизбежно.

Такива са особеностите на българо-балкано-махленската пазарна икономика.

И на венецуелската.

...

И на венецуелската, защото българският министър на земеделието започна да увещава българските птицевъди да смъкнат цените на яйцата. И те обещаха да ги. Смъкнат. Също както преди време министърът на здравеопазването молеше производителите на лекарства да смъкнат цените на лекарствата. (Те не ги).

И също както прочутият Уго Чавес – министър председател на прочутата република Венецуела помоли, а след това задължи венецуелските земеделци да смъкнат цените на земеделските стоки. И те ги смъкнаха, за велика радост на венецуелското природонаселение. Венецуелскато мляко, например, стана най-евтино в целия свят. Мляко хем евтино, хем хубаво стана млякото. Само с един недостатък. Липсваше. Въобще изчезна от пазара. Та Венецуела трябваше да го внася. Включително от Русия. Сухо.

Та ако нашата икономика приеме началата на венецуелската, то всеки министър трябва да почне да моли и увещата производителите от съответната област да намаляват цените на стоките. Или да ги задължава да ги намаляват. А най-добре направо да започне да ги определя. Така цените на стоките в България, за всеобща радост на българското природонаселение, ще станат най-ниски в целия свят. А пък рейтингите на съответните министри ще станат най-високи в целия свят. Могат да достигнат дори рейтинга на Уго Чавес.

Друг е въпросът какво ще стане със стоките.

Ако въобще ги има.

...

Разбира се, всичката тази икономическа и ценова политика освен от пазара, зависи от вижданията на човека с най-много власт в България - българският министър-председател.

Вижданията на българския министър председател, обаче, са най-неуловимото и изменчиво нещо в политическото ни битие. Менят се около 28 пъти по-често отколкото каквито и да било цени на каквито и да било стоки. Срокът им за годност е от 12 часа до две седмици.

Що се отнася до днешните ценови и икономически изненади, българският премиер все още няма виждания. Все още се чуди. Чуди се, например, защо зравеопазването е слабото място на кабинета, след като в този сектор се наливат огромни срества(Изказване по Нова телевизия).

Чудни работи, наистина. Заслужават си чуденето. Чудно е също така колко време премиерът ще им се чуди и кога ще им се начуди.

 jaica2

има и по-скъпи яйца

Още статии от този автор