unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

818 Посещения

la piovra е наоколо

Интересни Времена

                                                                                         La Piovra е наоколо

 

 

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

Христо Слави Рачев

Ще доразвия едно мое хрумване набързо, че по площадите взе да става много горещо.

Моля, не отнемайте предимството на комунизма пред останалите тоталитарни режими. Той е ненадминат по количеството трупове и разрушения, които остави. Този идеологически ураган от пета степен, който вилня по целия свят, опустоши умове, разигра трагедии, за които Еврипид, Софокъл, сетне и Шекспир, могат да се смятат за нежни и девствени лирици. Последното е - само допускане.

Ураганът позагуби силата си, но след него, тук-там щръкнаха, мавзолеи, червени знамена с щампована веещата се брада на Маркс с подвеждаща илюзия за живот; каква ирония, от толкова възможности да взема да се родя в страна, която реши да построи мавзолей. За шест денонощия. В него да пъхнат шпикования със слама Георги Димитров, най-зловредния, от предателите на България.
Сега се опитват да ни убедят, че тази сила можела да се впрегне отново, стига хората да имали съзнание. Днес, обаче имаме в оборот нова дума - мафия.

За по-изтънчените познавачи на логоса и един живот прекаран в социалистическата сушилня не е голяма трудност по една дума, да схванат цялата постановка, както диригентът само от два акорда да познава мигновено кое е произведението. Че и кой е изпълнителят.
Преди тази дума беше "другари". Това обръщение отразява цялата несъстоятелност на социализма. Фалшът, който прикрива запасания нож зад гърба на всеки социалист. Другари, да построим от развалините нова България. Защо я развалихте бе, товарищи - питаме страдащите от агорафобия. Тези дето не ходим по инспирирани митинги. Това е необяснимо тревожно разстройство, страх от обширни пространства, смесване с тълпи. Пресичане на площади наситени с монументални сгради, като мавзолеи, храмове и църкви. Петолъчки и лозунги, които издават точно къде е слабото място на наложенния с насилие строй. Кошмарът на страдащите от агорафобия е да пътуват сами на дълъг път, без възможност да се скрият незабавно у дома. В българските митингуващи едва ли може да се открие и един агорафобик.

В мирно време е редно да се води градивен живот, стремеж към благоденствие. Те зоват за революция. В тоталитарните времена, когато наистина беше време за революция, днешните подстрекатели, телешамани и съмнителни богаташи бяха тайни доносници, лазеха около властта.

Можеха да се присъединят към “горяните”. Да не участват във възродителния процес. Да стоят настрана от вилнеещата простотия. Вижте ги днес, пак са отпред, изпънати пред митингуващите, взели формата на дъга, на вирнат член, вдървени умствено и тялом, зоват да рушим до основи, докато открием къде се е укрила мафията. "Мафията вън!". Обаче никаква мафия не излиза. Българското поселение няма разсъдъчни способности. Дори да види мафията в ъгъла да мърда като флуид, няма да разбере, че това е мафията. Поселението не понася забогателите. Мечтае да го управляват бедни, мършави, час по час да припадат от глад. Само да забележи някъде пачки с пари, готов е с голи ръце да бръкне в огъня. Да ликвидира притежателя им. Изедник. Когато чуе смислен анализ на събитията, поселението е сигурно, че го лъжат. "Тоя е от мафията." Не е в състояние да забележи, че светът се управлява от богаташите. Всяко изключение е приключвало с катастрофа. Ако щракнат белезници на богаташ, поселението злорадства. Не гласува, но ако се изправи пред урна гласува, за да накаже някого. Мечтае да забогатее. Тогава няма да мрази себе си. Нито ще търси мафията. Ще ви напъти, че е заминала за Италия. При сицилианска камора, пиовра. "Проверете в италианския ботуш, тя обича да се крие там."
Поселението се е обрекло на отмъстително живеене с непресъхващ стремеж към нещастие. Тълпите не заслужават избори. Те имат нужда от патологичен и нагъл лъжец. Избират точно такъв. После хукват да търсят мафията. Ще се приспособяват, ще донасят за съседа. Ще измислят вицове. Шпиономани ще търсят някакъв митичен шпионин. Все пак, някои ще усетят, че са профукали свободата си. И всичко ще се повтаря, докато съсипят страната си. Тогава винаги идва братска помощ от съседна по-мощна държава. Тя внедрява по вода, въздух и полов път агентура, лозунги с плоски въглехидратни илюзии, заема всички важни капии в обществото. В замяна такъв народ незабавно получава заслуженото робство. Цикълът се повтаря от векове, лозунгите се променят едва забележимо. Днес виновна ще е мафията. Когато тя започне да крещи, дръжте мафията, специалистите по превземане на чужди територии могат да изстудят шампанското.

PS
Младите ли. Ами те са красиви, защото са млади. И здрави, защото са все още млади. Дори са искрени, но са тъй доверчиви за поквара. Старите негодници вън от площада. Да се надлъгват помежду си. Да разчесват пъпките на своето его в механата. Да бъдат величествени герои пред жените си.

Още статии от този автор

Коментари