unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

1058 Посещения

Бузлуджа и останалите

Интересни Времена

          Бузлуджа и останалите

 

 

 

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

Христо Слави Рачев

 

       Горещо е. Издърпайте подвижния капак на кварталната фурна за хляб, е, толкоз е топло. Плажът Хармани на Созопол е препълнен, хората приличат на плътно наредени късове бяло тесто, сякаш са мушнати с дълга лопата и положени плътно на пясъка. Приличат и на гърди на жена на средна възраст. Но хората по плажа само ще изгорят, кожата ще реагира с древна защитна реакция, меланинът ще свърши своята пигментираща работа и ще потъмнее. По белите ще се зачервят и обелят. Загарът все още се смята за разкрасяване. Хлябът, ако фурнаджията не е задрямал, ще получи хубав загар, коричка и бездушно ще замине по магазините. Някои хранят свинете с хляб.
Много мъже продължават упорито да вярват, че дамските гърди са пораснали единствено за тяхно забавление и не им минава през ума, че са създадени за оцеляване на новородените. Погалват ги с поглед и се радват на техния тургор, скокливост и прелестна форма. Това, което ги подвежда е, че с тези прелестни връхчета те определено са ерогенна зона. Забранени за гледане и покрити с нещо като капаци на глинена рукатка. Научих едно друго по въпроса още на 12 години, когато стоях на най-неудобното място за сядане – чин в социалистическа класна стая, над който висят нелепо Маркс и Енгелс. Единствено те наблюдаваха как джендърът ми, зададен генетично ме караше да играя предопределената ми роля. Пред мен с гръб седеше Руска, възпълничко момиче с току що напъпили гърди. Беше отметнала ученическата си поличка и седнала на своя девичи джендър, самата невинност. Пъхнах ръка под рамото и, бях малко щур, каква тактилна радост, хванах я за девствената лява гърда и потънах в гореща локва от щастие. Цамбурих в тази локва, пружих палци и бях неземно щастлив, разбрах, че момичетата, за разлика от нас, получават важна информация за света, тъкмо от там. Още едно тяхно предимство. Вместо да ме плесне с крясък: „Не те е срам и това ми било пионер“ - Руска въздъхна, облегна се назад и се умълча. Пред носа ми се поклащаше масивната и кестенява плитка. Не я захапах, само защото Тошко до мен щеше да забележи и най-вероятно да посегне от дясно, и развали магията. Гъгнивият училищен звънец сложи край на този сладостен еротичен масаж. Времето ще изсуши и сложи край на нашите тела, ще ги трансформира в скелети, после атоми, които не са подвластни на времето. Нашите атоми са безсмъртни. Само в такова прераждане вярвам. Атомно преподреждане за нов живот. Руска ще бъде мъж, аз ще бъда куче. Тъй де, смяна на социалните и биологични роли. Вярвам, че само тогава се сменят ролите.
Това дето се покатери на Бузлуджа няма, не иска и не може да го разбере. Винаги и навсякъде по земната планета ще се намират хора, които не считат за обидно да бъдат извозвани с рейсове и да им раздават червени знаменца. Нека да ги има, но искам да знам какъв народ се е заселил в радиус двеста и петдесет километра под Бузлуджа. Те са по-важните. После, има ли в близост империи с еднолични режими и това ме интересува. И веднага логичният въпрос, какъв нормален парламент може да сглобим при деветстотин хиляди цигани, още толкоз турско езично население. Над милион и половина българи от най-добро качество излетели по тангенса. Над милион бивши доносници, ченгета и народец, които повтаря, че едно време било по-хубаво. Остават ни малко дечица, които растат в дълбоко увредена семейна среда. И най-важната прослойка, тази от която очакваме чудо, да я наречем демократично мислеща България, която не може да изпълни един голям стадион. На всичко отгоре взели да се цепят и сядат в сектори А, Б и т.н. Водачите им като ревниви павиани зяят с уста и дирижират кога и какво да скандират. Лукови глави.
Друго следствие от горната, вече доста банална моментна снимка е, че много интелигентни български „гласове“ изчезнаха от културния хоризонт на съвременна България. Не, не са емигрирали, тука са си, ама един по един започнаха да припяват, сякаш са били в Припят по време на Чернобилската авария. Облъчени от източния радиоактивен облак, буквално си смениха самоличността. Май я вапцахме с разкритията около Вапцаров и ще продължаваме да заимстваме по примера на Заимов как се изкарват червонци и постига стандарт. Лапай пачки и млъкни завинаги. Ако дрънкаш на китара ще я настроиш на руски строй. Няма италиански. Пачките и заплахите прииждат от посока 13 часа по часовника, сиреч от североизток. „Ще пеете тъй, че да стане нашата воля. Настояваме и плащаме всички българи и македонци да се изпокарате, тогава ние ще ви сдобрим. Пак ще ви цаливаме уста в уста, по братски. С Брежневу по прежнему. Няма страшно, вече у вас никой не разбира и каквото и да говорите ще ви е простено. Сега не е като преди 1944 година, за измяна и вражеска дейност в услуга на чужда държава куршум и какво тук значи някаква си личност.“
Ами всъщност Заимовземането и Вапцането не е спирало. Даже се е разраснало. Голяма плътност се наблюдава в Бузлуджанското сборище. На готовите да рипнат срещу народа си и Европа. И да беше за няколко кебапчета да ги ожалиш. Милионери късат блузите си и агитират с плам слънчасалото множество, а то сбиреток от бедни, мързеливи и въобще социалисти, които не обичат всеотдайната работа, умират да командват и лепят етикети. Кънтят от идеи как трябва да се реформира обществото.
Много сте евтини бре червенотиквеничковчета. В България се движим по пътищата от дясно. Докога ще я карате тази безидейна социалистическа таратайка от лявата страна. Опасни сте за движението, особено по магистралните пътища на прогреса. /Това между другото, щото си изпуснах нервите./
Доста платени медийни синковци и щерки се нароиха, разбраха, че на съда са му нахлупили ушанката до гушата, та съд и ДАНС работят, като автомобил на трупчета, вдигат форсиран шум и стоят на място. На племенницата ми вече девета година, откакто нотариус в комбина с престъпници заграбиха цялата и къща, заедно с дворчето, в най-лъскавия софийски квартал, още влачат делото и то пак се връща. Девет години! Иначе българският умник, журналист-гъзодавец е придобил регионална слава, защото ломоти на екрана, ръкомаха и се пули с налудничав вид. Ето ти нова джендър роля.
Вчера гледам край Харманите минава известен политолог след него, като патица на три метра ситни жена му. Няма финансови проблеми, събира погледи, халюцинира овации, дали го разпознават. Ами да, българите го познават, защото разхожда лъжливото си лице, сякаш е нарисувано от Пикасо. И понеже ги знам до един колко са страхливи, дали не е време за малко справедливост. Да ги приберат за една нощ. Гърците вече им писна и ги започнаха. И американците прибраха една продажна дама. Друга души в американското посолство в Москва. Наистина „какво значи някаква си личност“ за хора, които работят срещу Родината си, в услуга на чужда държава и интереси.
Пък сетне да ги пуснат по живо по здраво, защото аз знам какво е българска килия и следовател. Мразя полицейщината, но крокодилите са налапали България потихонко, няма да закъснее и смилането ни. Кой ли не ни каза, внимавайте с Русия. Документите най-безпристрастните лишени от емоции и предразсъдъци хартийки ни съобщават ясно и недвусмислено: Аксаков и Граф Игнатиев никога не са ни мислели доброто. Че не бе Левски, Захари Стоянов, Стамболов, късният Вазов. Та до мен ли опряхте, момченцето, което стиска примряло от щастие пробуденото за телесна наслада бюстче на Руска. Още помня как се надигаше чувствително му връхче. Мен ли ще агитирате, че нямаме път към Европа, а непременно на изток, пътят към сивотата, мизерията, дето уж няма цензура. А планирате полети при децата и внуците, как пък няма нито едно изключение, само на запад, при утвърдените демокрации, срещу които агитирате.
Или пък можело в процеса на разучаване на социалните роли, ей тъй на, да ми омекнат китките. Да стана обратен, щото конвенцията щяла да конвергира онази ми работа. Поповете в манастирите ли ще раздават роли на подрастващите. Къде ако не в училищата, открито пред всички, без задни мисли. Не ви ли е срам да се ровите в чаршафите на другите, когато личният ви интимен живот е цяла шекспирова трагедия.
Големите пари ще прилапат интелектуалците, най - кресливите, добили съмнителна слава и известност. Всички виждат и чуват как им работят гълтачите и бълбука гръклянът. За какво да се мъчат и рискуват за левчета, когато наведнъж им предлагат хилядолевчета. Какво толкоз, днес ще послъгват за джендъра, сякаш не е само пол, утре за Европата, дето обезателно щяла да се разпадне. Искат да тропат по масата на НАТО и Европа и да плюят час по час на килимите им. Кучетата пазачи са станали вълци. Ще роят партийки и патриотчета. Може и гръм да турят в черква. Да разцепят на две нечия ръководна глава и да се хвалят как казала за последно - мя. Въобще в България е смешно да се правят прогнози. Тук картинката е кристално ясна. Губим всеки ден територии от милата си татковина. Изцеденото ни население през ситен гевгир не знае какво иска. Смята някой друг за длъжен, кмет, началник, държавата. Не проумява в какво време живее. Отдавна страдаме от остра недостатъчност на bacilus democraticus. Няма рояци от деца, изчезнаха като пчелите, без това никой народ не може да бухне.
Казаха ни го в прав и подострен, като кинжал текст. „Изкупихме половин България“, терени с неработещи фирми на хартия, устия на реки, купуват се на бройка и на едро интелектуалци с приспана съвест.
Народът ще трябва да се запише във вечерно шуле, да се запознае с истинската ни история - българска. Как да поемем глътка чист въздух след тази половин вековна монументална пропаганда. /Да, има такъв роман на Войнович./ Всички ние, изживявайки дните си под Бузлуджа ще трябва да проумеем, че са ни лъгали подло по коминтерновски. Никой не можа да опази себе си от социализма. Изпихме го като сода каустик, не беше по невнимание, а насила ни го наляха, без да знаем колко разяждаща субстанция е това. И всички джендърясахме. Няма човек опазил се от социализма. Този, който е останал встрани, е могъл да запази човешки облик. Но всеки попаднал в обсега на обстрелваната зона, там където съскат трасиращите куршуми на битката за власт, неизбежно се е превръщал в мръсник. Защото има ли интелигентен човек, който да не знае, че веднъж замесен в службите за сигурност, политическата полиция на тоталитарната власт - няма измъкване. Обричаш рода си на презрение. Безродникът с байрак е друго същество.
Всичко това отдавна е казано и още не е разбрано. Ние го знаем, но младите - не.
А това, че са арестували Димитър Желязков – Очите е, поредната игричка на сляпа баба.

Още статии от този автор