unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

6918 Посещения

Дясното обединение и "ебати ташака"/цитат/

Иво Беров

Дясното обединение и „ебати ташака” /цитат/

   Дилемата на дясното е ясна. Дясна, ама мутра, мутра, ама дясна

 

   Най-после се изпълниха политическите цели, мечти, стремежи, въжделения, ищаси, пориви, желания и рвения на цели купища десни или така наречени поне мислители, тълкуватели, политолози, политици, журналисти, поети, мечтатели, писатели и кинодейци.

 Най-после дългогодишните им усилия, щателните им рвения, старателните им напъни, прилежните им старания,  непосилните им трудове и упоритата им всеотдайност постигнаха своята цел.

Костов вече го няма в парламента. Костов и ДСБ са извън Народното събрание.

Тук може да се позачуди човек като как така може всичките тези десни мислители, тълкуватели, журналисти, поети, политолози,  кинодейци и подобни да приканват десните хора към правилния избор и към десен избор, след като :

- Пред един човек, който никога не е бил член на Комунистическата партия предпочитат друг един, който е бил нейн член чак до 1995-година, като от вярност към същата тази компартия партия дори е напуснал службата си /полицията/, за не се деполитизира.

 - Може да се чуди човек как така същите тези уж десни хора,  пред един човек с две висши образования – икономика и математика – избират човека, чиято библиотека се състои единствено от множество спортни снимки, едни милиционерска фуражка и една книга / Винету/.  

 - И как така пред един човек, който още в 1989-та година написа, че единственият начин комунистическата партия да оцелее е да се преобразува и да направи България демократична страна с многопартийна управление и капиталистическо производство, предпочитат човек, който в същото време е изучавал как да държи маркуча си в изправност /имаше такъв лозунг/ и е ходил да полива с него разбунтувалите се срещу смяната на имената мохамедани.

- Как така пред един човек преследван от Държавна сигурност избират човек, чийто основен мерак е бил да стане служител на Държавна сигурност /пък после се обидил, че не са му позволили да стане/.

 - Може да се почуди човек като как така разните уж десни умници пред човека, който винаги се е отвращавал от малоумника Тодор Живков, който винаги е отхвърлял и разобличавал социалистическа икономика предпочитат милиционера, който заяви, че Тошо и икономиката му са построили две Българии и че всяко правителство, което направи и една стотна от онова, което е направил малоумника Тошо, може да се гордее с направеното.

- Може да се почуди човек като как така пред човека, който по време на прехода направи раздържавяването /приватизацията/, каквато и да е била тя – лоша, или добра, пред човека, който създаде демократичните институции в България, пред човека който осигури влизането на страната в Европа и НАТО, как така десни уж политици, социолози, поети и кинодейци предпочитат човек, който по същото преходно време е правил единствено мръсни пари чрез бухалки, незаконна продажба на цигари и всякакви далавери.

- Въобще как така пред един смел и отговорен реформатор, монетарист, привърженик на Фридман /с кейнсиански оттенъци/, пред един човек с безупречно възпитание, пред един християнин с консервативни нагласи, пред един убеден антикомунист, десни уж мислители предпочитат и избират един малограмотен простак, една мутра, един излязъл от престъпния свят гавазин на Тодор Живков и почитател на Сталин и Мао.

 Явление смайващо, невероятно, невъзможно, че и безумно дори.

 Не една, не две, не три, не четири, не пет, а десетина години вече станаха откак уж най-десният от десните журналисти в България -  политическият тълмач и поет Едвин Сугарев громи, хули, плюе и разобличава Костов, че и съпругата му като дори цял интернет сайт създаде за целта /даже два сайта май/.

И в същото не е написа, нито каза каквото и да било срещу мутрата, пожарникаря, гавазина и почитателя на Тодор Живков, срещу мераклията за служба в комунистическата Държавна сигурност, срещу премиера, който започна да използва нейните адети подслушвайки на политическите си противници, как така нищо не написа срещу човека, който се сдуши с монополите, който уби дребния и средния бизнес, който отблъсна България от Европа,  – а то не може да се изреди всичко…А иначе срещу Костов писа с години.

Впрочем Едвин Сугарев каза нещо и срещу Бойко Борисов. Измълви някакви смътни намеци. Нещо в смисъл, че и той си имал бил отделни недостатъци. Май.

В това отношение другият оплювач на Костов –Явор Дачков е барем последователен.

Но всичките тези учудващи, невъзможни, причудливи и неестествени действия на десни уж хора станаха вече дотам привични, дотам се вплетоха в шарениите на общественото ни чердже, дотам се просмукаха от блатните смръдни на политическото ни битие, че могат да бъдат описани чрез простоватото, но иначе близкото, родно, показателно и в известно отношение точно възклицание на основния галеник и любимец на всички тези нарочени „десни”: :

„ Ебати ташака”.

Така де, Слави Бинев има по-голям рейтинг от Костов, ебати ташака.

Можем да предполагаме какви биха могли да бъдат причините за подобни предпочитания и подобен избор да десноподобните.

 Първа причина : Въобще не са никакви десни, а са просто едни никакъвци, тръгнали надясно, защото наляво не са ги пуснали, както не пуснаха някога любимеца им Бойко Борисов да се влее в бойките редици на комунистическата Държавната сигурност. С последвалото му „дясно” просветление: „ Вие, комунисти гадни, като не ме щете, аз поемам надясно и  ще видите вие тогава!...”

Втора причина : Тя отколе висне като проклятие над всичко нашенско, решило да се възземе над блатистата битова смрад и да се докосне до каквато и да било духовност. Тази причина дърпа надолу всичко, решило да се измъкне от мрачния уют на туршиените мазета, за да потърси нови измерения и чист въздух, тази причина дотолкова е впита в адетите ни, дотолкова е сраснала със сивата ни гражданска орис, тази причина е дотам всеобхватна и в същото време жалка, че някак е неудобно бъде назована дори. Но за недосетливите ще я назовем. Пари. Пари, които някой отнякъде е спуснал на бедната ни, зависима, уплашена, сгушена, свита и търсеща покровители мисловност /интелигенция/.

Трета причина – тя свързана с втората, но вече не във вид на парични отношения, а като следствие на дълбочинни душевни нагласи, зависимости, че и отклонения. Спомената вече уплашена, самотна, свита, сгушена, зависима, българска мисловност /интелигенция/, поставена посред суровата, груба, враждебна и просташка наша действителност, скимти жално и вопие за як покровител. Як, силен, по възможност космат и  мощен. И толкова по-добре, ако този покровител е тъп, прост и груб като действителността околовръст. Защото я познава и за разлика от крехката наша мисловност/интелигенция/, може да й се противопостави. Мутра, ама наша. Дясна демек. Откъдето и стихчето : Дилемата на дясното е ясна. Дясна, ама мутра, мутра, ама дясна” Мутра, която ще ни пази от другите мутри. Също като отколешното и простонародно : „хайдук е, ама мисли за народа, знае адета на другите айдуци и може ги озапти „ И значи – да го подкрепяме срещу Станишев.

Всъщност тези десни мислители не са смислили нещо извънредно просто : Една мутра не може да бъде дясна. И лява не може да бъде. Една мутра може да бъде само мутра. А в държавата България – и министър-председател

Четвърта причина : Да, той използва комунистически похвати, той е простак, той се опита да „входира” едноличния си режим, той унищожи държавността и се подигра с демократичните институции, той погуби икономиката, но затова пък…спря Белене.

Още много подобни причини могат да се изредят, още много възражения могат да се кажат, включително по повод на това кой, как и защо спря „Белене” и дали сегашните наистина ще го подновят, но важното е друго. Важното е изборът.

Добре, милички „десни” мислители, тълкуватели, журналисти, поети, политолози, социолози и кинодейци. Вие избрахте успешната и готината, ваша си, а също така народна и простонародна мутра. Вие смятате, че мутрата ще се възпре левите обществени и политически нагони. Вие избирате между Мутрата и Белене и казвате колко е по-добре да бъде избрана Мутрата, нежели Белене. Само че този избор си е ваш. Ние не щем нито Мутрата ви, нито Белене. Вие смятате Мутрата за ваш представител – е бати ташака /цитат/, вие я смятате за дясна / пак ташака и пак цитат/. Ами да ви е жива и здрава тогава. Такъв си е вашият избор.

Само, моля, не ни го натрапвайте. Нашият избор е друг. Съвсем друг.

Нашият избор е дясна партия на достойни, смислени, почтени, разумни, образовани и възпитани хора с достойни, смислени, почтени, разумни, образовани и възпитани водачи. В никакъв случай „десничари” избълвани от престъпния свят на мутрите.

Вярно, такава десница засега няма. Ние ще си я създаваме тепърва. Може да отнеме много време, може и по-малко. В това съзидание, обаче, вие нямате място. Нямате място, защото нямате нужда от него. Вие вече си имате десен представител – Мутрата. И няма защо да се пънете да създавате присъдружна на Мутрата дясна партия. Имате си готова такава – партията на Яне Янев /ебати ташака, цитат/.

Послепис : Някой може да попита от името на кои хора изказвам тези твърдения и колцина са тези хора. Ами твърденията са от името на онези, които ще създадат истинската десница /вярно е, че не са ме упълномощили, тук малко се изхвърлям, признавам/. А що се отнася до това колко са – достатъчно са. И без вас са достатъчно.

Иво Беров

Още статии от този автор