unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

7679 Посещения

мини харта

Иво Беров

Мини харта на Иво Беров

Аз, Иво Беров, след като се събрах със самия себе си и грижливо обсъдих, прецених и осмислих ситуацията на положението, известна също като дередже или по-точно казано като „вижте ся на кво дередже се докарахме „, почти единодушно реших да обнародвам настоящата харта, като скромно я именовам „мини харта”, тоест малко писанийце демек, за разлика от хартата максима, величавото писание демек, написано и обнародвано от английските барони в началото на 13 век и от българските така наречени интелектуалци в началото на 21-ви века.

1.Знайте вие, о тъпанари такива, че ако искате да се борите с мафията и олигархията никакви промени в изборния кодекс няма да ви помогнат. Колкото и правилно, законно и честно да се проведат едни избори, те само правилно, законно и честно ще овластят мутрите, крадците и олигарсите, ако вие поради присъщите ви невежество и глупост гласуват за мутри, крадци и олигарси.

2.Знайте също, о вие, простолюдци невежествени, че мажоритарната избирателна система ще помогне тъкмо на олигархията срещу която се борите /вижте изборите във Варна/. Защото личностите в едни мажоритарни избори се налагат с агитация, тоест кандърми по телевизори, радиа и вестници, за което са нужни много пари, а пък многото пари ги имат тъкмо в мафията и олигархията. Знайте също така, о невежи безхаберници, че мажоритарната избирателна система изкривява изборната представителност. Така вместо във властта да се озоват представители на всички обществени слоеве, както на вас ви се иска, много голяма част от хората, включително привържениците на малките партии, ще останат без свои представители в Народното събрание. Знайте също така, загубеняци безпаметни, че на миналите избори имаше 31 мажоритарно избрани мераклии за депутати, като 27 от тях бяха гербаджии, включително Цецка Цачева, а 4 бяха депесари, включително Осман Октай. Така че от мажоритарни избори най-вероятно ще спечелят гербаджиите и депесарите. Това ли искате, малоумници такива ? Между другото не случайно Цецка Цачева предложи за следващите избори пак да има 31 мажоритарни избирателни района. Случайно ли е това съвпадение в числата, как мислите? А, забравих, вие не мислите. Ами защо тогава Цецка да не ви пробута угърчинските си тарикатлъци, щом вие не се усещате, о тиквеници, такива.

3. Знайте също така, загубеняци безпросветни такива, че промяната на Конституцията може да и да промени нещо си там, но това нещо няма да бъде злощастното ваше дередже, в което сте попаднали поради собственото си невежество, глупост, бездушие, примирение и други подобни такива. Забележете също, сбърканяци такива, че никой досега не е посочил, а и не би могъл да посочи кой точно член от сегашната конституция пречи на борбата срещу мафията и какъв точно член трябва да се набута в бъдещата конституция, та да подпомогне той борбата на борбата срещу мафията / докато вие се пулите и се барате за ушите/. Тук даже няма да споменаваме излишните харчове по изборите на Велико Народно Събрание и загубата на време.

4. И как така, о вие, смехурковци такива, искате хем повече представителност, хем по-малко депутати в Народното събрание. Много ли мислите, че ще спести обществото от по-малкото депутати. А дали мафията и олигархията няма да ги подкупват по-лесно, след като са по-малко ?

5. А ми я обяснете, нещастни сбърканяци такива, ако олигархията не спазва сегашните правила и вие подминавате това с безразличие, то на какво основание предполагате, че тя ще спазва бъдещите правила. Ония, които вие тепърва ще напишете без да знаете нито какво точно ще напишете, нито дали въобще можете да пишете.

6. А за тъпото ви предложение изборите да станат задължителни, би могло да се рече само :”зорлем гюзеллик, олмаз” – както са казали древните. Не римляни, този път.

7. Преди да се обявите срещу системата и да искате да я замените с друга, разберете се първо каква е системата и с каква друга ще я заменяте.

Разберете най-накрая, о загубеняци такива, че спазването на законите и правилата, както и съблюдаването на конституцията зависи от взаимния надзор между властите.

Олигархията и мафията вилнеят тогава, когато различните видове власти влязат в сговор помежду си, или се слеят в еднолично управление, насърчавани от равнодушието, благодушието, а много често и от тъпанарската подкрепа на безпросветното простолюдие, о безпросветни простолюдци такива.

И понеже знам, че тия обяснения са прекалено объркани, отвлечени и непосилни за крехката ви мисловност, ще ги онагледя, без да ви страхувам излишно, с един пример, съобразен  както с ограничените възможности на споменатата вече мисловност, така и с тегобите на напрегнатото ви битие.

Когато някой властник от втората власт – законодателната - някой като  Бойко Борисов, например, бъде уличен в престъпни действия, то четвъртата власт – средствата за масово осведомяване, осведомяват хората за неправомерните му или престъпни действия и го разобличават.

Ако вместо да разобличат Бойко Борисов за това, че е възпрепятствал митническо разследване, медиите го прикриват, то двете власти – изпълнителната и медийната са се сдушили в престъпен  сговор срещу хората и обществото.

Остава все пак Първата власт – законодателната. Народното събрание тоест. То може да накаже престъпилата законите втора власт –изпълнителната. Правителството тоест демек. Може да я накаже като уволни началника на това правителство, пък и цялото правителство, ако поще. Ако не го направи, то първата, втората и четвъртата власт са се сдушили в престъпен противообществен сговор.

В тези случаи мафията, олигархията и беззаконието тържествуват и вилнеят, а народът, по стара привичка, тъпее.

Ако първата, втората и четвъртата власт са се сдушили в престъпен сговор, остава все пак третата власт – съдебната. Тя може да накаже съгрешилата първа власт. Което означава, че главният прокурор Борис Велчев може да започне разследване срещу лицето Бойко Борисов, тъй като има законно събрани доказателства, че горепосоченото е възпрепятствало митническо разследване. Ако главният прокурор Борис Велчев не си свърши работата и не предприеме съответните действия срещу лицето Борисов, това означава, че и четирите власти – изпълнителна, законодателна, съдебна и медийна са се сдушили в престъпен противообществен сговор, а Борис Велчев, вместо да бъде укорен от медиите и обществото е станал член на Конституционния съд, като плата за престъпното си бездействие.

Но тогава пък може да се намеси гражданското общество. Което значи съвестните и будните граждани да започнат да изразяват негодуванието си  срещу престъпния сговор на първата, втората, третата и четвъртата власт. Да ходят на протести, на шествия, на флашмобове, хепънинги, инсталации, сбирки и на каквото там се ходи в такива случаи. А също така да пишат позиви, призиви, възвания, магни харти, мини харти и каквото там се пише в такива случаи.

Ако съвестните и будните граждани не го направят, това означава че съвестни и будни граждани няма. Има селяни, които искат субсидии, тоест помощи, или пък евтин хляб, евтин ток и зрелища по телевизорите. /Това за селяните и гражданите го пиша иносказателно, ама вие, каквито сте си първични, нищо чудно да го приемете буквално/

Когато граждани няма, когато няма гражданскио общество, а всички видове власти са се сдушили в престъпен сговор остава тежката последна дума на върховния, сюблимния, изконния, извечния и незаслужено славословен от користни писачи господар. Суверенът, както често го наричат с основание или без. Народът. Така нареченията народ / мнозинството простолюдци всъщност/. Този господар - народът, въстава, ако е потиснат от царски режими, позорно си трае, ако е потиснат от тоталитарни режими, или пък сваля угнетителите си чрез избори при демократични режими.

Когато изконният господар, народът тоест, гласува за своите угнетители и докарва на власт мафиоти, бивши комунисти, изперкали националисти и етнически далаверисти, то на този народ не могат помогна ни кодекс, ни конституция, ни харти, ни закони, ни правила, ни гладни стачки, ни протести, ни хепънинги, ни инсталации, нито нищо, защото такъв народ и Господ изоставя. Изоставя го, защото е тъп, четете Стария завет. / Е направил е Той едно изключение за евреите, ама защо и за българите да прави. Да не би много пък да го почитат нещо…/

Едно допълнение извън точките на мини хартата. Знайте, че ако вашите изяви отново докарат на власт мутрата Боко, о нещастни безбъдници такива, то можете пак да обиколите всички площади, където сте протестирали /негодували/ досега и да викате, подобно героите на Хашек от незабравимия Швейк /също негодували срещу системата/ : „ И какво направихме сега ? Едно голямо в целофан направихме…

Заключение – уточнение – послепис :

Мини хартата е малко по-малко истинна /сериозна/ от магната харта на бароните от началото на 13 век, които на първо място са искали да си уредят с нея имотите и наследството, нежели да утвърдят някакви човешките свободи и много по-истинна от магната харта на така наречените интелектуалци, които с нея искат на първо място си начешат интелектуалските суети, нежели да предложат някакъв изход от обществените злополуки.

И за да изглежда мини хартата не толкова първична и груба, ще й прибавя едно „рес нон верба” (res non verba), каквото и да означава това и едно „ веритатис симплекс орацио ест” ( veritatis simplex oratio est), което означава, че на истината прости думи са присъщи..

И почти накрая – не съм срещу протестите. По-лошо от това, че ги има би било ако ги нямаше.

Sur quoi je vous prie tres humblement de bien vouloir agreer l’expression de mes hommages les plus profondes.

С което най-смирено моля благосклонно да приемете израза на най-дълбоките ми към вас уважения.

Аре…

zz

Иво Беров страхува народа и протестиращите като им показва своята мини харта.