unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

5283 Посещения

От какъв зор бе, господа.

Иво Беров

От къкъв зор бе, господа.

Да, с Бойко Борисов бива да се взаимодейства. Такива са обстоятелствата, такива са ни даденостите, или като самият ми ти Бойко Борисов назова случая : "Такъв е матряла"

Писах по този въпрос преди месеци, ето тук:

Повече или по-малко убедително споделих следното :

" Като ще градим европейския си дом с тухли четворки, пък те стигнат само за половин метър зид, оглеждаме се за обикновени тухли, като свършат и те, зидаме с каквото каквото има – дъски и кравешки фъшкии. Махаме целофана и мажем. Получава се по-скоро европейска пристройка, нежели дом – ама поне вътре не вАли и не вее. Да, Бойко Борисов е такъв и онакъв, не се знае със сигурност какво би било отношението му към съдбоносни за България въпроси и какво би направил ако беше на власт, но пък със сигурност се знае какво направиха съветският възпитаник Станишев и свитата му . С угодничеството си пред Путиновите проекти и с тарикатлъците си по отношение на Европа, те постигнаха  невъзможното и немислимото почти – направиха Бойко Борисов приемлив. И поради тия причини за Бойко би могло да се каже

…Като няма риба и Бойко е демократ.

...

После, що се отнася за начина по който бива да се взаимодейства с Бойко Борисов добавих и следното / пак там/:

"А трудният и щекотлив въпрос за разбирателство Бойко Борисов и възможността за общо управление с ГЕРБ нито е толкова щекотлив, нито е толкова труден.

Като всяка малка партия и коалиция РБ може да постави  условия при които да подкрепи на ГЕРБ – тези условия са записани вече в програмата на блока, те са познати и от посланията му. Подкрепата би могла да стигне и до общо управление – което най- често означава министри на РБ в правителството, ако тези условия бъдат приети.

Разбира се, от Бойко Борисов, който днес говори едно, утре друго, вдругиден трето, а пък в още по-другиден точно обратното и на едното, и на другото, и на третото, би могло и трябва да се очаква лесно да се отметне и от едното, и от другото, и от третото, и от обратното им също. Изходът е подписано споразумение. И край на подкрепата, ако се отметне от това подписано споразумение.

По такъв начин ще изчезне и всяко опасението, че Борисов би могъл да погълне и унищожи единствената истинска партия в България."

...

И не че началниците на Реформаторския блок са чели писанията ми, та да се съобразят с тях /те са достатъчно умни за да стигнат и сами до верните решения/ но нещата си тръгнаха  както трябва. Може би най-добре го изрази Петър Москов, който каза нещо в смисъл : ще взаимодействаме с ГЕРБ, може да стигнем и до общо управление, но с изрично и обстойно написан и подписан договор - с ясно определени цели и с разпределени на задачите по дни и по часове със съответните задължения и отговорности.

И всичко дотук се получи ясно, естествено, просто, разбираемо и приемливо.

Но пък защо да е ясно, естествено, просто, разбираемо и приемливо, като може да е мътно, неестествено, сложно, неразбираемо и трудно приемливо"

Въпрос, предопределен от една изначална нашенска съдбовност, която е решила, че щом по българско нещо може да се преиначи, изопачи, разтури, усуче, пресуче и изонода, то в края на краищата няма как да не се преиначи, изопачи, разтури, усуче, пресуче и изонода.

Като за целта, пак по вече изпробван нашенски си начин бива да се създаде не какво да е, а цял един ми ти ти един институт.

От какъв зор бе, господа.

Може би съгласно правилото - ако искаш нещо да не стане, създай комисия за ставането му, или пък още по-добре - институт.

А може пък и да е за друго. Нали тези, които създават "института" са все умни, учени и образовани хора, или поне досега са се проявявали като такива. Може пък най-подир да са си казали : " Досега се проявявахме умни, разумни, учени и образовани хора, приказвахме умни приказки и правехме смислени неща, я сега пък да направим нещо тъпо " И речено-сторено - направили институт за сдобряване на Реформаторския блок и ДСБ и Бойко Борисов. Случайно някой да е чувал за нещо по-тъпо в институтската област ?

...

А, всъщност хиляди извинения, грешка голям, грях даже, или най-малкото политическа и институтска некоректност. Не е институт за сдобряване на РБ и ГЕРБ, а институт за десни политики, за дясно мислене, за десни виждания, за десни идеи, за десни светогледи, за десни светоусещания, за десни хрумки, за десни предпочитания и за десни наклонности. Така уважаемите десничари са решили на нарекат целофана. Същият с който в България се загръщат повечето политики и "политиката" като цяло.

...

Защо бе, господа. От какъв зор. Като увием кравешките лайна, калта и сламата с които ще градим европейската си колиба в целофан, щото друг "матрял", ще се превърнат ли те в тухли четворки, в стоманобетон и фибростъкло.

Какви десни политики ще мислите, бе уважаеми господа. Ако е за десни политики във  всеобхватно-теоретико-трансцедентално-онтологичесния смисъл на думата, то десните политики са си измислени отпреди векове още. Ако ще е за всекидневно някакво общуване, конущистване, раздумки и моабеит между ГЕРБ и РФ, нещо от рода на "кво праим ся, това гласуваме ли го заедно или не" с цел донатъкмяване и донагласяване /тунинговане за по-атрактивно и по-институтско/ на взаимодействията, то от институт пак няма нужда, подобни взаимодействия се нуждаят от някое по-скритно заведенийце, където да става моабетите и от няколко окумуш момчета, всъщност за предпочитане момичета, които да сноват между партийните средища, та да върви общото дело, козата ностра тоест.

...

Ако пък става дума за това РБ и ГЕРБ да не се нападат излишно преди изборите, то пак няма нужда от институт за десни политики. Има нужда от изначално домашно и политическо възпитание. И от "свеждане до знанието" на партийните привърженици. Както преди Боко беше свел до знанието на своите поклонници : " За Първанов ще мълчите, за него само аз ще говоря".

...

Има обаче едно по-вероятно обяснение за създаването на института с неуточнена и не съвсем доказана уместност. " /Неуточнена и не съвсем доказана уместност" - пък нека сега някой да рече, че не умея да се изразявам изтънчено, изискано и полит-коректно./ :

Като обявим ГЕРБ за популярната, тоест народната дясна партия, връзките ни с нея вече няма да изглеждат толкова наложени от зора, обстоятелствата и суровата действителност. Ще се извисят някакси. Ще се облагородят. Ще изглеждат като като следствие на историческа неизбежност. Като колелото на историятя, което се търкаляло, търкаляло, пък най- накрая се дотъркаляло до окончателния и неизбежния съюз между РБ и ГЕРБ . В името на общото дясно управление, на светлите десни бъднини и на европейските ценности. Тук може да се добавят и почти неизбежните: "в името на общото благо, в името на националните интереси, в името на народа и в името на бюджета, например" . Мое да се добави също и в " в името на световното човешко щастие".  Въобще може да вапцате целофана с всякакви краски, цветове и шарении. Да го обкичите с всякакви пъстрила, с надписи, панделси и финтифлюшки.

Вътре обаче съдържанието му ще си остане същото. И то ще се нарича Бойко Борисов. И нито ще е дясна, нито ще е партия, нито ще е европейско, нито ще е за развитие това съдържание, а ще си бъде Бойко Борисов.

...

А може би целта на института е да направи от Бойко Борисов нещо различно. Да го облагоради, да го озапти, да го образова и да го опитоми, като му бъдат предложени, да не кажем пробутани "десни политики". Да го съпикяса, ако хептен го напъне към еднолично управление. Е, това вече е смешно. На краставичар краставици. Вие на Бойко Борисов ли ще ги пробутвате тия пинизи, бе зубрачите на мама и тате " Ти с мен ли ще се мериш бе, кьорпе" - както казал бай Ганьо". На батето ви Бойко Борисов вие нищо не можете пробута, милички. Обратното -  той ще ви пробута на вас каквото там си има за пробутване. Защото тия ваджии- тарикатлъците, хитростите, шашмите, иширетите и пинизите са си негова нива,  негов ареал, негова писта, негово лозе, негова територия, негов мегдан. Вие с него там не можете се мери. Ще ви купи, ще ви продаде, ще ви прелъсти, ще ви използва, ще ви сдъвче, ще ви изплюе и накрая,  като ви докара до там -да станете хептен безполезни и излишни / щом като ГЕРБ е народната Народна партия, то каква нужда от вас/ ще ви рече "ебати ташака"

С извинение за израза, но такова беше обобщението на Борисов по повод политическите злочестини на един негов съратник и съпартиец от Европейската Народна Партия. Съпартиец, съратник -  е бати ташака.

...

А може би целта на института е да накара "твърдоглавите талибани" от ДСБ да приемат някак Бойко Борисов да го преглътнат някакси. За сведение на Института за Десни Политики повечето от тях, или поне доста от тях са го приели и са го преглътнали някак. Защото въобще не са талибани, защото имат здрав разум и разбират, че "такъв е матряла" и че такива са обстоятелствата.

Само че да препоръчвате ГЕРБ и Бойко Борисов като народната Народна партия на България е подигравка тъкмо със здравия разум на хората приели Бойко Борисов не като нещо друго, а като това, което е - Бойко Борисов. Целофан, шарении, пъстрила, панделки, благовония, финтифлюшки. От какъв зор бе, господа. Аре нема нужда.

...

Или пък в Института за Десни Политики са си въобразили, че Бойко Борисов би се посвенил да подмине, да презре, да подритне и да се присмее на реформаторите, за да се съюзи с ДПС, с Бареков,  с БСП и с всеки за когото сметне, че му е и изгодно. Всъщност едва ли да са въобразили подобно нещо в Института. Все пак това е институт за политики, а не за смехории разни. Макар понякога тия двете неща да се препокриват.

...

Но нека оставим тънките и дебели бакалски сметки, нека оставим  махленски пинизи, нека да погледнем отвъд кухненските кръгозори на битовата политика.

След стопанските мерки срещу Русия Путин отчайващо се нуждае от стопански пробив. Този пробив може да дойде от "Южен Поток" – построен според руските, а не според европейските изисквания. Този пробив би бил не само стопански /икономически/, той би бил и политически. А след своето принудителното  политическо иночество Путин отчайващо се нуждае и от политически пробив. За подобен пробив той би дал и използвал всичко, което има. Всичко - то ще рече влияние, хора , медии / включително българското уж национално радио/, банки /знае се кои/, цялата си пета колона, и най-вече и преди - всичко газовите си и нефтени милиарди.милиарди.

И хайде сега нека някои от института от десни политики да излезе с твърдението : Бойко Борисов е десен политик, неговите привърженици и поклонници са Граждани за Европейски Развитие на България и затова той ще откаже двата или трите милиарди, които Русия би му предложила като подкуп / ах, извинете, исках да кажа като комисион, бонус, заплащане за консултантски съвети, участие в борд на банка, или пък в газово - нефтено дружество - Шрьодер, Милен Велчев,  или както там е прието да се наричат тия неща по приятелските кръгове/.

Една подсказка /жокер/. Имаше един политик, който заяви :"Ако аз бях на власт, Южен поток отдавна щеше да бъде построен" . Сещате ли се кой беше този политик ? Ако не се сещате, да ви подсетя- първото му име е Бойко, второто е Методиев, третото е Борисов. Сега досетихте ли се ?...

...

Нека се излезем сега от необятните геополитически простори, нека се смъкнем  малко по-надолу след полета си из височайшите геополитически небеса - приземяване, приземяване, приземяване, и нека се снишим до равнището на българските политически  измерения, тоест до Бойко Борисов. Идват избори и точно преди изборите е девети септември. И сега какво ще реши Борисов. Дали по случай датата ще отиде да поднесе цветя на паметника на Тодор Живков, защото Живков построил бил две Българии и всяко правителство, което направи и една десета от това, което Живков бил направил трябва да се гордее, или напротив пък -  Бойко ще заклейми деветосептемврийския преврат, защото дядо дрън-дрън-дрън. Или най-вероятното - ще се посниши точно около девети. Не се знае какво ще направи. Тоест знае се. Ще направи това, което му е изгодно за мига. Ав следващия миг може да направи и точно обратното.

...

Той какво ще направи е ясно, по-любопитно какво ще направят господата от десния институт. Дали ще заобясняват, че каквото и да направи Борисов - дори да възхвалява Живков и да поднася цветя на паметника му, той все пак си остава народната Дясна партия на България ?

Защо, от какъв зор бе, господа ?

...

Дали пък заради бъдещи службици и облаги ?. Не, не може да бъде, далеч от нас подобно подозрение, vade retro satana, на български „ваде ретро сатана”. Много по-вероятно е на тези иначе почтени люде да е омръзнало висенето встрани от общите течения, от мейнистнрийма тоест, встрани от възможностите за влияние, за извява, за развитие, за личен напредък, за парична обезпеченост и сигурност, а пък и суетата натиска отвътре, не можеш цял живот да бъдеш маргинал и дисидент, като се е юрнал народа след него, ти какво сега ще се превземаш – хайде и ти след него. Да се присламчиш към нещо сурогатно, като започнеш да убеждаваш всички, а най-вече себе си, че то не е сурогат, а народната дясна партия.

/Ох, пак чувам – ама то за доброто на десницата, за доброто на България, за доброто на народа, за доброто на Европа и въобще за цялото всеобщо благото и щастие на съвкупното световно човечество/

...

Реформаторският блок, ако  просъществува като истинска десница, а не като народен или простонароден сурогат, ще бъде дългосрочен замисъл. Партия, която като власт и влияние ще се състои след три, четири, или десет години, примерно. Като успее да привлече достатъчно избиратели към себе си, включително и тези на ГЕРБ. /Ако до десет години не стане, отпиши го, никога няма да стане/. И точно затова РБ, а и България наистина се нуждаят от Институт за десни политики, който да подпомага и насърчава такъв проект, такова виждане.  И от истински институт за десни политики, а не от сурогат, чиято убога цел е / Боже, каква мижавост/ - сближаване на Реформаторския блок с Гражданите за Европейско Развитие на България , които дори да са за развитие, не са непременно за европейско такова и които дори да са движение и граждани, не са нито партия, нито пък дясна такава.

И между другото, едно от малкото неща, ако не и единственото, което, което наистина би оправдало едно новото възшествие на ГЕРБ, което преди всичко означава възшествие на неговия водач е откъсване от политическото влияние на все по фашизираната Русия. А дали подобно откъсвани би си заслужавало на възможна еднолична власт и пренебрегване на демократичните начала в България ? Ето нещо, върху което един институт за десни политики би могъл да мисли. Един истински институт, обаче.

Още статии от този автор