unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

4219 Посещения

"Плана Орешарски", извънземните и английските нивя

Иво Беров

 Плана Орешарски”, извънземните и английските нивя

 

Вие несъмнено сте чували за извънземните. Предполагате, че може и да ги има. А пък може и да ги няма. Може да са някаква измислица само. Истинските учени, например, отричат възможността един свръхразвит разум да измине смайващи пространства в продължение на хиляди светлинни години, за да дойде на нашата планета и да почне да жъне из английските ниви. Пък и ако са решили извънземните да ни дават някакви знаци, или да ни предават познания, то могат да го направят с флашка, например, вместо да се превиват по чуждите нивя като нек,ви ратаи или като робини в стихотворение на Ботев.

При всички случаи тези извънземни вие не сте ги виждали, освен ако не сте под особен лекарски надзор, или ако не сте гледачката Светлина от оная кабелна телевизия, но и тя не ги е виждала, а само общува /комуникира/ с тях, защото те й спускат отгоре разни откровения.

А  чували ли сте за плана Орешарски ? Да, разбира се. Кой не знае „плана Орешарски, кой не е чувал за него – както би възкликнал същият този Ботев, ако живееше в днешни дни и ако не беше поет и революционер, а финансист или водещ на сутрешен блок.

А иначе виждали ли сте го този план ? Чели ли сте го ?  Има ли поне един наблюдател, тълкувател, журналист, политик, водещ, махленски мъдрец, кръчмарски пророк или който и да е от онези, които непрекъснато говорят за „плана Орешарски „ да е прочел нещо от този план ?

Няма начин. Нито те са го чели, нито вие сте го чели.

Не се безпокойте, обаче. Този път не е ваша вината. Този път това не се дължи на вашето невежество или мързел. Има си друга причина. Много основателна. Съвсем основателна.

Такъв план няма.

Внимателните наблюдатели само подозираха липсата му. Тази липса пролича ясно в неделя, в едно предаване на националната телевизия, когато Радан Кънев от ДСБ попита Антон Кутев от БСП къде е може да прочете този план, защото навсякъде го търсил и никъде не го намерил. Кутев не успя да каже къде може да се прочете този чутовен план и направи отправка към програмата на БСП.

Така че план Орешарски няма. Има разни намерения /добри разбира се, че как иначе/, има също така намерения, има и още намерения, има разни съображения, има обещания, има програмата на БСП, план Орешарски обаче нъц. Няма бе. Хич. Йок. Ниенте. Нанай. Ъпсурт.

...

 „ Плана Орешарски” най-вероятно е измислен от някой журналист, който е решил, че въпреки изискваният на занаята си, който изключва всякакви видове умствени занимания, би могъл все пак да попрочете нещо за разни страни изпаднали в криза, натъкнал се е на плана Маршал / с ударение на „а”/, нищо не е разбрал нищо, разбира се , но пък наименованието му се е сторило вдъхновяващо и величаво, маршалско едва ли не,  та е решил да го пригоди към нашата си действителност, белким и тя придобие малко по - величествен вид,  ако не световен, то поне европейски, и ако не маршалски, то поне орешарски.

 Въпреки всичко този план има едно основно и решаващо достойнство. „Какво достойнство може да има в един план, когато планът го няма” - биха се почудили неизкушените в българската политическа действителност аджамии.

„ Ами тъкмо това му предимството – че го няма” – биха обяснили изкушените в българската политическа действителност познавачи.

И точно по това свое предимство планът „ Орешарски” се различава от „плана Сидеров”. „ Плана Сидеров” го има. Това пък е основен негов недостатък. Освен всичките други.

 Тези разсъждения могат да се сторят малко налудничави за хората незапознати с тукашните политически своеобразия. Те са си обаче съвсем точни, разумни и смислени.

Защото е знайно, че ако положението в България може да се влоши, а то винаги може да се влоши, няма как да не се влоши. Стига да решиш да го промениш с някой план./ Я си представете, че беше заработил плана „Сидеров”, например/.  Затова „ плана Орешарски” е добър. Поради две основни причини :

Първо – защото го няма. И най-вероятно няма да го има. Ще им някакви кърпежи, някакви променки /дано не са заменки/, ще се вземат пари оттук, за да се прехвърлят там, ще се свършат някои неотложни и неизбежни работи и толкоз.

Второ - Същият този план, доколкото го няма е съвсем различен от плана на Българската социалистическа партия, доколкото го има. Той нито предвижда строителството на Белене, нито подоходно повишаване на данъците, например.

 И понеже преди неизбежното разочарование е прието човек да бъде добронамерен към всяко ново правителство, за правителството на Орешарски биха бива да се каже следното добронамерено, пропито с упование в бъдещето и неоснователна вяра предположение :

 Има вероятност, колкото и малка да е тя, при управлението на Орешарски нещата да не тръгнат чак толкова пък съвсем зле.

 

Иво Беров.