unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

4289 Посещения

dies irae или какво стана в тия дни на гняв

Иво Беров

DIES IRAE

  Какво стана в тия „дни на гняв”.

 

-         Стана ясно, че Орешарски не е никакъв професионалист /познавач на занаята си, какъвто и да е тоя занаят/, а е най-обикновен политически поставеник, изискано казано, или пък политическа гюдерия – както биха казали любителите на един по-ярък и точен изказ. Че не е никакъв познавач на занаята си / икономист, финансист, или нещо подобно/ си пролича още с готовността му да строи Белене. Не само един обикновен финансист и икономист би отказал подобно бреме за страната си. Би се отказал от този строеж и всеки човек, който умее да смята. И който е достатъчно почтен за да не се съгласи да продаде страната си за 30 или 3 милиона сребърника.

Но след назначаването на Пеевски, политическото обслужване стана съвсем явно. И вече определенията за поведението на Орешарски клонят повече към изразителното „политическа гюдерия”, нежели към изисканото „поставеник”.

То пинизът с назначаването на Орешарски за разсъдливите си беше ясен още в началото. Да закрепи някак положението за една година, да свърши малко мръсна работа, после БСП да каже, че заради него не си е изпълнила обещанията. Също като Бойко дето бил добър, ама лошият Дянков не давал заплати на хората, щото си мислил само за бюджета. И след една година да го избишка. Орешарски де. Със съответните бонуси, тоест надбавки, тоест това, дето се дава на магистралките, след въпроса „колко”

-         Стана ясно също, че ДПС началника си мени, нрава си не. А нравът й е на мафиотизирана етническа партия, защото ДПС си е мафиотизирана етническа партия.

-         Стана ясно че Волен Сидеров не е никакъв националист, а е нещо средно между Орешарски и точно обратното на националист. Сидеров, ако някой не е забелязал, непрекъснато дудне срещу някакви измислени някакви европейски колонизатори и в същото време по никакъв начин не споменава за пагубната енергийна зависимост на България от Русия. Не само не споменава, но и съдейства за тази зависимост / Белене/. Абе някой не се ли зачуди защо първото предложение на Сидеров беше да се върне пушенето в кръчмите. Щото пушенето било много нашенско и потриотско-обяснява един приближен на Сидеров професор, политик от Атака – а пък въздържанието било нещо европейско, чужбинско, империалистическо и изменническо / и тия ги дума професор/. И съвсем случайно една руска банка, с икономически и политически мераци към България купи Булгартабак. И се готви да купи БДЖ. И иска да си продава цигарите.

  Освен това Сидеров, като враг на чуждоплеменните политици можеше простичко да каже : Назначавайте си Пеевски, ама без мен. Нека оглави ДАНС, ама на Сатурн. Сидеров, обаче, дето иначе много зяе по площадни сборища този път си затрая като бившия прокурор по случая „ Мишо Бирата „

-         Стана ясно, че при БСП всичко е било външност. Привидност. Сякаш с времето червените се бяха превърнали в истинска, обикновена, човешка, обичайна /нормална тоест/ лява партия. Сякаш Станишев от номенклатурно глезанче, от галено пишлигарче и от човече дето няма и ден трудов стаж, от мижитурче изучавало униформата /обмундировката/ на руската армия / или беше на съветската/ постепенно се е превърнал в зрял, улегнал, оправен политик, достоен да бъде председател на Европейско партийно сдружение.

Нищо подобно обаче.

За един ден стана ясно, че БСП си е същата стара партия, която дори не е лява и чиито основни началА, цел и смисъл са си все същите старата. Властта.

И затова Станишев реши да се разправя с герберите по герберски. Също като ония, които подкрепиха Бойко Борисов, въпреки тъмното му минало – идва значи от подземния свят, знае му хитрините и ще се съумее да се разправи с него. Та и с Пеевски същото- много е нахъсен, владее мръсните номера, ще знае как да се разправи си гербаждиите и да им разкрие зулумите.

Това, обаче, не е държавническо и политическо мислене. Това е махленски мислене. Това са махленски тарикатлъци. И може би Станишев сгреши от бързане.

 Защото БСП бърза. Много бърза да се разправи, защото ако БСП не унищожи ГЕРБ, ГЕРБ ще унищожи БСП. Тук виждане за бъдещето на България и истинска политика няма. Две гангстерски банди - БСП и ГЕРБ са в смъртна схватка. Използват Българската държава като оръжие. Борят се кой ще го докопа. Кой пръв ще се възползва от нейните производни - прокуратура, ДАНС, съд, медии, полиция. Получава се не политика, а престъпен двубой. Зрелище за което всички си плащат, което всички гледат и в което всички участват, дори да не искат да гледат, да плащат и да участват.

Стана ясно и друго. Стана ясно, че олигарсите и мутрите, че тарикатите и махленските бабаити, далаверистите, подкупниците, продажниците и всякаквите отворковци, докопали се до властта под прикритието на политици, а също и разните пичлемета и курви, вмъкнали се по радиа и телевизори  под прикритието на журналисти, и още калинките, министерските държанки, безхаберниците и некадърниците, вмъкнали се в различни служби под прикритието на началници и служители, всички те не са успели да смажат хептен съвсем страната, не са успели да доведат израждането й дотам, че тя съвсем да се оскОти и опростачи.

Затова сегашните негодувания не бяха като ония, зимните. При ония -  зимните, хората сякаш не знаеха какво точно искат – тока ли да поевтинее, статуквото ли да се промени, нова конституция ли да се приеме. И постигнаха точно обратното на това, което искаха, каквото и да е то. Вместо намаление на тока постигнаха увеличението му. В най-добрия случай – обещанието да се намали цената му с 5 %. От което се разбра, че токът е бил скъп не заради прехода и международното положение, а защото правителството на Борисов е вкарвало в ценовите смески скъпия ток на борисовата другарка Цветелина Бориславова, притежателка на вятърни мелници и слънчеви колектори. Вместо граждански надзор над ДКЕВР постигнаха точно обратното. ДКРВ  реши да не допуска на заседанията си дори журналисти. И вместо промяна на статуквото зимните шествия доведоха до затвърждаването му. / А, има все пак едно значителна, или поне знакова промяна. Вместо лошият, неуравновесен, неразумен и недалновиден Костов, който пробута рухналата и задлъжняла авиокомпания Балкан на лошия евреин Гад / то и името му такова – лошо/, в парламента влезе допълнителна сюрия избраници на добрия, уравновесен, разумен и далновиден националист Волен / то и името му такова – добро/, който ще увеличи златните съставки в медните находища от 0,3 на 33 %, ще избави България от европейския империализъм и ще направи пенсиите 1000 лева.

...

Сегашните негодуващи бяха  други. В началото поне Знаеха какво искат. В началото поне. И го постигнаха. Само за един ден. Управниците се опитаха бързо да поправят грешката си - Пеевски.

След това започнаха да се повтарят зимните чудесии. Вече не се знае какво точно искат хората по площадите. Дали само оставката на Орешарски. Дали и тази на Станишев. Дали на цялото правителство. Дали искат нова Конституция или само нов изборен кодекс. Дали искат Велико Народно Събрание наесен или искат само нови избори, за да се върне Бойко на власт, та двамата с Цветанов да отърват съда и затвора. Защото нови избори сега това означават – Бойко Борисов и Цветан Цветанов да се върнат пак на власт, да отърват затвора и да се разправят с БСП така, както БСП се опита да се разправи с тях/ каква щастие за някои уж десни – „ще управлява наша мутра, а не червените боклуци”/.

 Защото могат ли да кажат ония, които предпочитат Бойко Борисов пред Делян Пеевски по какво едната мутра се отличава от другата. Освен по това, че първата мутра е по-голяма мутра от другата, а другата е по-мутреста от първата. / Само, за Бога, не повтаряйте тъпото „ Бойко прави магистрали”, защото е тъпо/

     Ако изборът е между мутри, то няма нито избор, нито смисъл от избори.

...

Добре, негодуванието не иска да бъде представяно от партии. Самото то пък не умее, не желае, или няма време да сътвори своя партия. Освен това мили протестиращи, негодуващи, искащи промяна, искащи неизвестно точно какво, или искащи всичко, при избори се избират партии, независимо как се именуват те – дали Гражданска партия против всички партии, например, дали Гражданско движение за българите към Европа, дали Гражданско движение „България на българите” или гражданско движение „циганите на Сатурн”. И се избират такива партии каквито има. Както рекъл шофьорът на автобус 204 като му направили забележка, че не кара картофи : „ Каквото се качи, това карам”. Ако ли пък не искате партии, а еднолично управление – имате си Бойко Борисов, имате си и примера на Ердоган.

Откъде да дойде политическото представителство на негодуващите, обаче.

...

Първите стъпки на това, което би могло да бъде нова десница и политическо представителство на възмутените множества бяха колебливи, но верни. Новите лица на ДСБ бяха сред хората от площадите,  без при това да се натрапват и без да се опитват да извличат користна полза от хорското негодувание. / Партията на Кунева някак я немА при тия събития. Не взе отношение, сниши се. СДС пък го още по го немА, защото то него въобще си го няма/.

 Явната липса на Костов в общественото пространство, на неговите смислени предложения и точните му оценки се уравновесява с възможността да бъде подновено общуването между истинските десни партии, останали извън парламента и зараждащото се гражданско общество. / Нали никой не вижда Костов умешан с хората от площадите, както през 1997-ма . /Стига това общуване да продължи така умно, премерено и ненатрапчиво, както започна.

Добре би било партиите, чиято работа е да осмислят протестите и да предложат решения на обществените искания да не тръгват по най-лесния път, който, разбира се, винаги води надолу. Да не уйдисват на простонародните ищаси заради лесни, бързи и временни успехи, а да превърнат тези обърканите и често пъти глуповати / ами нека си го кажем, като са такива, такива са/ искания на множеството в смислени действия. Пълна глупост е водачите да се съгласяват с една замяна на пропорционалната система с мажоритарна, например. Може да има само частично мажоритарна или избирателно пропорционална система, но това са повече външни промени, а не същностни. Промяната на изборния кодекс също нищо не решава. Ако хората искат да си изберат мутра за водач, то водачът им ще бъде мутра, както и да се прекрояват изборните правила. Никакво решение не е свикването и на Велико Народно Събрание. Нито пък гласуването на нова конституция. Това не са лекарства за причините, а скъп лек за последствията, който само затруднява истинското лекуване.

Бедата на България не са партиите – бедата е тяхната липса. Бедата на България не е демокрацията – бедата е нейната липса. Партиите се изродиха в мафиотски кланове и образувания, демокрацията – в корпоративна постановка – ето къде е бедата.

Целта е тяхното възстановяване – на партиите, на демокрацията и на държавността – тук Станишев е прав. И сблъсъкът не е между сини, червени, жълти и зелени, сблъсъкът е между почтените граждани и мафията.

Дано почтените хора са научили, че мафията не може да бъде преборена с мафиоти – Станишев май вече го научи, макар и късно. Дано десните хора са научили, че левите мутри не могат да бъдат преборени с десни мутри.

И че ако при новите избори едната мутра – Пеевски /като олицетворение на възгледи и поведение/, бъде заменена с мутрата Борисов / и като олицетворение на възгледи и поведение, и като същност/ победител ще е мафията, не почтените граждани. Ако обществените събития попречат на прокуратурата и съда да разследват деянията на предходните управници сега, те няма да бъдат разследвани никога. И мафията в България ще властва още десетилетия. Още четири години най-малкото.

 

 

 

 

 

Още статии от този автор