unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

Седем километра до рая

Иво Беров

Седем километра до рая

 

Може би защото селото е в края на пътя, може би по някакво друга причина, но лицата в кръчмата са унили и зли. Кръчмата е тягостна. Обширно, ъглесто, неугледно помещение, вероятно служило някога за събрания на местния партиен актив.
То не че лицата където и да било по българските села са особено приветливи. Не са особено. Никак даже. " Ние нямаме работа, нямаме нищо, а вие там из София и из градовете живот си живеете" сякаш казват лицата. Това без псувните. С тях посланието се удължава тройно или четворно.
А иначе всеки минал през тези селца би трябвало да е добре дошъл.
Щото може да купи къща, примерно. Или минерална вода. Или баничка. И въобще да остави някакви пари. И после да похвали селото пред близки и познати, та да дойдат и те.
Ако селото е... [Продължава..]

В края или началото на света

Иво Беров

В края или началото на света

 

Това нещо тичаше пред мен с бастуна си като на състезание. А не се състезаваше. Нямаше с кого. Бързаше. А нямаше закъде. Тук ако искаш нещо да стигнеш, стигаш го веднага. Защото се намира наблизо.
Това е предимството на малките селца.
Недостатъкът им е че нищо не се намира. На мен точно пък това ми харесваше.
Всяко едно от тези села беше краят на света. Или началото на друг някакъв свят. Тук пътят свършваше. И започваше друг път.
Ако нещо можеше да се разбере за тоя свят, то можеше да се разбере тъкмо тук, в края му.
А аз не исках да разбера нещо за тоя свят. Исках да разбера всичко.
Вече бях обиколил няколко такива краища на света. Всичките с ласкави имена. Алино, Ярлово. Поповяне, Чупетльово. / По картите - Чуйпетльово/, Плана, Боснек.
Може би... [Продължава..]

Дай пари ма, държаво ниедна.

Иво Беров

Дай пари ма, държаво ниедна


Появява се по телевизора артист. Говори разни неща, но се знае как ще свършат разточителните му приказки и какво ще издума накрая :
"Държавата не дава достатъчно пари за културата. Културата загива. Край на културата. А щом няма култура, няма и държава " - това ще издума накрая, няма начин.
Появява се ресторантьор - ако държавата не даде пари, ресторантьорството загива, а с него и държавата.
Появава се по земеделец. Говори, суче и накрая : "държавата не дава достатъчно пари за земеделието и земеделието загива "
Появява се полицай, лекар, медицинска сестра, служителка в държавно учреждение, надзирател в затвора :" държавата да даде пари, иначе полицията загива, здравеопазването загива, затворът загива, а след тях и държавата, разбира се".
Появява се... [Продължава..]

Обществен екзорсизъм

Интересни Времена
Обществен екзорсизъм

Обществен екзорсизъм

 


Христо Слави Рачев


Живях достатъчно дълго, за да знам, кога сатаната се навърта наблизо. Издават го някои незабележими детайли, но и фрапиращи прояви, които никой не забелязва. Когато е наблизо опъва един лъх на Лукойл, на дзифт.
Думата сатана се носи на вълните на хилядолетията от арамейски език и означава “клеветник”. Дяволът е негов синоним, дошъл през древногръцкия език. Смисълът, който влагаме по тези ширини, е, че дявола лъже, подвежда и манипулира. Християните, често се заблуждават, че дявола е издивял ангел.... [Продължава..]

Какво точно изчукват Кючуков, Чуков и сие

Интересни Времена
Какво точно изчукват Кючуков, Чуков и сие

Какво точно изчукват Кючуков, Чуков и сие

 

 


Христо Слави Рачев


Разполагаме с доста генерали. Различни по ръст, темперамент и подготовка. Време беше да се появи един, който да изпълва със съдържание това висше офицерско звание. Професор д-р Тодор Димитров Тагарев. Отличен военен стратег с открита и категорична проевропейска позиция и стоманено жило в характера. Щом го видях прочетох кой е Тагарев и веднага изправих рамене. Правителството ни поднася... [Продължава..]