unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

Бузлуджански купаж

Интересни Времена
Бузлуджански купаж

Бузлуджански купаж

 

Христо Слави Рачев

 

Гаменизацията на политическото скороговорене достигна до пищене и премина в ултразвук. В тези честоти цвърчи простолюдието, като някакви праисторически птици, тропат с клюнове и не усещат, че гората им се е подпалила. Напоследък се чува и грухтене. Клокочи българският казан, защото се намираме във фаза "бурна ферментация". Не ставаме още народ. Рано е. Чака ни продължителна "тиха ферментация" и чак тогава може да излезем на Европейския пазар, като младо вино - българско Божоле.

Че от всяко грозде не става ни вино, ни народ е, древна истина. Важни са сортовете, почвата, влажността, сезоните, мигриращите сортове, босите крака, които разпукват зърната. Всичко това изразено с една дума - тероар.

Българските вина са... [Продължава..]

така наречените и протестите

Иво Беров

Така наречените и протестите

 

Те са такива. Така наречени. Всичките почти. И не само интелектуалците. И не само писателите.¦Всичките. Почти.
Някъде след 1990 година, по Луканово време отново се върнах да работя в Националното Радио като нещатен репортер/ бях го напуснал преди време, отвратен ясно от какво/.
Върнах се, защото, нали, вятърът на промените, комунизмът си отива, всеки да дава според силите и възможностите си. И се случи по онова време да отида на Ангел Кънчев пет, където беше Съюзът на Българските Писатели, за да почувствам как горепосочените така наречени възприемат новото време, как го осмислят и как се вписват в него.
Това, което чух, ме срути. Ме срази, порази, разглоби, разнищи, разпарчетоса и разгемби.
"€ž Голям хитрец, излезе нашият Тошо.... [Продължава..]

la piovra е наоколо

Интересни Времена
la piovra е наоколо

                                                                                         La Piovra е наоколо

 

 

 

Христо Слави Рачев

Ще доразвия едно мое хрумване набързо, че по площадите взе да става много горещо.

Моля, не отнемайте предимството на комунизма пред останалите тоталитарни режими. Той е ненадминат по количеството трупове и разрушения, които остави. Този идеологически ураган от... [Продължава..]

Дирници и демос

Интересни Времена
Дирници и демос

                                                                                   Дирници и демос

 

 

Христо Слави Рачев

Вече не ми се умничи във Фейсбук. Около мен стават по-истински неща. Постоянно ми се налага да избирам между реалността и измислицата. В Созопол отдавна изчезна магическия свят на древността, висналите гердани от чирози. Рибарските истории,... [Продължава..]

За революциите, бунтовете, размириците и цивилизацията

Иво Беров

 

За революциите, бунтовете, размириците и цивилизацията

 

Както винаги мнозинство люде у нас, почти без изключения, въобще не разбират за какво иде реч. А не разбират, защото не искат да разберат. А не искат да разберат, защото разбирането изисква разбиване на изградени вече представи и най-вече предразсъдъци. А в мнозинството люде тези представи се изграждат със зор, въпреки решителната помощ на хитровати и користни източници за осведомяване.
Но първо за какво не идe реч, какъв не е въпросът :
Въпросът не е за сблъсък между републиканци и демократи. Този сблъсък само предшества същностното явление, като усилва или притъпява изявите му, но в никакъв... [Продължава..]