unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

1236 Посещения

Българският Кьовеши

Интересни Времена

                                                              Българския Кьовеши

29177100 1716976888361943 8252352520471445504 o

 

 

Христо Слави Рачев

 

   В нашенската юриспрудентна джунгла е дяволски трудно да се ориентираш по звуците и следите, които оставят странните и обитатели. Притичват някакви същества и говорят на неразбираем език, понякога цвърчат и правят човекоподобни гримаси. Правистите шетат из коридорите и се налага да живеят по правилото: по силния притиска по-слабия. Тук неотменим закон е: от двама еднакво силни побеждава по-наглият. Когато се появи зам. прокурорът Гешев, намаляващата част от българите се сетиха за полицая от миналото Никола Гешев, който беше внедрил над 180 агенти в средите на опозицията и комунистическата партия. Знаеше всичко за всеки. Негови са думите:

„Ще обера кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите – да видите как се управлява с кундурджии!“ То май така и стана. Речено, сторено. Народната кондурджийска власт извърши чудеса от управленски глупости и под натиска на окупаторите от СССР предадоха златния ни резерв и след откровени антибългарски решения съсипаха хубавата ни страна.

Помним съвременния Гешев с игрива усмивка, само дето не въртеше синджирче на показалеца си, излъчваше лек непукизъм и любопитство от вида, я да видим какво ще стане. Сетне започна да арестува тоз, онзи. Рекох си: почнахме ги. Не минава ден и ни информират за ново прокурорско разследване. Звучеше очарователно, като майско небе преливащо от пухени облаци, известни като кумулуси. Дори упрекнах някои наблюдатели, как не забелязват, че вече се сдобихме с българския Кьовеши. Нещо като евреите, които не повярваха, че Христос е небесния син.
Невъзможно е заместник прокурор, да стартира прокурорско разследване, без баш авджията Цацаров да му присветне, като натисне зеления бутон. Може и да не натисне. Червеният бутон, обаче е доста охлузен и веднага се вижда, че той е с по-висока честота на употреба. Демек, тези не ги закачаме.
Иначе прокурорите не вкарват в затвора. Те реагират на сигнали или са глухи, когато някоя институция, фирма или обикновен човечец крещи за помощ. Има още звена, които могат да позволят на престъпника да се измъкне. Следствието, МВР, ловки адвокати, накрая българският съд. Подобно на синхронното плуване, на повърхността виждаме красиви замръзнали усмивки, надиплени винено червени тоги, а под водата грозно ритане с крака. В тази сложна материя не бива да се доверяваме единствено на дежурните авторитети, толкова често се оказват купени, ангажирани, рекетирани или предстои да получат цена за предателството си. Дори на опозиционното говорене, което както винаги бърза да омаца всяка дейност на правителството със здравословното намерение, я бе, я станете, да седнем ние. Точно тогава общественото мнение облъчено от медийния колайдер се цепи на хиляди частици и тъй раздробено оформя някакви съмнителни образи.
Гешев е кандидат за главен прокурор, сам прогнозира, че му предстоят много кални бани и няма сигурност, че ще издържи лечебната им сила.
Безкрайни са пасиансите, които редят службите на петте мощни гравитационни сили, които упражняват натиск върху България. Това са Европейският съюз, Русия, Америка и Турция. За да завършим физиката на разпадането на българското общество, ще прибавя и вътрешно политическите сили с техните анонимни финансови играчи. Как мислите, тези с десетките и стотици милиони, дали са останали безучастни в този избор. Или подвластните им медии, които озвучават тенденциозно тази какофония. В такава хореография със стъпка буги - вуги, предстои да се включи и следващият главен прокурор.
Възможно ли е да предвидим какво ще е поведението на един заместник, когато стане главен? Когато за първи път види огромния пулт със светлинните сигнали на лобистите от всякакви сили на влияние, за които само се е досещал, ще подритне леко с ляв крак и в това прединсултно състояние ще се наложи да взима решения. Ще потърси ли сигурност в премиера, гласа на улицата, някоя външна сила или ще пердаши с максимална скорост без да го е еня за кариерата си, личното здраве, семейството и право в насрещното движение.
Качеството интелигентност има това предимство, че бързо редуцира безкрайните комбинации до една векторна линия на поведение: ние сме членове на Европейския съюз, членове на НАТО, следователно незабавно сближаване с Кьовеши или който и да бъде избран; синхронизиране с европейското правораздаване, тежки реформи и саби вън срещу обрасналата с престъпност българска държава. Това е здравата логика. Тук на всеки километър от българския Джурасик парк крачат доста криминални престъпници. Не ги хваща ни съд, ни африканска чума. Няма да броим дребните цаци, с по десетина присъди, които надничат със смугли лица от килиите. В Румъния около двеста висши политици и бизнесмени са в затвора, у нас нито един. Тук ефективната присъда е рядкост, както елемента германий. Помним доста “бисери” от миналото. Вярно е, че вече няма място в затворите. Досадно дълго се забавихме с изолиране на крадците с бели яки и мисля, че скоро ще тръгне лавина от следствия и дела.

Отказвам да вярвам, че това е лесна задача. По-скоро е невъзможна. Съветската правосъдна система още не е изфирясала от главите на доста прокурори и техните преподаватели.
В името на справедливостта напоследък прокуратурата се размърда. Този глагол на чешки език ни информира за нещо неприемливо за показ пред обществото.Темида е сляпа и често удря в кантара. Защо хващате тези, а не онези, питат всички. Типична реакция на стълпено население.Тук страстите ляво, дясно плюс всесилни олигарси, медии, нахални руски разведки и разбира се полезните идиоти заплитат проблема още повече. Но докато синчетата на Секуритате се окопитят, Кьовеши успя да издумка цяла серия, от барабанни сола, по тиквите на на споменатите високопоставени политици и бизнесмени, подобно на барабаниста на състава The Who / най-нервният барабанист на Британия /. Накрая и биха шута, и като прелетя половин Европа се приземи в Брюксел. Е, това и последният любител на цуйката не можеше да си представи.
В съвременна България е невъзможно да се избере независим главен прокурор. Руската агентура пуска електричество през полезните идиоти и всички започват да подскачат като луди. Намирисва на изгорели кабели и голямо късо съединение. Да не се бърка със Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 година. И до днес Русия е била категорично против една силна България.

Като човек прекарал живота си в медия мога да споделя: господа съдебни заседатели, Гешев загуби доверието на народа. Вече е медицински факт. И аз го схванах с леко закъснение. Това става неусетно. Невъзможно е да си го върне, дори и лично да млати с бич и полива със студена вода арестантите.

И все пак ще дойде ден и доста заможни българи ще се наложи да си приготвят кат бельо, да си изрежат ноктите и вземат твърди четки за зъби в очакване на справедливо следствие и присъда. При сегашната картина, по вероятно е всеки новоизбран прокурор да се превърне в кукла Барби на конци. Да пусне гуша от дистрес и невъзможност да угоди на натиска. Да отговаря на повикване, от румсервиза в Москва за бързи доставки на беззаконие с цел хаос и сваляне на неудобни и непослушни висши ръководители. Атакуване на бизнеса, източване на капитали, чрез енергийни далавери. За подробности: телефони, работно време и други реквизити се отнасяйте към дребните чиновници Волгин, Иво Христов - два броя, Кънчовци и всякакви скалъпчийски агенции и разбира се в президентството на Република България. Сега БСП е ангажирано с подмладяване състава си от вманиачени просъветски играчи. И всички до един мобилизирани как Русия да разшири границите си на запад. И какво, вместо единение, разединение. Отново заседнахме в пясъците.

Да вярваме ли, че в специалните служби и прокуратурата няма сведения за проникнало влияние и открит саботаж, шпионство на руски протежета и платени им слуги. Когато прокуратурата разпореди задържане на тези синковци, тогава Гешев ще има подкрепата на мислещото население в страната.
Митингите не са опасни за демокрацията. Те са необходимия шампоан, за да ухае приятно елегантното и гъвкаво тяло. Бедата е, че у нас шетат на воля самозабравили се платени ударни групи. Днес контрамитинги, утре контраметежи. Прокуратурата тлъстее и нехае. Ех, как ми се иска да извикам: На оружие братя! - Но днес времето е друго, народът се охрани. Коремоплодието му висна със страшна сила. Забременее ли веднъж българският мъж, ще носи носи този глътнат плондер до края на живота си. За него думата “свобода” стана непреводима чуждица. Великодушно оставя реда и законността на европейците. “Жено, тури салатката и сипи от онази кехлибарената”.
Седемгодишната длъжност на един главен прокурор не е само политически избор, тя ми прилича и на присъда от седем години, при тежък режим на изтърпяване.

ПП. Докато не бъде изчистена азиатската тения от тялото на България, ще се опитват да ни източват кръвта, ще ни натрисат нова ядрена централа, или турски гъзов хъб, или каквото и да е, само милиардите да не спират към Русия, и по някоя пачка за българските помияри на синджир.

Бесни са, защото F16 сложи окончателен край да ни превърнат в 16 република на Русия.

Гешев, иди си с мир. Не защото си непременно лош човек. Ти си техния човек. Народът настоява за свой генерален обвинител в очакване на справедливост.

Още статии от този автор

Коментари