unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

Соната на Шопен номер две

Интересни Времена
Соната на Шопен номер две

Соната на Шопен номер две

 

 

 

 


Христо Слави Рачев
Българските политически анализатори. Тази симпатична прослойка от романтици и гримьори на скучния детерминиран свят. Ще ни казват всичко от което нямаме нужда и никога, къде са истинските причини за бедите на българския народ. Но те затова са учили, за да ни разкриват, че има полуистини, сенки и невидими страни на човешкото битие. Защо обаче лъжат.
Млъкват да говорят, когато някой напомни, че България страда от столетия, поради агресивните интереси на Русия. Затова, че позволихме да сме напълно завладяни от тяхната агентура. Всички кметове хихикат... [Продължава..]

Като ние говорим, вие ще мълчите!

Интересни Времена
Като ние говорим, вие ще мълчите!

Като ние говорим, вие ще мълчите!

 

 


Васил Василев,

 

бивш състезатепо по математика, финалист от Intel ISEF’2015, САЩ и EUCYS’2014, Варшава, асистент във Факултета по математика и информатика на СУ

 

 

  Всяко предизвикателство си има най-трудна част. И като минеш тази част всичко тръгва по-лесно, все едно си минал от едно състояние в друго. Да наречем тази най-трудна част червената линия. Като учиш, червената линия е да започнеш сериозно. Като правиш бизнес, е да излезнеш с готов продукт на пазара. Като се състезаваш по математика, е да се научиш да решаваш последните задачи.
Управляващите у нас от повече от година насам се опитват да преминат червената линия... [Продължава..]

искахте ур-ето ви ур

Интересни Времена

Искахте ур – ето ви ур
/ Мачкай, Бойко, или защо на прост народ ур се набива/

 

Десет години вече, откакто си задавам един житейски, /демек екзистанциален, за по-учено/ въпрос : „ поради какво неведомо попущение Божие глупостта не е обявена за грях“ яко прави по-големи поразии от всички останали грехове взети заедно /според мен/
И ето, че преди около седмица отговорът – лесен, ясен, недвусмислен и очевиден - ми се наби като ур на прост човек. Ами няма нужда да се обявява за грях, знае си работата Върховният, никакво попущение няма тук, след като глупостта сама по себе си, без да бъде обявена за грях, наказва по-жестоко от всички останали грехове / пак според мен/
И пак станаха десетина години вече май, откакто им... [Продължава..]

Бузлуджански купаж

Интересни Времена
Бузлуджански купаж

Бузлуджански купаж

 

Христо Слави Рачев

 

Гаменизацията на политическото скороговорене достигна до пищене и премина в ултразвук. В тези честоти цвърчи простолюдието, като някакви праисторически птици, тропат с клюнове и не усещат, че гората им се е подпалила. Напоследък се чува и грухтене. Клокочи българският казан, защото се намираме във фаза "бурна ферментация". Не ставаме още народ. Рано е. Чака ни продължителна "тиха ферментация" и чак тогава може да излезем на Европейския пазар, като младо вино - българско Божоле.

Че от всяко грозде не става ни вино, ни народ е, древна истина. Важни са сортовете, почвата, влажността, сезоните, мигриращите сортове, босите крака, които разпукват зърната. Всичко това изразено с една дума - тероар.

Българските вина са... [Продължава..]

така наречените и протестите

Иво Беров

Така наречените и протестите

 

Те са такива. Така наречени. Всичките почти. И не само интелектуалците. И не само писателите.¦Всичките. Почти.
Някъде след 1990 година, по Луканово време отново се върнах да работя в Националното Радио като нещатен репортер/ бях го напуснал преди време, отвратен ясно от какво/.
Върнах се, защото, нали, вятърът на промените, комунизмът си отива, всеки да дава според силите и възможностите си. И се случи по онова време да отида на Ангел Кънчев пет, където беше Съюзът на Българските Писатели, за да почувствам как горепосочените така наречени възприемат новото време, как го осмислят и как се вписват в него.
Това, което чух, ме срути. Ме срази, порази, разглоби, разнищи, разпарчетоса и разгемби.
"€ž Голям хитрец, излезе нашият Тошо.... [Продължава..]