unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

8323 Посещения

България която убива деца

Иво Беров

    България която убива деца

 

И какво излезе ? България наистина е убивала деца. Тоест наистина е убивала . И не става въпрос за някога - за децата от село Ястребино, например , избити от „фашистките изверги” – истински или измислени.

Тогава подпоручик Константин Йорданов от втора картечна рота на 19 пехотен шуменски полк имал заповед да разстреля само преследвани нелегални, но подтикнат от полицейски агент Стоян Узунов решава разстреля и шест деца. Когато командирът на шуменския полк Атанасов научил за това, изпаднал в ярост и пратил офицер с мотор да отмени заповедта, но офицерът закъснял. Така децата загиват.

Но това е отколешна случка. Става дума за по-скорошни убийства.

Не за онова дете, убито от лудата си майка, за което долнопробното ченге Тошо Тошев написа с големи черни букви на първа страница в ченгесарския тогава /сега не знам какъв е / вестник Труд „ България уби дете”.

Има убийства на деца за които България наистина е виновна. България като страна. Като държава. И това за държавата – убийца на деца не и изразно средство – метафора, или преувеличение, или друг някакъв художествен похват, от ония, които се разпространяват напоследък из обществените електронни мрежи : „ България онемя, България се възхити, България се разтресе, България го отнесе и подобни”, нито долнопробна ченгесарска пропаганда като оная на Тошо Тошев. Става въпрос за истински убийства, които страната ни и е извършила. В правния смисъл убийства.

Преди десетина дни Европейският съд по правата на човека осъди България за смъртта на 15 деца от социалния дом в родопското село Джурково. Децата загиват през 1997 година, по времето на така наречената „ Виденова зима”. А съдът осъжда страната ни като цяло, защото, забележете, разследването установява, че министрите на Виденов и самият Виденов са знаели за положението в социалния дом. Знаели са. И са виновни, че не са взели мерки. А България ? Защо трябва да бъде съдена цялата страна ? Защо българските граждани сега трябва да плащат за Виденовите поразии тогава ? Ами много просто. Защото са позволили да ги управляват такива управници. И също и защото са били безразлични към съдбата на децата. Или пък защото не са били осведомени – а затова вече са виновни медиите.

Но ако тогава българските граждани и медиите за били виновни като съучастници на Жан Виденов затова, че за били безразлични, или че не са си свършили работата, то те са виновни и сега. И сега медиите нито отразиха присъдата, нито се впечатлиха от смъртта да децата, нито осмислиха случилото се тогава. Защото са заети с друго. Ясно какво. Но и това другото също има връзка с убийството. Тази връзка не се набива в очи, но е същностна. 

 Няколко думи все пак за това как е станало убийството през зимата на 1997 година.

Между това и убийството на ястребинчетата,  има някои разлики. И те не са само във времето. Нито в това, кой е убиецът – дали фашистите Йорданов, Узунов и Атанасов, или комунистът Виденов. Нито ония тримата са фашисти, нито Виденов е баш комунист. Разликата не е и в бройката – някога шест, при Виденов - петнадесет.

 По- гадната разлика е в жестокостта. Онези деца някога са загинали сравнително бързо.

Децата, които България уби през Виденовата зима са страдали дълго. Цяла зима. Загивали са бавно и мъчително. Без ток и без отопление през зимата,  без топла вода, с еднообразна и оскъдна храна. Лекари няма, лекарства няма лекарства. Изхождали са се изхождали в чаршафите. Чаршафите е са били прани. Отгоре на всичко...

 Всъщност по-добре да не се казва всичко. И това дотук стига. А властите, тоест виденовото правителство е знаело, нека повторим това.

Виденов и България биха могли да се пледират да се оправдават със смекчаващи вината им обстоятелства.

Тогава, през оная зима всичко рухваше и загиваше. Рухваха банки, финансови пирамиди, предприятия, институции /учреждения/. И нямаше, също като при Соца. Нямаше хляб, нямаше цигари, нямаше кафе, търговците бяха изпокрили повечето стоки заради инфлацията. А виж, инфлация имаше. Всеки ден. С пет-шест процента дневно. Десетки проценти месечно. Стотици годишно.

А какво правеше тогава Виденов, за да спаси децата ? Нищо. Виденов, като верен последовател на комунистическите идеи и световното левичарство, а също като премиер на България не се би се занимавал с такива дребни неща като дребни деца.

 Те, големите левичари се занимават с големи неща. С велики. Великото призвание на Виденов е социално /обществено/. Ама не обществено в смисъл дребната съдба на някакви дребни деца в някакъв си дребен обществен дом в някаква си дребна община в дребното родопско село Джурково. Неговата е социална идея е великата социалистическа идея за щастие на онеправданите в световен или най-малкото в републикански мащаб. Не в селски. Не в Джурковски. Що се отнася до малка България, голямата социалистическа идея е да се спаси, доколкото може и ако може,  социалистическата. Да се наливат държавните пари в губещите държавни предприятия. Да се наливат пари в задлъжнялата голямата авиокомпания Балкан, например. А не в някакъв малък незначителен социален детски дом в кое село беше…Джурково .

Нека го кажем още веднъж за тъпанарите. Не че ще схванат казаното. Но докато има все пак вероятност, макар и нищожна, да им просветне нещо, бива да им се повтаря.

Да се поддържа една губеща авиокомпания това означава бедните да плащат самолетните билети на богатите. Чрез бюджета. Разбрахте ли сега ? Май не. Знайте тогава, че всички ония бедни, които не разбират защо поддържането на една губеща авиокомпания означава бедните да плащат самолетните билети на богатите, заслужават бедността си. И друго да ви кажа.

Ако Виденов не беше наливал не милиони, а милиарди в губещата авиокомпания Балкан / няма преувеличение тук, вижте дълговете й за 1997-ма година/,а  и в другите губещи предприятия, ако беше дал една съвсем малка част от тях на децата в Джурково те, нямаше да загинат в мъки, глад, студ, болести и мръсотия. И България нямаше да бъде осъдена за детеубийство.

...

Тук може да се появи неприятното подозрение, че в описанията на тази смърт и в присъдата на Европейския съд над България влагам политическа умисъл. Ами да. Влагам. Тези убийства имат политическа основа и политическо обяснение. Вината за тези убийства е на тогавашните политици. А и на обществото ни като цяло. Вината е в липсата на обществена памет, в липсата на обществен разум, а също и в липсата на способност за оценка на събитията.

  Тъкмо върху тези липси се крепи и тъпанарската раздувка за това как Българя си била много добре по време на Соца , как имала активи за 33 милиарда, пък после дошли едни лоши демократи, направили криминална приватизация, продали Балкан на лошия Гад / и името му такова, лошо/ и как после всичко рухнало. Лъжи, които създават почва за такива уродливи обществено- политически явления като Волен Сидеров и Бойко Борисов. / Станишев в това отношение лъже по-малко от тях и по-малко хвали Соца от тях. Никак не хвали Соца дори /.

  А къде са били сегашните политически водачи през оная виденова зима на 1997-ма година, та не помнят какво е случило. И защо и сега никой не забелязаха, че България е осъдена за детеубийство. Всъщност сегашните властници в края на краищата ще си спомнят за оня детски дом с убитите деца. Когато трябва да кажат на някоя счетоводителка /примерно Калинка/: „Калинке ма, я напиши един чек на ония от Европейския съд, че да ми се махнат от главата”. В следствие на което Калинка ще напише два чека. Единият – за да изтегли пари от българския Държавен резерв, другият – с който да плати на Европейския съд. Като на чековете ще бъдат написани различни суми. Чат ли сте му. Чат сте му, разбира се. Отворени сте вие на далаверата. Разбираме ги ни тия работи ние. Ние, българите.

 Къде е бил през оная виденова зима президентът Плевнелиев, та не знае, че България с нейните 33 милиарда резерв, както той го изчисли, е убивала децата си от глад, студ и нечистотии ?

Бил е в чужбинско за да основава и върти фирми, ето къде е бил.

А къде е бил през 1997-ма година баш юнакът, свръх мъжагата, повелителят на магистралите и победителят на червените - бившият министър -  председател на България Бойко Борисов, за да твърди сега, че е управлявал във времена на най-жестока криза, такава каквато не е имало никога преди него / то преди него какво ли пък би могло да има/. Защо Боко нищо не знае нито за оная зима, нито рухналата тогава държава, нито за липсата на хляб, нито за трицифрената инфлация, нито за гладните деца ?

 Ами не знае, защото тогава същият баш свръх мъжага, повелител на магистралите и победител на к,вото там беше, се е подвизавал като агент Буда. Размахвал е бухалки за да събира пари. Основал е обща фирма с криминално проявени лица за нелегална търговия с цигари. Това е правил през оная зима. Затова нищо не знае и нищо не помни от нея.

  Добре, ако той като прокопсала мутра нищо не помни и нищо не знае, то защо не помнят и не знаят другите. Онези, които живяха онези времена и дотам избесняха от „социалистическите завоевания”, че нападнаха Народното събрание с камъни. Защо започнаха да разправят небивалици за криминалната приватизация, която съсипала страната. Защо не помнят, че благодарение на тази приватизация страната за пръв път отбеляза икономически разтеж, че влезе в Европа и НАТО.  И че ако благодарение на тази приватизация хората не се замогнаха много, то поне спряха да си крадат чистачките на колите и бельото от балконите на първите етажи. Ами като забравят какво е било, като не могат да направят точна преценка и смислен извод от това, което им се е случило някога, - ще гласуват за щурия Волен Сидеров – олицетворение на негодуванието срещу партиите, системата, приватизацията, прехода и каквото се сетите. Или за още по-щурия Борисов,  дето щели да го вкарат в следствения арест за да го убият. Или ще гласуват за наследниците на Виденов.

Ще ги гласуват отново за тях, защото са оставачи, които не са си научили урока. И вместо да се готвят както трябва за поправителен, зубрят разни и си предават един на други пищови с лесно смилаеми глупости, като промените в изборния кодекс, незабавните избори, мажоритарната система, Великото народно събрание и новата конституция. А как всичките тия неща ще победят мафията и монополите те не знаят. А как ще победят невежеството, глупостта и късата памет още по-не знаят.

Незабавни избори сега, Велико Народно Събрание наесен – това означава оставачите да отидат на поправителен без да са си научили уроците.

Означават и Мутрата Борисов отново да бъде овластена. А могат ли онези, които нищо не знаят за виденовата зима, или пък не я помнят, а могат ли онези, онези, които не забелязаха, че България е осъдена за детеубийство, могат ли онези, които не разбраха какво се случи с България и защо се случи, да се опитат да обяснят поне каква е, аджеба, разликата между Борисов, когото връщат на власт и Делян Пеевски, когото изпъдиха от властта.

 

 

 

Още статии от този автор