unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

5010 Посещения

българският народ

Иво Беров

       Българският народ не е тъп. Той е...

                 

      /България ще плати 38 милиона долара на Кувейт /

Иво Беров

 

 То беше към началото на новия век, когато по българските политически върхове възшестваше Неговото Царско Величество Симеон Сакс Кобур Готски, както му думаха тогава. Или Негово Царско Величество Симеон Сакс Кобург и Гота за още по-въздействащо и по-величествено. Или съкратено „царя”. Или „оня мадридския” както започнаха да му викат после.

 Тогава по кръстовищата на квартал „Борово”, където живеех,  вдъхновени царисти и почитатели на Неговото Величество Симеон Сакс и ТН вдъхновено събираха подписи в негова защита.

 Други пък царисти ме замеряха с разни неща от балконите си. /Нещата бяха или за изхвърляне, или чак не толкова скъпи /. Замеряха ме, защото по онова време обяснявах нещо много просто и очевидно – тяхното величество лъже. Говори пълни небивалици.

 И не само тяхното величество лъжеше. Лъжеха всички средства за масово осведомяване почти. И не само разпространяваха лъжите на Симеон, ами притуряха и свои. Вестник „Труд” например, написа на първа страница, че веднага след като вземе властта Симеон Сакс Кобургготски ще увеличи пенсиите и заплатите с 30 процента. Вестник „24 часа” пък написа, пак на първа страница, че веднага след като вземе властта, Царят ще уреди два милиарда долара от Саудитска Арабия.

 Като следствие на тия вестникарски локуми из всичкото българско природонаселение се разнасяха упоителни раздумки за това как царят, понеже бил цар и бил имал връзки с всякакви арабски шейхове, принцове и шахиншаси, щял а осигури за България реки от петрол и само за 800 дни – продължението всеки го знае.

Тяхното царско величество, разбира се, не опровергаваше тия глупотевини

  Аз пък обяснявах, че това са лъжи и небивалици. Обяснявах също, че българския народ не е чак толкова тъп, че да им повярва. Обяснявах го от така нареченото национално радио, където се бях хванал няколко месеца на работа тъкмо за да имам възможност да разобличавам тия небивалици.

 Тогава ченгесарското / или по-точно ченгеЦарското /крило на БНР, което в продължение на години оплюваше Демократичните сили и обясняваше, че управлението на СДС е престъпно, а държавата ни - шибана, беше обявило стачка.

А беше се осмелило да обяви стачка, защото виждаше, че възшествието на царя, за  което съзнателно или несъзнателно работеше, вече наближава.

Други пък журналисти, вече никак свързани с комунистите и Държавна сигурност много добре виждаха, че „Величеството ” лъже на поразия, но решиха че е много по- умно да се сгушат. Да си затраят. Да се снишат. Защото не можело да се върви против народните трепети. Дори те да са тъпанарски. Като се правеха дето не осъзнават, че подобни тъпанарски трепети са породени тъкмо от „сгушени”хора. Включително и от тяхното снишаване. Или пък като обясняваха снишаването си с това, че царят щял бил да свали комунистите от власт. Или пък, че за разлика от Костов нямало да краде, защото бил цар.

И той наистина свали комунистите от власт. За малко. След което ги върна. За повече.

 А кой е крал и дали е крал може да се провери по един много лесен начин. Като се види кой какво е придобил след управлението си. Има си затова данъчни декларации най-малкото. За да се разбере, че докато Костов си остана с драгалевската вила построена през 70-те години на миналия век, то при „величеството” нещата стоят много по-иначе.

 Тук вече няма как да не се вмъкнат небивалиците за стотиците милиони на Костов в швейцарски банки и разговорът губи смисъл.

Същото, ама съвсем същото става и днес. Цялото ченгеЦарско войнство поддържа Бойко Борисов, въпреки всичките му лъжи и явни излагации. Но не само ченгеЦарските измекяри, много журналисти, никак уж свързани с комунистите и Държавна сигурност, обясняват сегашното си снишаване и бездействие с някогашните доводи – не бивало и не могло било да се върви срещу народните трепети. И пак не разбират уж, че една от причините за тия трепети е тъкмо тяхното снишаване.

 И пак, също като при царя някога, се говори  как Бойко уредил ./ Художниците уредил с изложбена зала, спортистите  - с дворец на спорта, артистите - с нов театър / Сякаш сме сталинова Русия, или Северна Корея, а не съвременна европейска държава.

И пак говорят как Бойко поне не бил крал / какво ли  чудо ще бъде след време, когато България си намери добросъвестни прокурори/ и как бил смъкнал комунистите от власт./ А когато също като Симеон ги върне на власт, ще почнат най-вероятно  да разправят, че така го изисквали националните интереси /

Може по случайност да направиш една тъпа грешка. Или от неопитност. Неопитен бил българският народ – повярвал на царя. Пробвал и него. То така се учи човек – чрез проби и грешки. Само че когато след всичките проби следват само грешки вече е друго. Това вече не е неопитност. Това е глупост. Ако направиш една тъпа грешка това не означава, че непременно си тъп. Ако направиш, обаче, два пъти същата тъпа грешка, това вече означава.  

И се оказа, че не царят наистина е уредил. Ама не България с арабски благини, а арабите български благини. Уредил е, оказа се, своите арабски приятели с държавна поръчка за строеж на летище София. И сега България трябва да плати на кувейтски консорциум 38 милиона долара за допълнителни дейности и неплатени разходи.

Ето ти ги реките от петрол. Не, българският народ не е тъп…

Българският народ, тоест мнозинството българи. Дали са разбрали грешката си ? Дали са се поучили от нея ?

 Дали си е рекъл някой : „ Абе тия, дето предупреждаваха за Симеон, излязоха прави” ?. / То между другото освен аз и Явор Дачков други май не  предупреждаваха /

 Дали ще си рече някой някога : „ Абе тия дето предупреждаваха за Бойко Борисов излязоха прави „ ?

 Дали примерно, един Иво Драганов, член на СЕМ, който надлежно донесе на Централната Избирателно Комисия, че съм нарушавал бил изборните закони като съм казвал бил, че обещанията на царя са лъжливи ще рече : „ Ей, сбърках тогава, извинявай ? „

Дали хората, които ме замеряха от балконите, защото говоря против „величеството им” ще рекат : „ Ти излезе прав, ние сбъркахме „ ?

 Бих бил тъп, ако отговоря на тия въпроси с „да”. Както бях тъп някога, когато си въобразявах, че има справедливост и възмездие. Когато си въобразявах, че народът, мнозинството тоест, не е глупаво, а е просто неопитно и е в състояние да се поучи от грешките си.

 Когато дори – о изящен образец на наивност, добронамереност и глупост – си мислех, че все ще дойде ден, хората ще оценят това което правя. Смешно нали ?

Ами смейте се. И плащайте. 38 долара на кувейтския консорциум. Като начало. После още. И още.

Защо ли българският народ е най-бедният в Европа ?

Ами защото не е тъп, а другото.

ciganicar