unsupported

 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА

с Иво Беров

10132 Посещения

Майтапи в Лувъра

Иво Беров

Майтапи в Лувъра

В България липсват историци. В България историци няма, въпреки привидностите. Това, което в България минава за историк, всъщност е пропагандатор, пиар, туристически агент, зрелищник /шоумен/, усвоител на европейски средства, първично-читалищен патриотар, хитряга и гявОл. Май Вера Мутафчиева ще се окаже последният истински наш историк. Ако има след нея още някой, то този някой някъде се е свил и нищо не се знае за него. Не се показва по медиите, което значи, че не съществува. Там по медиите, вилнеят ония дето изброихме. Но то всъщност в България и медии няма, въпреки привидностите. / Все пак има и един опит към по-добро – предаването „История БГ „на Горан Благоев по БНТ/

Ако имаше историци в България, то те щяха да обяснят, покрай изложбата в Лувъра, няколко простички, непознати и притулвани истини.

Първо. Траките не са българи. Поне до пети –шести век след Христа те нямат нищо общо с българите и славяните. Дотогава траките имат повече общи неща с французите, нежели с българите. От 278 до 213 година по течението на Тунджа, например, се създава Келтско царство начели с цар Каварос, който започва да се води и за тракийски цар. Тогава по тия места няма нито българи, нито славяни, нито власи, нито кумани, нито каквото и да било, което да напомня бъдещия български род и народ.

Траките са свързани преди всичко с Гърция и Рим . През трети век след новата ера всички траки вече говорят гръцки и латински – тези южно от Хемус – гръцки, тези север от Хемус – латински.

През 212 година от Новата ера, след едикта на Каралака всички траки вече стават римски граждани, както и всички свободни люде в границите на римската империя. А много преди едикта на Каракала римско гражданство приемат доста тракийските вождове и първенци –такава е била политиката на римската империя – умна и далновидна, между другото.

И сега -  нещо безспорно. Нещо напълно и изцяло безспорно, което никой български историк не се е осмелил да каже. Нещо, което вероятно ще прочетете само в това писание.

Нали знаете колко дълго България воюва срещу ромеите. Срещу хитрите, коварни, подли, жестоки ромеи. Нали знаете, че ромеите са били изконни наши врагове. Знаете, разбира се, нали така пише в читанките.

Така пише в читанките, ама никой не  пита „абе какво е станало с ромеите по българските земи, нали е имало и такива, щом сме се борили и воювали с тях. Къде са живели, как са живели, как са посрещали нашествията на българите и славяните " ?

И сега ето я очевидната, ясната и неоспорима истина, която кой знае защо се крие като някаква много страшна и срамна тайна.

Ами ромеите по нашите земи, това са тъкмо траките бе, хора. Не гърците или левантийците. Нашите си траки. Още от началото на трети век след Христа „нашите си траки” са изцяло претопени в римската империя, още оттогава са със самосъзнанието на римски граждани, по-късно със самозъзнанието и самочувствието на ромеи и византийци. Някои от траките – всъщност никак малко – стават  византийски военачалници и дори василевси. При всички случаи мнозина от тях са били воини от ромейската армия.

И друго нещо, което никак не би трябвало да е тайна. Не Византия и ромеите са прeследвали славяните по българските земи, оставете глупостите от „Аспарух” и другите ни исторически филми. Точно обратното. Нахлулите през шести век славяни грабят, убиват и палят селата на ромеите, тоест на траките. Толкова диво и жестоко се разправят славяните с ромеите /траките/, че те масово се преселват чак на юг до Егея. Е, има и такива, които остават все пак, а приобщаването им към българската държава става чак след векове.

Така че няма какво да се гордеем с тракийското си културно наследство – такова просто нямаме. С някои малки изключения. Нашите села, с пръснати и раздалечени една от друга махали, са направени по тертипа на тракийските селища. А знаете ли защо ? Ами защото славяните, като прогонили траките, се настанили в техните живелища. Нали собствени си нямали, освен ако за такива не се смятат дупките и землянките. И оттогава така тръгнало...

А това с което би трябвало да се гордеем, а кой знае защо не се, е че като варвари – тук няма начин някой да не възрази, че славяните, куманите /основатели на Второто българско царство/ и българите не са били варвари/ – та това с което би трябвало да се гордеем, е че като варвари не сме отхвърлили, а сме усвоили и възприели византийската култура, която пък е наследник на най-великата и древна цивилизация на планетата Земя. /Някой да знае, че прякорът на Симеон е бил „гръколюбеца ?” /

Ние наистина лежим върху три култури – върху византийската – наследник на древен Рим и Древна Елада – върху табиетите на Османската империя и върху достиженията на съвременният европейски свят  – за това Бойко Борисов е прав. А също и върху варварството на комунизма. И доказателство за тоя културен гювеч е самият Бойко Борисов, който е взел и от византийската хитрина, и от турския бабаитлък , и от европейския хъс към съзиданието и успеха, и от комунистическата тъпотия /Тошо бил построил две Българии/. Това като лек майтап. Като добронамерен присмех.

А ето го сега и тежкият майтап на месеца. Дето ще ви накара „да се скинете от смех” – както пише по мрежовите кандърми и закани.

Вежди Рашидов, Бойко Борисов, Петьо Блъсков, мадам Ве и разните подобни ще представят българската култура в Лувъра.

Някой може ли да измисли нещо по майтапчийско от действителността ?

Абе защо ли всичко тук е като подобие някакво. Привидност и сурогат. Историци, медии, журналисти, крепости, министри, премиери, изложби, лувъри, писателки /министърът урежда, писателката хвали, актриса танцува с бай Тошо, Тошо дава апартамент, арап дава чорап/ – всичко се получава някак бутафорно и смехотворно. Добре барем, че е по-скоро весело, нежели гадно. Е и малко гадничко си е, ама ще го преглътнем, не ни е първица. Какви по - срамни неща са се случвали. Японската богаташка Масако Оя дава пресконференция, после вади ножица и топ коприна, реже и раздава на репортерки и журналистки, а те се бутат на опашка и благодарят, помните ли...И никой не се договежда, че това е гадно, срамно и унизително.

А  как би могло да се получи съвсем естествено и просто ?

Бихме могли не да се гордеем, ами просто да живеем със съзнанието, че сме почтен и образован европейски народ, който доказва, с откриването и съхраняването на тракийските съкровища, че цени и пази европейското културно наследство.

18 април 2015 г.
Още статии от този автор

Коментари